Sukob u Ukrajini: Ključna postrojenja nuklearke nisu oštećena

GS/Agencije
U toku je 170. dan rata u Ukrajini.
Foto: Tanjug/AP | U toku je 170. dan rata u Ukrajini.

MOSKVA/KIJEV- U toku je 170. dan rata u Ukrajini. Sve vojne akcije koje ugrožavaju bezbjednost nuklearne elektrane u Zaporožju treba odmah prekinuti, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Rusija će pomoći u organizaciji posjete, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

21.00 Zaharova o sjednici SB UN o Zaporžju: Istina će naći put

Pozicija generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom pokreće niz pitanja, posebno imajući u vidu da nije uputio nikakav signal Kijevu, ocijenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim riječima, Moskva nije uvjerena da Sekretarijat UN neće ometati upućivanje nove ekspertske misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) u nuklearku.

U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija sinoć je održana sjednica o Zaporoškoj nuklearki a komentarišući ishod, Zaharova je rekla da pozicija generalnog sekretara UN i dalje pokreće pitanja, prenio je Sputnjik.

“Nikakvih signala ukrajinskom rukovodstvu s njegove strane nije bilo. On ili nije sposoban ili ne želi da prizna realnost, jer kako drugačije objasniti neodlučnost koja se graniči sa popustljivošću kada su u pitanju ukrajinski napadi na nuklearku?”, zapitala se ona.

Zaharova je kazala da upravo zbog opstrukcija od strane generalnog sekretara i Sekretarijata na čijem je čelu početkom leta nije realizovana praktično usaglašena i pripremljena međunarodna misija IAEA.

Nismo uvjereni da se to neće ponoviti kada ponovo budemo pripremali misiju na čijem čelu će biti sekretar IAEA Rafael Grosi, dodala je ona.

Zaharova je istovremeno pozvala Kijev da ne stvara nove poteškoće kada je riječ o slanju misije IAEA u Zaporošku nuklearku.

„Uznemirili su nas pokušaji ukrajinskog predstavnika u sali Savjeta bezbjednosti da diktira IAEA uslove realizacije buduće misije. Ako su sa druge strane okeana i u evropskim prestonicama zaista zainteresovani da se misija realizuje, sada je prilika da se potčinjeni stave na mjesto”, naglasila je ona.

Prema njenim riječima, istina će svakako naći svoj put i eksperti IAEA će posjetiti nuklearku i videće svojim očima. “Pozivamo ukrajinsku stranu i njene pokrovitelje da ne stvaraju poteškoće kada je riječ o važnom o odgovornom poslu IAEA”, navela je Zaharova.

17.00 Gađana hemijska fabrika u Horlivci

Ukrajinska vojska napala je danas hemijsku fabriku "Stirol" u mjestu Horlivka u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je gradonačelnik Ivan Prihotko.
On je dodao da je na prostoru fabrike izbio požar.

"Trenutno pokušavamo da razjasnimo informacije", rekao je Prihotko.

16.00 Ukrajinci granatirali HE Kahovskaja u Hersonskoj oblasti

MOSKVA - Ukrajinska vojska granatirala je danas hidroelektranu Kahovskaja u Hersonskoj oblasti, saopštio je zamjenik šefa regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

"Bilo je granatiranja. Generalno, napad je odbijen. Bilo je pogodaka, ali nisu bili kritični. Informacije još pristižu", rekao je on za RIA Novosti.

Agencija navodi da su oružane snage Ukrajine više puta granatirale teritoriju hidroelektrane u Novoj Kahovki.

Posebno snažan udarac zadat je u noći 12. jula kada su eksplodirala skladišta šalitre, a bilo je i poginulih i povrijeđenih.

16.00 Ukrajinci granatirali HE Kahovskaja u Hersonskoj oblasti

MOSKVA - Ukrajinska vojska granatirala je danas hidroelektranu Kahovskaja u Hersonskoj oblasti, saopštio je zamjenik šefa regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.

"Bilo je granatiranja. Generalno, napad je odbijen. Bilo je pogodaka, ali nisu bili kritični. Informacije još pristižu", rekao je on za RIA Novosti.

Agencija navodi da su oružane snage Ukrajine više puta granatirale teritoriju hidroelektrane u Novoj Kahovki.

Posebno snažan udarac zadat je u noći 12. jula kada su eksplodirala skladišta šalitre, a bilo je i poginulih i povrijeđenih.

15.30 Dva nova broda sa žitom i kukuruzom isplovila iz ukrajinskih luka

Dva broda sa prehrambenim proizvodima isplovilo je iz ukrajinskih luka u okviru Prehrambenog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Riječ je o brodovima „Sormovski" koji prevozi 3.050 pšenice, koji je isplovio iz luke Černomorsk, i „Star Laura" koji prevozi 60.000 tona kukuruza, koji je isplovio iz luke Južni.

Ti brodovi će prvo morati da prođu Bosfor, gdje će biti obavljena inspekcija.

Brod „Sormovski" plovi pod zastavom Beliza i uputio se u Tekirdag, dok „Sat Laura" plovi pod zastavom Maršalovih ostrva i plovi ka Iranu.

Takođe je saopšteno je da je prvi teretni brod sa ukrajinskim žitom „Razoni" isplovio iz turske luke Mersin i uputio se ka Egiptu.

Inače, brod „Razoni" je isplovio iz luke u Odesu 1. avgusta sa 26.000 tona kukuruza nakon zaključivanja prehrambenog sporazuma Rusije, UN, Turske i Ukrajine u Istambulu 22. jula i trebalo je da uplovi u sjevernu libansku luku Tripoli 7. avgusta, ali je kupac odbio da primi robu jer isporuka kasni više od pet mjeseci.

15.00 Ukrajina traži da SAD sankcionišu sve ruske banke

Ukrajina poziva administraciju američkog predsjednika Džoa Bajdena da sankcioniše sve privatne ruske banke, izjavila je danas izaslanica Kijeva u Vašingtonu Oksana Markarova za "Blumberg".

Ona je, u intervjuu njujorškoj agenciji, rekla da vlada predsjednika Volodimira Zelenskog želi da SAD dodaju po nekoliko banaka nedjeljno na svoju listu sankcionisanih ruskih finansijskih institucija.

Ukrajinska ambasadorka je napomenula da je zahtijev prenijela Ministarstvu finansija SAD, prenosi Raša tudej (RT).

„Sankcije su važne koliko i oružje. Čim se uvedu sankcije jednoj banci, neka druga privatna banka odjednom postaje finansijer (ruske) industrije ili vojske", rekla je Markarova, bivša ministarka finansija, dodajući da je svaka ruska banka legitimna meta sankcija.

Ona je navela dalje da, iako bi nekoliko banaka moglo da se poštedi za određene namijene „sve ostale treba sankcionisati, jer su sve angažovane na finansiranju njihove terorističke mašinerije koja vodi rat", prenosi RT.

11.58  - Rogov: Ukrajina gađa Zaporožje zapadnim navođenim raketama

Ukrajinske trupe granatiraju nuklearnu elektranu Zaporožje navođenim projektilima zapadne proizvodnje, rekao je danas portparol regionalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov.

On tvrdi da je jedna od granata pala deset metara od skladišta nuklearnog goriva“, prenosi RIA Novosti.

Kako je rekao, ti napadi su opasni, jer rakete idu „baš tamo gdje oni žele“.

-Imamo dokaze da se u napadima koriste baš te rakete, pokazaćemo ih -rekao je Rogov.

Dodao je da će vlasti biti primorane da konzerviraju elektranu ako se granatiranje nuklearke Zaporožje nastavi.

Upozorio je i da će Kijev ostati bez mogućnosti da se iz te elektrane snabdijeva električnom energijom.
-Nema sumnje da će biti problema sa snabijdevanjem teritorije koju kontroliše Kijev, već sad je proizvodnja struje svedena na minimum, taman toliko da se sa elektranom ništa ne dogodi. Uskoro Kijev neće dobijati ništa, a mi ćemo biti prinuđeni da konzerviramo nuklearku, dok ćemo svu tu proizvodnju koja postoji preusmeriti na oslobođenu teritoriju -  rekao je Rogov.

11.23 - Jedna evropska banka će primati uplate za tranzit ruske nafte

Jedna evropska banka pristala je da obrađuje plaćanja takse za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu, saopštila je slovačka rafinerija Slovnaft, čime se otklanja uzrok prošlonedjeljne obustave isporuka naftovodom Družba ka centranoj Evropi, izvještava Rojters.

Plaćanje, ukoliko ga potvrde sve strane, predstavljalo bi korak ka obnavljanju dotoka nafte u Češku nakon jednonedeljne obustave, i takođe bi stvorilo uslove za buduća plaćanja tranzitne takse Ukrajini.

Ruski operater naftovoda Transnjeft izvjestio je u utorak da je Ukrajina 4. avgusta zaustavila protok nafte preko naftovoda Družba ka Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj, jer zapadne sankcije sprečavaju ruskog operatera da izvrši plaćanje tranzitne naknade ukrajinskoj tranzitnoj kompaniji Ukrtransnafta.

11.17 - Ključna postrojenja nuklearke nisu oštećena

Ključna postrojenja nuklearne elektrane Zaporožje nisu oštećena u granatiranju koje su izvršile ukrajinske snage i rad reaktora nije poremećen, izjavio je danas Vladimir Rogov, član glavnog savjeta regionalne vojno-civilne administracije.
-Ključna postrojenja nuklearne elektrane nisu oštećena, rad reaktora nije poremećen. Radio je sistem protivvazdušne odbrane - rekao je Rogov televiziji „Rusija 24“.
Zvaničnik je napomenuo da je jedna granata pala na 10 metara od objekta za skladištenje nuklearnog otpada.

10.52-Ukrajina:Rusi sa 11 raketa tokom noći gađali Kramatorsk

Jedanaest ruskih raketa pogodilo je u dva časa posle ponoći grad Kramatorsk na istoku Ukrajine, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Hončarenko.

-Uništene su privatne kuće. Nema informacija o žrtvama. Okupatori uništavaju sve što im se nađe na putu - teroristička taktika“, napisao je Hončarenko je na Fejsbuku, prenosi britanski Gardijan.

I ukrajinski načelnik Oblasne vojne uprave Donjecka Pavlo Kirilenko potvrdio je da je izvršen raketni napad na Kramatorsk u kome je pričinjena materijalna šteta na stambenim objektima, ali da žrtava nije bilo.

Kirilenko je ponovio da Rusi namjerno udaraju na civilnu infrastrukturu i pozvao je stanovništvo da se evakuiše kako bi spasilo živote. Kako je saopšteno, ruske trupe su juče ujutro ispalile rakete S-300 na civilni sektor Kramatorska, oštetivši stambene objekte, navodi Ukrinform.

10.23-Reznikov: Britansko naoružanje stiglo u Ukrajinu

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je danas da je u Ukrajinu stigla nova isporuka naoružanja iz Velike Britanije.

-Više višecjevnih raketnih lansera M270 stiglo je u Ukrajinu - naveo je on.

Na Tviteru je zahvalio britanskom ministru odbrane Benu Volasu i britanskim građanima na donaciji koja je ranije obećana, prenosi Gardijan.

-Vaša podrška je toliko važna za Ukrajinu. Naša vojska će spretno koristiti ovu ''zamenu'' na bojnom polju -  rekao je on.

8.55- Kina: Obje strane da sjednu za sto i dogovore se oko Zaporožja

Peking je pozvao Rusiju i Ukrajinu da sjednu za pregovarački sto u svjetlu situacije oko nuklearke Zaporožje, izjavio je stalni predstavnik Kine u UN Džang Jun.

-Definitivno je tamo krizna situacija i zaista nam je potrebno da uključene strane sjednu zajedno za pregovarački sto i nađu rješenje - kazao je on povodom sjednice Savjeta bezbjednosti UN posvećene situaciji oko nuklearke Zaporožje.

Ujedinjene nacije zabrinute su zbog nastavka vojne akcije u blizini nuklearne elektrane Zaporožje i nadaju se da će nuklearna stanica i teritorija oko nje biti demilitarizovani, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

8.49- Britanija:Eksplozije na Krimu nanijele veću štetu Rusiji

Eksplozije na vojnom aerodromu Saki, na zapadu Krima, koje su ove nedjelje prouzrokovale gubitak osam ruskih borbenih aviona, nanijele su značajnu štetu avijaciji ruske Crnormorske flote, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

Dok oštećene letjelice predstavljaju samo djelić ukupne avijacije flote, Britanija navodi da će incident imati uticaj na ruske sposobnosti u Crnom moru, pošto se aerodrom Saki koristi kao primarna operativna baza, prenosi Rojters.

-Bazni aerodrom je najvjerovatnije ostao u funkciji, ali je prostor pored pisti pretrpio ozbiljnu štetu - dodalo je ministarstvo odbrane u redovnom obavještajnom biltenu na Tviteru.

Eksplozije, u kojima je prema saopštenju Rusije jedna osoba poginula, a pet povrijeđeno, podstaći će njenu vojsku da revidira svoj stav o mogućim pretnjama u regionu, navelo je britansko ministarstvo.

6.38 -Vereščuk:Prije zime evakuacija stanovnistva na istoku Donjecka

Ukrajina ima za cilj da prije zime evakuiše dvije trećine stanovnika iz oblasti koje kontroliše u istočnom području Donjecka gdje se odvijaju borbe, između ostalog i iz zabrinutosti da ljudi neće moći da obezbijede grijanje usred ratom oštećene infrastrukture, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Ona je navela da ukrajiska vlada planira da evakuiše oko 220.000 ljudi od oko 350.000, uključujući 52.000 djece, prenosi Rojters.

Krajem prošlog mjeseca Ukrajina je najavila obaveznu evakuaciju ljudi iz Donjecke oblasti, koja je bila poprište borbe sa ruskim snagama, kako bi spasila živote civila.

Rojters dodaje da, iako vlasti opisuju evakuaciju kao „obaveznu“, stanovnici mogu da odustanu tako što popune formular kojim se izjašnjavaju o svojoj namjeri da ostanu.

Verščuk je je navela da je od 1. avgusta evakuisano više od 3.900 osoba i naglasila da hiljade treba da odu prije nego što dođe zima jer su borbe uništile infrastrukturu za struju i grijanje.

Ona je dodala da će evakuacija možda morati da se proširi i na druge ratom pogođene oblasti, kao što su Herson, Harkov i Zaporožje.

6.59 - Dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka

Dva broda sa tovarom žitarica napustila su danas ukrajinske luke, nakon odobrenja Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu, koji nadgleda nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi agencija RIA Novosti.

Brod za rasute terete Star Laura isplovio je iz luke Južni, prevozeći 60.150 tona kukuruza, čije je odredište iranski grad Bandar Imam Homeini, dok je teretnjak Sormovski 121 napustio luku Černomorsk sa 3.050 tona pšenice i krenuo za turski grad Tekirdag.

Takođe, načelno je odobren prolazak još dva broda, Efe i Sara, ka Odesi, nakon što budu pregledani u Mramornom moru.

Sporazumom između Rusije i Ukrajine, kojem su posredovali Ujedinjene nacije i Turska, omogućeno je da brodovi sa žitaricama isplovljavaju iz ukrajinskih crnomorskih luka od 1. avgusta.

Ovaj dogovor je postignut prošlog mjeseca, nakon upozorenja da bi obustavljanje isporuka žitarica iz ukrajinskih luka zbog sukoba moglo dovesti do ozbiljne nestašice hrane, pa čak i izbijanja gladi u nekim dijelovima svijeta.

6.5-Volas: Malo vjerovatno da će Putin uspjeti da okupira Ukrajinu

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je u Kopenhagenu, gdje je održana donatorska konferencija za vojnu pomoć Ukrajini, da je malo vjerovatno da će ruski predsjednik Vladimir Putin, kako je rekao, „uspjeti da okupira Ukrajinu“.

Kako je rekao Volas, ruska invazija na Ukrajinu je „usporena“ i „počela je da propada“, prenio je Gardijan.

Volas je rekao da se i dalje vode borbe, ali da Rusija slabi u mnogim oblastima.

-Nisu uspjeli do sada i sumnjam da će ikada uspjeti da okupiraju Ukrajinu. Njihova invazija je posustajala i stalno se mijenjala do te mjere da su se zapravo fokusirali samo na dijelove juga i istoka, koji su daleko, daleko od njihove takozvane specijalne operacije koja je trebalo da traje tri dana - poručio je britanski ministar odbrane.

Kako je rekao, ta tri dana su se sada produžila na više od 150, što je skoro šest mjeseci, i uz značajne gubitke u opremi i vojnicima.

-Putin se kockao, mislio je da ćemo u avgustu, posle nekoliko mjeseci, svi da se umorimo od ovog sukoba i da bi međunarodna zajednica krenula u različitim pravcima. Pa se pokazalo suprotno - dodao je Volas.

6.35- Maročko:LNR još ne može da garantuje bezbjednost stanovnicima

Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) je oslobodila cijelu svoju teritoriju, ali još ne može da garantuje potpunu bezbjednost svojih stanovnika, rekao je portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

-Želio bih da objasnim zašto su naše snage na teritoriji DNR. Čak i nakon što smo potpuno oslobodili teritoriju LNR, još uvijek nismo u mogućnosti da garantujemo bezbjednost našeg naroda, jer oružje koje sada ima ukrajinska vojska pogodilo je gradove i regione u LNR, uključujući i one u pozadini - poručio je Maročko u intervjuu za agenciju TASS.

Kako je naglasio, sada je "neophodno da se udalji neprijatelj dovoljno daleko od mjesta gde ne bi mogao da nanese udare".

Takođe, kako je rekao Maročko, samoproglašena Donjecka Narodna Republika je "njihov brat" od 2014. godine.

-Mnogi ljudi čak i ne prave nikakvu razliku. Svi sebe smatraju stanovnicima Donbasa - naveo je on.

Podsjetio je da su snage te dve samoproglašene republike ranije zajedno izvele mnoge operacije.

-Prva je bila 2015. godine, kada je oslobođeno Debaljcevo. Narodna milicija DNR i LNR učestvovale su u toj borbi. Bilo je to pozitivno iskustvo. Sada se svo ovo iskustvo koristi u praksi. Zajedno smo oslobodili Marijupolj i druga naselja u DNR - kazao je Maročko.

6.23 - Zaporožje kontrolišu Rusi, nema logike da napadaju sami sebe

Nuklearku Zaporožje kontrolišu ruski vojnici, koji nemaju razloga da granatiraju ni samo postrojenje, kao ni grad Energodar, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja u Savjetu bezbjednosti UN.

-Na Desetoj preglednoj konferenciji strana ugovornica o neširenju nuklearnog oružja, predstavnici kijevskog režima i druge delegacije izneli su cinične i apsurdne optužbe za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje protiv Rusije - poručio je ruski diplomata, a prenosi agencija TASS.

Nebenzja je dodao da je, kako je naveo, to "propagandno smeće pokupila zapadna štampa".

-Sve ovo se radi suprotno zdravom razumu, s obzirom na to da zaporošku nuklearku kontrolišu ruske oružane snage. Elementarna logika sugeriše da naša vojska nema razloga da granatira postrojenje, grad ili sebe - precizirao je on.

Prethodno je naveo da, kako je rekao, „zločinačke akcije Kijeva u pogledu zaporoške nuklearne elektrane guraju svijet na ivicu nuklearne katastrofe“.

6.20-Uljanov: Rusija će pomoći u organizaciji posjete IAEA Zaporožju

Rusija će pomoći u organizaciji posjete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

-Na sastanku Savjeta bezbjednosti UN generalni direktor IAEA Rafael Grosi je detaljno objasnio zašto postoji hitna potreba da međunarodna misija posjeti nuklearnu elektranu Zaporožje - objavio je Uljanov na Telegramu, a prenosi agencija TASS.

Kako je dodao, Rusija je odmah potvrdila spremnost da pomogne u organizovanju posjete misije IAEA.

6.14 IAEA:Prekinuti sve vojne akcije koje ugrozavaju NE Zaporožje

Sve vojne akcije koje ugrožavaju nuklearnu bezbjednost nuklearne elektrane u Zaporožju treba odmah prekinuti, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi na sednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

-Svaka vojna akcija koja ugrožava nuklearnu bezbjednost, kao i nuklearnu bezbjednost elektrane mora odmah da prestane - poručio je Grosi u video obraćanju učesnicima sastanka, prenio je TASS.

Kako je rekao Grosi, IAEA trenutno ne vidi direktnu prijetnju po nuklearnu bezbjednost u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon granatiranja njenih prostorija.

On je istakao da, prema preliminarnim procenama eksperata IAEA, nije bilo direktne prijetnje po nuklearnu bezbjednost usljed granatiranja elektrane ili druge vojne akcije.

Međutim, kako je dodao, situacija svakog trenutka može da se promijeni.

Takođe je naglasio da se u poslednje vreme bezbjednosna situacija u NE Zaporožje naglo pogoršala zbog granatiranja u blizini stanice.

Grosi je pozvao na "trenutni prekid neprijateljstava i organizovanje posete misije IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje što je prije moguće", prenela je agencija RIA Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana