Sukob u Ukrajini: Konašenkov: Snage LNR i Rusije kontrolišu Severodonjeck i Borovskoje

GS/Agencije
Rat u Ukrajini ušao je u 122. dan
Foto: KP.ru | Rat u Ukrajini ušao je u 122. dan

MOSKVA/KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u 122. dan.

22.50 – Zelenski: Vratićemo sve gradove, uključujući Severodonjeck

Ukrajina će vratiti sve gradove, koje je izgubila u sukobu sa Rusijom, uključujući Severodonjeck, rekao je večeras ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Opširnije na linku.

22.32 – Putin: SAD dopremile u Evropu oko 200 komada nuklearnog taktičkog naoružanja

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naveo je danas nakon razgovora sa Aleksandrom Lukašenkom da su SAD dopremile u Evropu oko 200 komada nuklearnog taktičkog naoružanja.

On je dodao i da je 257 borbenih aviona iz više zemalja članica NATO spremno za tu namjenu.

Putin je istovremeno potvrdio da će u narednim mjesecima Moskva isporučiti Bjelorusiji nove taktičke raketne sisteme kratkog dometa Iskander M, prenosi TAS.

22.01 – Mizincev: Ukrajinske snage namjeravaju da dignu u vazduh branu na jezeru kod Kurahova

Ukrajinski borci namjeravaju da dignu u vazduh branu na akumulacionom jezeru kod Kurahova i da potom za to optuže ruske snage, izjavio načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

„Raspolažemo pouzdanom informacijom da ukrajinski borci u gradu Kurahovo u Donjeckoj Narodnoj Republici namjeravaju da miniraju i dignu u vazduh branu kako bi potom optužili rusku vojsku. Ta cinična akcija bi mogla da dovede do poplave uslijed čega bi stradali civili koji žive u naseljima Maimilijanovka, Georgijevka i Marinka”, upozorio je on.

21.30 - Dokument za dozvolu prevoza robe ka Kaljinigradu

Zvaničnici EU izradili su nacrt dokumenta kojim će biti omogućen prevoz sankcionisane robe između Rusije i njene evropske enklave Kaljiningrad, rekao je danas poslanik Evropskog parlamenta iz Litvanije Petras Asutrevicijus.

20.48 - Konašenkov: Snage LNR i Rusije kontrolišu Severodonjeck i Borovskoje

Grad Severodonjeck i cijela teritorija industrijske zone hemijske fabrike Azot pod kontrolom su snaga Luganjske Narodne Republike (LNR), potvrdio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

“Jedinice Narodne milicije LNR uz podršku ruskih trupa pod komandom generala Sergeja Surovkina u potpunosti su oslobodile Severodonjeck i Borovskoje, kao i naseljena mjesta Voronovo i Sirotino u Luganskoj Narodnoj Republici i područja na lijevoj obali rijeke Severski Donjec”, rekao je Konašenkov, prenosi TAS S.

On je naglasio da “potkopan otpor protivnika i neprijateljski pokušaji da se preokrene situacija, a industrijska zona preduzeća Azot u Severodonjecku pretvori u žarišnu tačku”.

“Trenutno je kompleks ovog preduzeća pod kontrolom jedinica Narodne milicije Luganske Narodne Republike”, rekao je Konašenkov.

 

20.30 - Kadirov: Civili oslobođeni iz fabrike “Azot” u Severodonjecku

Svi civili koji su se krili u podrumskim prostorijama fabrike “Azot” u Severodonjecku oslobođeni su, kaže čečenski lider Ramzan Kadirov, a prenosi Tas.

19.41 - LNR: Vode se borbe u urbanim dijelovima Lisičanska

Pripadnici Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) i ruske snage bore se u urbanim naseljima grada Lisičanska, rekao je danas zvaničnik LNR Andrej Maročko.

“Borbe se vode u urbanim dijelovima Lisičanska. Naše snage preuzele su kontrolu nad rudnikom i fabrikom želatina”, naglasio je Maročko, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Rusko Ministarstvo odbrane nešto ranije je saopštilo da je uspostavljena potpuna kontrola nad gradom Severodonjeckom.

19.10  - Harkov: U granatiranju oštećen nuklearni istraživački objekat

U ruskom granatiranju danas je oštećeno nuklearno istraživačko postrojenje u gradu Harkovu na sjeveroistoku Ukrajine, saopštio je Državni nuklearni regulatorni inspektorat.

U napadu su oštećene pojedine zgrade i infrastruktura, ali to nije uticalo na područje u kojoj se nalazi nuklearno gorivo i nivoi radijacije su u granicama normale, navodi se u onlajn objavi, prenio je Rojters.

Vjerovatnoća da dođe do nove štete, koja može direktno uticati na stanje nuklearne i radijacijske bezbjednosti i dalje je velika zbog granatiranja ruskih trupa, navodi se u saopštenju.

18.50 - Ukrajina potvrdila da je Rusija zauzela Severodonjeck

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su se ukrajinske trupe povukle iz strateškog grada Severodonjecka na istoku Ukrajine.

“Nakon povlačenja naših vojnih jedinica, neprijatelj konsoliduje svoje položaje u Severodonjecku”, navodi se u saopštenju ukrajinske vojske prenosi Rojters.

 

18.35 - Moskva isporučuje Minsku raketne sisteme “Iskander-m”

Rusija će u narednih nekoliko mjeseci dostaviti Bjelorusiji raketne sisteme “Iskander-M”, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Tokom sastanka u Sankt Peterburgu, Lukašenko je Putinu rekao da je Bjelorusija zabrinuta zbog “agresivne”, “konfrontacione” i “odbojne” politike susjednih Litvanije i Poljske.

18.01 - Maročko:  „Azot” pod punom kontrolom LNR

Potpukovnik Narodne milicije LNR Andrej Maročko rekao je da je industrijska zona preduzeća „Azot” u Severodonjecku prešla pod punu kontrolu LNR i savezničkih snaga Rusije

17.09 - Gradonačelnik: Ruske snage potpuno zauzele Severodonjeck

Gradonačelnik Severodonjecka rekao je da su ruske snage u potpunosti zauzele ovaj strateski važan grad na istoku Ukrajine poslije više nedelja bombardovanja.

“Grad je sada pod potpunom kontrolom Rusije. Oni sada pokušavaju da uspostave svoj poredak i imenovali su svog komandanta”, rekao je gradonačelnik Severodonjecka Oleksandr Strjuk, prenosi Rojters.


 

16.50 - LNR:Ruske snage ušle u Lisičansk

Ruske snage i snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) ušle su u Lisičansk, a borba se trenutno vodi unutar grada, izjavio je danas za Tass izvor blizak Narodnoj miliciji LNR.

“Napredovanje u Lisičansku se nastavlja. Borbe su već u toku unutar naselja. Prerano je reći koliki je dio grada ovog trenutka pod našom kontrolom, ali zajedničke snage unutar grada prilično brzo napreduju”, naveo je neimenovani izvor, prenosi TAS S.

Oficir Narodne milicije samoproglašene LNR Andrej Maročko naveo je ranije danas da je nekoliko gradskih preduzeća pod kontrolom ruskih snaga i snaga LNR-a, preneo je TAS S.

Ranije je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kisiljev izjavio za TAŠ da ukrajinske snage pokušavaju da pobjegnu iz Lisičanska u malim grupama, ali da su ti pokušaji osujećeni, navodi ruska agencija.

16.11 - U Ukrajini uništene dvije američke haubice

Vojnici samoproglašene DNR i Rusije uništili su tri višecjevna raketna bacača „grad”, dve američke haubice M-777 i tenk, saopštila je Narodna milicija DNR.

Takođe su uništena tri protivnička položaja u područjima j Avdejevka, Kamiševka i Pervomajsk, preneo je Sputnjik.

Tokom proteklog dana ukrajinske trupe su ispalile na teritoriju samoproglašene DNR preko 180 granata iz sistema „grad”, „uragan”, tenkova, topovske artiljerije kalibra 155,152 i 122 milimetra, kao i iz minobacača kalibra 120 milimetara.

15.22 - Ruski artiljerci uništili vatreni položaj voda vučenih artiljerijskih topova Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Sputnjik.

14.20 - Snage LNR i Rusije ušle u Lisičansk

 
Snage LNR i Rusije ušle su u Lisičansk i borbe se vode unutar grada, rekao je izvor blizak Narodnoj miliciji LNR za Sputnjik.

Pod njihovom kontrolom je i rudnik i fabrika u gradu.

12.00 - Ruska vojska likvidirala 780 ukrajinskih ekstremista, bataljon iz Lavova odbio da ide u Donbas

U udarima ruske avijacije, raketnih snaga i artiljerije likvidirano je više od 780 ukrajinskih ekstremista, osam tenkova i drugih oklopnih vozila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. U oblasti oko Nikolajeva u posljednja 24 sata likvidirano je preko 300 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika.

U saopštenju Ministarstva navodi se da su vazdušno-kosmičke snage Rusije gađale fabriku „Megateks“ u Konstantinovki i tom prilikom ubijeno je 80 poljskih plaćenika, osam raketnih sistema „Grad“.

U saopštenju se navodi i da su vojnici 64. bataljona 103. Ukrajinske brigade raspoređeni u Lavovu odbili da idu u Donbas, u zonu borbenih dejstava.

U Hersonskoj oblasti, ruska PVO je presrela raketu „Točka U“, kao i 16 projektila u Harkovskoj oblasti, DNR i na Zmijskom ostrvu. Osim toga, uništena je 21 bespilotna letelica.

U pravcu ka Donjecku uništeno je osam artiljerijskih sistema „Uragan“ iz kojih je gađan Donjeck.

Uništena su i dva skladišta municije i naoružanja.


11.30 -  Kadirov: Oslobođen aerodrom i industrijska zona u Severodonjecku

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da je preuzeta kontrola nad aerodromom u Severodonjecku i industrijskom zonom gde se nalazi fabrika „Azot“.

„Industrijska zona Severodonjecka i aerodrom u potpunosti su oslobođeni. Jedna od složenih tačaka ukrajinske odbrane nije dugo izdržala“, napisao je Kadirov na Telegramu.


11.04 - Britanija: Rusija vjerovatno smijenila nekoliko generala

 Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Rusija „vrlo vjerovatno“ ovog mjeseca smijenila nekoliko generala sa ključnih komandnih pozicija u sukobu u Ukrajini.

„Od početka juna, ruska vrhovna komanda je vrlo vjerovatno uklonila nekoliko generala sa ključnih operativnih komandnih uloga u ratu u Ukrajini“, navelo je ministarstvo na Tviteru, prenosi Rojters.


10.15-  Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo je rad kompleksa Kornet na pozicijama Oružanih snaga Ukrajine


10.10 -  Stoltenberg: Sukob će najvjerovatnije biti riješen pregovorima

Situacija u Ukrajini će najvjerovatnije biti riješena pregovorima, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
"Najvjerovatnije će ovaj rat biti završen za pregovaračkim stolom. Imamo odgovornost da Ukrajini osiguramo najsnažniju moguću poziciju i da im pomognemo da ostane suverena i nezavisna evropska država", rekao je Stoltenberg za španski dnevnik "El Pais".

Prema njegovim riječima, najbolji način da se to postigne je snažna vojna i ekonomska podrška, te uvođenje strogih sankcija Rusiji.

On je istakao da NATO pomaže Ukrajini jer je to Kijev tražio i dodaje da "nema totalnog rata između Alijanse i Rusije".

Stoltenberg napominje da je uvijek rizično kada se mir uzima zdravo za gotovo.


9.50 - Snage LNR likvidirale 50 ukrajinskih vojnika

Narodna milicija LNR saopštila je da je u poslednja 24 sata likvidirano 50 pripadnika ukrajinskih snaga.

8.30 - Pogođen vojni objekat kod Lavova, ima ranjenih

Guverner Lavova Maksim Kozicki kaže da su četiri projektila pogodila vojni objekat u Javorivu, javlja Rojters.

Prema njegovim riječima, četiri osobe su ranjene.

Precizirao je da je šest projektila ispaljeno iz Crnog mora, s tim da su četiri udarila u vojnu bazu a da su dva presretnuta i uništena prije nego što su pogodila metu.

8.20 - Ranjen poslanik Narodnog vijeća DNR

 
Jedan od poslanika Narodnog vijeća DNR Jevgenij Gricenko teško je ranjen u borbi. Sada je na rehabilitaciji, rekao je Vladimir Bidevka, predsjednik Narodnog vijeća DNR, prenosi Gazeta.

7.50 -  Rakete u Černigovskoj oblasti

Rusija je ponovo raketama napala selo Desna u Černigovskoj oblasti, saopštio je regionalni zvaničnik Vjačeslav Čaus.

"Selo Desna je podvrgnuto još jednom raketnom napadu. Detalji kasnije", navodi se u saopštenju.

7.32 - Ukrajinsko skladište municije u podrumu višespratnice

Ukrajinske snage imale su skladište municije u podrumu višespratnice u Gorskom, rekao je zvanični predstavnik Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

Prema njegovim riječima, u skladištu je bilo minobacačkih granata kalibra 120 milimetara, 82 milimetra, granate VOG 17i drugo.

Sve događaje iz prethodnog dana (24.jun) možete pročitati OVDJE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana