Sukob u Ukrajini: Kadirov vlastima Poljske: Ako dobijemo naređenje, pokazaćemo vam

GS
Foto: Tass

Devedeset prvi dan rata u Ukrajini, koji je i glavna tema samita u Davosu


22:10 -  Rusija:Otvaramo dva koridora za izlazak stranih brodova iz luka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru.

Koridori će biti otvoreni svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Naveo je da će u Crnom moru za izlazak iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni biti otvoren koridor u dužini od 80 milja i širini od 3 milje, u pravcu jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine, prenosi Interfaks.

U Azovskom moru biće otvoren koridor za isplovljavanje brodova iz luke Marijupolj dužine 115 milja i širine dve milje u pravcu Crnog mora.

Mizincev je rekao da je u šest luka - Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni blokirano 70 stranih brodova iz 16 država i dalje je blokirano. Prema njegovim navodima, zbog opasnosti od ukrajinskih mina brodovi ne mogu da isplove.


21:31 - Podoljak: Države članice EU predlažu Ukrajini da preda Ukrajini dio teritorije radi prekida vatre

Države članice EU predlažu Ukrajini da preda Ukrajini deo teritorije radi prekida vatre i obustavljanja konflikta, saopštio je savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Po njegovim riječima, Kijev neće učestvovati u tim razgovorima.

"Danas nam predlažu da Rusiji poklonimo istok i jug. Hvala na savjetu, ali, prihvatamo pomoć u oružju", istakao je on.

Podoljak je dodao da o zamrzavanju konflikta ne može biti ni govora. 

Pregovori će, po njegovim riječima, biti nastavljeni, kada strane budu spremne da se dogovore.

 

21:10 - Kuleba: Kijev ne postavlja unaprijed zahtjeve za nastavak diplomatskih pregovora sa Moskvom

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev ne postavlja unapred zahtijeve za nastavak diplomatskih pregovora sa Moskvom.

20:59 - Eksplozije u Hmeljnickoj oblasti

Večeras su se čule glasne eksplozije u Hmeljnickoj oblasti,na zapadu Ukrajine. 

Prema preliminarnim informacijama, aktivna je protivvazdušna odbrana.

20:35 - Masovne grobnice otkrivene su na starom groblju u Marijupolju

Masovne grobnice otkrivene su na starom groblju u Marijupolju, saopštio je gradonačelnik grada Konstantin Ivaščenko.

 

Tu teritoriju su kontrolisali ekstremisti "Azova". 

Biće izvršena ekspertiza koja će pokazati kako su ljudi stradali.

​​​​​20:02 - Kadirov vlastima Poljske: Ako dobijemo naređenje, pokazaćemo vam

"Ako dobijemo naređenje, pokazaćemo vam!", obratio se čečenski lider Ramzan Kadirov vlastima Poljske, izjavivši da Rusija može uništiti tu zemlju "za nekoliko sekundi", prenosi Sputnjik.

"Bolje nosite kući svoje oružje i plaćenike", naglasio je on.

19:38 - Putin: Svi učesnici specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa su heroji

Svi učesnici specijalne vojne operacije za zaštitu Donbasa su heroji i prema njima se treba odnositi kao prema herojima, saopštio je danas predsjednik Vladimir Putin.

On je naložio Vladi da poveća platu ruskim vojnicima, a ruskim regionima da pruže podršku porodicama vojnika.

19:31 – Kadirov: Ruske snage ušle u Lisičansk, na ulazi su u Severodonjeck

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da su ruske snage ušle u Lisičansk, da su na ulazi u Severodonjeck, da je panika u ukrajinskim snagama i da trpe gubitke.

"U Lugansku i Donjecku se održavaju veoma dobre specijalne manifestacije, u kojima učestvuju veoma obučeni, najbolji borci Ministarstva odbrane, Ruske garde i milicije. Ušli su skoro u Severodonjeck. Ušli su u Lisičansk. Šejtani trpe gubitke, vlada panika. Tako i treba da bude. Tako uvek biva kada čovjek nije u pravu ili država nije u pravu", rekao je Kadirov u video poruci na Telegram kanalu.

 

19:05 - Nebenzija: Ukrajinski vojnici koji su se predali ispričali da su imali naređenje da pucaju na civile

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenziji izjavio je da su ukrajinski vojnici koji su se predali ispričali da su imali naređenje da pucaju na civile i da ne uzimaju zarobljenike.

Po njegovim riječima, samo je pitanje vremena kada će ukrajinski vojnici odgovarati za to. On je istakao da se američke haubice u Ukrajini koriste za granatiranje gradova u Donbasu.

18:39 - Putin naredio povećanje penzija i minimalnih plata za 10%

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je danas povećanje penzija i minimalne plate za 10 odsto kako bi ublažio posljedice inflacije, negirajući da su svi ekonomski problemi u zemlji povezani sa ratom u Ukrajini.

Sa godišnjom inflacijom od blizu 18 odsto zabilježenom prošlog mjeseca, lider Kremlja je priznao da će 2022. godina biti "teška" za rusku ekonomiju.

"Kada kažem "teška", to ne znači da su sve ove poteškoće povezane sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini", rekao je Putin na video sastanku Državnog savjeta, prenosi Rojters.

Putin je naglasio da je inflacija u Rusiji uporediva sa onom u zemljama Sjeverne Amerike i Evrope.

18:16 - Pušilin: Vojna operacija sada će ići brže

Lider DNR-a Denis Pušlin je rekao da će vojna operacija "sada ići brže", sa obzirom da je kapitulacija "Azova" bila od krucijalne važnosti.

Prema njemu, ukrajinske snage se povlače i više se predaju.

 

17:36 - Sijarto: Nastavićemo da pomažemo Ukrajini

Mađarska će nastaviti da pomaže Ukrajini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto reagujući na izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je kritikovao Budimpeštu zbog odbijanja da podrži embargo na rusku naftu.

Ako sve što je Zelenski rekao u Davosu znači "hvala Mađarima zbog prihvatanja više od 750.000 izbjeglica, hvala što se brinete o njima i dajete im posao, hvala što liječite 130 ukrajinske djece i pružate bolničku negu ranjenim ukrajinskim vojnicima, stipendirate hiljadu mladih Ukrajinaca, onda je naš odgovor: bilo nam je zadovoljstvo i nastavićemo da pomažemo", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

16:40 - Kuleba: Rusija pokušava da ucijeni svijet

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je danas Rusiju da pokušava da ucijeni svijet time što govori da je spremna da deblokira luke na Crnom moru, ako joj se ukinu sankcije.

Kuleba je na Tviteru naveo da bi svi koji razmišljaju da prihvate "ovu igru" trebalo da prvo posjete "grobove ubijene ukrajinske djece i razgovaraju sa njihovim roditeljima", prenosi britanski Gardijan.

Ranije danas, zamjenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko rekao je da je Rusija spremna da obezbjedi humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine, u zamjenu za ukidanje sankcija, prenio je Interfaks.

 

16:17 - Jedna osoba povrijeđena prilikom granatiranja sela Žuravljovka

Jedna osoba je povrijeđena prilikom granatiranja sela Žuravljovka u Belgorodskoj oblasti iz pravca Ukrajine, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov

15:51 - Narodna milicija LNR je opkolila Severodonjeck

Narodna milicija LNR je opkolila Severodonjeck, izjavio je potpukovnik vojnog resora LNR Andrej Maročko Prvom kanalu.

"Zaista smo sa tri strane čvrsto blokirali ovaj grad. Iz Severodonjecka se može izaći samo preko jednog mosta koji je takođe pod našom vatrenom kontrolom. Zato se već sada može govoriti da je Severodonjeck operativno opkoljen", objasnio je on.

15:23 - Raketni napad na zaporošku vojnu fabriku "Motor Sič" pogodio je i ukrajinski vojni kompleks i turski

Današnji raketni napad na zaporošku vojnu fabriku "Motor Sič" pogodio je, ne samo ukrajinsku vojni kompleks, već i turski, javlja ruski ratni reporter Evgenije Podubni.

Kako je naveo, prošle godine je Turska naručila od ukrajinske fabrike 30 motora Ai-450T za 15 dronova Akinči u vrijednosti od oko sedam miliona dolara. Motori su trebali da se isporuče do kraja ove godine.

Pored toga, novi sistem borbenih dronova Bajraktar, čije testiranje je planirano za 2023. godinu, trebao bi da dobije od "Motor siča" motor AI-25TLT, zaključio je Podubni.

 

15:27 - Zaporoška oblast pristupila pripremi izdavanja ruskih pasoša

Zaporoška oblast je u svjetlu ukaza predsjednika Rusije pristupila pripremi izdavanja ruskih pasoša, trenutno se precizira spisak ljudi, izjavio je član glavnog Savjeta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov.

Ruski lider Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o pojednostavljenju dodjeljivanja državljanstva Ruske Federacije stanovnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine.

15:18 - Pacijente u Crvenom Limanu ukrajinske snage koriste kao živi štit

U Crvenom Limanu ukrajinske snage koriste pacijente u lokalnoj bolnici kao živi štit, rekao je za Sputnjik lider DNR Denis Pušilin.

U toku je aktivna faza oslobađanja tog grada.

14:41 - Zaharova: Mirovni plan Rima je "fantazija"

Mirovni plan Italije za Ukrajinu je "fantazija", rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ne možete sa jedne strane da dostavljate naoružanje Ukrajini, a sa druge da iznositi plan o mirnom rješenju situacije", naglasila je Zaharova.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo iznio je prošle sedmice šire dijelove plana i naveo da je o tome razgovarao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom tokom posjete Njujorku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da Rusija još nije vidjela mirovni plan Italije, ali je izrazio nadu da će ga dobiti kroz diplomatske kanale.

 

13:30 Dekret o državljanstvu za žitelje Hersona i Zaporožja

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim se pojednostavljuje proces izdavanja ruskog državljanstva žiteljima ukrajinskih oblasti Hersona i Zaporožja koje su pod kontrolom ruskih snaga.

Dekret je u skladu sa šemom koja postoji od 2019. godine koja važi za stanonike oblasti ukrajinskih regiona Lugansk i Donjeck, prenosi Rojters.

13:20 - EU zamrzla sredstva ruskih biznismena u vrijednosto od 10 milijardi evra

EU je u okviru sankcija Rusiji zbog trenutnih događaja u Ukrajini zamrzla sredstva ruskih biznismena u vrijednosti od oko 10 milijardi evra, javila je novinska agencija DPA, pozivajući se na podatke Evropske komisije. Prema izvještaju, ruski preduzetnici izgubili su pristup luksuznim jahtama, nekretninama i drugim sredstvima vrijednosti nešto manjoj od 10 milijardi evra. U isto vrijeme, precizirano je da je ta cifra do 8. aprila iznosila 6,7 milijardi evra.

Evropska komisija planira da danas predstavi zakon koji će omogućiti pljenidbu zamrznutih ruskih sredstava, a novac bi kasnije, kako navodi DPA, mogao biti iskorišten za obnovu Ukrajine. Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio je 24. februara da je ruska vojska započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, sa ciljem demilitarizovanja i "denacifikacije" te zemlje.

 

11:30 Moskva odbacuje tvrdnje o krijumčarenju ukrajinskih žitarica

Moskva u potpunosti odbacuje tvrdnje da ruska vojska krijumčari žitarice iz ukrajinskih luka, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.
"To u potpunosti odbacujemo. Ne krademo ništa od bilo koga", rekao je novinarima Rudenko, nakon što je Si-En-En ranije objavio satelitske fotografije koje, navodno, potvrđuju da Rusija krijumčari žitarice iz Ukrajine preko Krima.

"Sputnjik" podsjeća da je Svjetski program za hranu pri UN pozvao na proširenje rješenja za suočavanje sa krizom koja pogoršava globalnu bezbjednost hrane, usljed rata u Ukrajini i ekonomske krize.

Rudenko je naglasio da je za rješavanje problema sa hranom potrebno da se deminiraju vode blizu ukrajinskih luka i da je Rusija spremna da obezbijedi humanitarni koridor za prolazak plovila.

Komentarišući izjave predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen kako Rusija, navodno, koristi problem sa hranom kao oružje za ucjenjivanje i da je neophodno tražiti prilike za dijalog sa Moskvom u vezi sa tim pitanjem, Rudenko je naglasio da je ruska strana uvijek spremna za dijalog sa svima koji žele da pitanja riješe mirnim putem, javio je TASS.

11:00 Luka u Marijupolju radi,spremni za deblokadu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da luka u Marijupolju, koja je pod kontrolom ruskih snaga poslije tromesečne ofanzive, normalno radi i da ne isključuje mogućnost razgovora za deblokadu ukrajinskih luka.

Ministarstvo je navelo da je Rusija u kontaktu s Ujedinjenim nacijama i da Moskva "ne isključuje mogućnost razgovora na međunarodnom nivou da se deblokiraju ukrajinske luke", preneo je Rojters.

Moskva je danas saopštila da je spremna da omogući da brodovi koji prevoze hranu napuste ukrajinske luke pod uslovom da Rusiji bude ukinut dio međunarodnih sankcija.

"Više puta smo saopštili da je rješenje za problem hrane sveobuhvatan pristup, uključujući ukidanje sankcija koje su uvedene za ruski izvoz i finansijske transakcije", rekao je zamjenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko, prenosi Interfaks.

09:00 Zelenski na Forumu u Davosu: Razgovoraću samo sa Putinom, bez posrednika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao, obraćajući se na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, da je spreman da razgovara samo direktno sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a ne preko posrednika.

Ako ruski predsjednik "razumije stvarnost", postoji mogućnost da se nađe diplomatsko rješenje sukoba, istakao je Zelenski.

Poručio je da će se Ukrajina boriti da povrati svu svoju teritoriju.

Ukrajinski predsjednik je rekao da Moskva treba da povuče svoje trupe na linije na kojima je bila prije nego što je počela invaziju.

"To bi mogao biti prvi korak ka pregovorima", rekao je Zelenski, ocijenjući da Rusija u razgovorima sa Ukrajinom pokušava da dobije na vremenu.

08:20 Guverner Luganska: Još šest poginulih u Sjeverodonjecku

Kancelarija predsjednika Volodimira Zelenskog saopštila je da su ruske snage jutros pokrenule ofanzivu u Sjeverodonjecku, gradu na istoku Donbasa.

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj izjavio je da je Sjeverodonjeck na udaru ruskih snaga prethodnih dana.

Naveo je da je juče, tokom granatiranja, još šest osoba poginulo, a najmanje osam ranjeno.

Rusija pokušava da zauzme Donbas i okruži ukrajinske snage na istoku, piše Rojters.

Ključne tačke, piše agencija, su gradovi Sjeverodonjeck i Lisičansk, koji se nalaze na istočnoj i zapadnoj obali rijeke Sjeverski-Donjec.

Ruske snage, navodi Rojters, dolaze iz tri pravca kako bi opkolili gradove.

 

08:00 Vang: Potreban zeleni koridor za izvoz zitarica iz Rusije i Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je da je neophodno što prije napraviti "zeleni koridor" kako bi bio obezbjeđen izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine.

"U trenutnoj situaciji međunarodna zajednica treba da doprinese prekidu vatre što je prije moguće kako bi bio obezbjeđen zeleni koridor za izvoz žitarica iz Rusije i Ukrajine", rekao je Vang tokom razgovora u video formatu sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Vang je dodao da Kina nikada ne ostaje po strani kada je riječ o rješavanju pitanja koja izazivaju zabrinutost međunarodne zajednice i da je spremna da bude u kontaktu sa svim stranama kada je riječ o izvozu žitarica.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana