Sukob u Ukrajini: Eksplozije u blizini vojne baze na Krimu poginula jedna osoba

GS/Agencije
Sukob u Ukrajini: Eksplozije u blizini vojne baze na Krimu poginula jedna osoba

MOSKVA/KIJEV- U toku je 167. dan rata u Ukrajini. Ruska vojska napreduje u području Donjecka. Borbe se vode i u šumama jugozapadno od Slavjanska, kao i sjeverno od Harkova. Zelenski pozvao Zapad da zabrani ulaz Rusima na godinu dana

18:00 Jedna osoba poginula u detonacijama na Krimu

Jedna osoba je poginula usljed eksplozija na aerodromu nedaleko od Novofjodorovke na Krimu, saopštio je danas šef krimske administracije Sergej Aksjonov.
"Nažalost, jedna osoba je preminula. Upućujem iskreno saučešće porodici. Biće pružena sva neophodna pomoć", rekao je Aksjonov.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je eksplodiralo nekoliko avionskih bombi na pisti aerodroma Saki.

Ministarstvo je objavilo da nije bilo napada i da nije oštećena vojna oprema.

16:00 Na prostoru aerodroma na Krimu ekplodirala avio municija

Nekoliko eksplozija dogodile se danas u blizini Novofjodorovke na Krimu, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je na teritoriji aerodroma Saki eksplodirala avio municija, prenio je Interfaks.

"Devetog avgusta, oko 15.20 časova, na teritoriji aerodroma Saki kod naselja Novofjodorovka, eksplodiralo je više komada avio municije. Od posljedica eksplozija niko nije povrijeđen", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, preduzimaju se mjere za gašenje požara i utvrđivanje uzroka eksplozije.

Prethodno je savjetnik lidera Krima Oleg Krjučkov objavio na Telegramu da se dogodilo nekoliko eksplozija u blizini Novofjodorovke na Krimu.

Lider Krima Sergej Aksjonov objavio je na Telegramu da je otišao na mjesto događaja, kao i da se istražuju okolnosti eksplozija.

U oblasti Novofjodorovke nalazi se vojna jedinica i vojni aerodrom.

15:00 Najmanje tri civila ubijena u ruskom granatiranju za 24 sata tvrdi Kijev

Najmanje tri ukrajinska civila su ubijena, a 23 ranjena u ruskom granatiranju za 24 sata, uključujući napad nedaleko od nuklearne elektrane Zaporožje, saopštila je danas kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Rusi su ispalili više od 120 raketa iz višecjevnih raketnih bacača Grad na Nikopolj, grad koji se nalazi preko puta rijeke Dnjepar od Zaporoške nuklearne elektrane", rekao je guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko, prenio je AP.

Dodao je da je oštećeno nekoliko stambenih zgrada i industrijskih objekata.

Posljednjih dana Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, koja se nalazi na teritoriji koja je pod ruskom kontrolom.

12.30 -  Kremlj:Još neizvjestan sastanak Putina i Zelenskog na G20

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas, povodom eventualnog sastanka između ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog na marginama samita G20, da to pitanje uključuje previše nepoznanica.

"De fakto možemo da komentarišemo samo trenutna dešavanja", poručio je Peskov, prenijela je agencija TASS.

Kako je istakao portparol Kremlja, još uvijek ne postoje preduslovi za takav sastanak.

Prethodno je savjetnik Zelenskog, Mihail Podoljak izjavio da bi ukrajinski predsjednik mogao da prisustvuje samitu Grupe 20 najrazvijenih ekonomija u Indoneziji, ukoliko tamo bude bio prisutan ruski predsjednik Putin.


10.50 - Medvedev: Zelenski poput Hitlera hoće da kažnjava cijeli narod

Izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o tome da cjelokupno rusko stanovništvo smatra odgovornim za vojnu operaciju u Ukrajini zvuče kao ideje Adolfa Hitlera, izjavio je danas zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Adolf Hitler je bio posljednja osoba koja je pokušala da sprovede takve ideje protiv čitavog naroda. Ima li još pitanja o karakteru ukrajinskih vlasti?“, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Zelenski je danas pozvao zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana kako bi spriječili Moskvu da anektira još ukrajinske teritorije.

Ukrajinski predsjednik je u intervjuu za Vašington post ocijenio da su najvažnije sankcije zatvaranja granica jer "Rusi oduzimaju tuđu zemlju“.

Dodao je da "Rusi treba da žive u svom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju".

On smatra da ta mjera treba da važi i za ruske državljane koji su napustili zemlju u znak protesta protiv postupaka vlasti u Moskvi.

Po njegovom mišljenju, odgovornost za napad na Ukrajinu snosi „cjelokupno stanovništvo Rusije“.


10.00 -  Kadirov: Preuzeli smo kontrolu nad fabrikom Knauf u Soledaru

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je danas da su proruske snage preuzele kontrolu nad teritorijom fabrike građevinskog materijala Knauf u Soledaru u Donkoj oblasti.

„Snage savezničkih snaga u gradu Soledar preuzele su kontrolu nad teritorijom fabrike Knauf“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu, prenosi Interfaks.

Ruske snage ušle su u Soledar prije šest dana i od tada pokušavaju da zauzmu fabriku.


8.50 - Britanija: Ruske snage bez značajnijeg napretka u Donbasu

Uprkos kontinuiranim artiljerijskim napadima u Donbasu, Rusija nije obezbijedila borbenu pješadiju u dovoljnom broju da postigne značajnije napredovanje na istoku Ukrajine, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Tokom poslednjih 30 dana, ruski napad na grad Bahmut bio je njena najuspješnija akcija u Donbasu, ali je Rusija za to vrijeme uspjela da napreduje samo oko 10 km, navelo je na Tviteru britansko ministarstvo, prenosi Rojters.

U drugim sektorima Donbasa, gde je Rusija pokušavala da se probije, njene snage nisu napredovale više od 3 km tokom perioda od 30 dana, što je gotovo sigurno znatno manje od planiranog, saopštili su britanski obavještajci.

U izvještaju ministarstva se precizira da je tokom vikenda, uz napade na ukrajinske položaje u Donjeckoj oblasti, Rusija nastavila da usmjerava napore i na jačanje odbrane svojih položaja na jugu Ukrajine, navodi Rojters.


7.00 - Zelenski pozvao Zapad da zabrani ulaz Rusima na godinu dana

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je danas zapadne zemlje da zabrane ulazak svim Rusima na godinu dana kako bi spriječili Rusiju da anektira još ukrajinske teritorije.

Zelenski je u intervjuu za Vašington post ocijenio da su najvažnije sankcije zatvaranje granica jer "Rusi oduzimaju tudu zemlju“.

Dodao je da "Rusi treba da žive u svom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju".

On smatra da ta mjera treba da važi i za ruske državljane koji su napustili zemlju.

Po njegovom mišljenju, odgovornost za napad na Ukrajinu snosi „cjelokupno stanovništvo Rusije“.

Moskva je najavila da će u dijelovima u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti na istoku i jugu Ukrajine 11. septembra biti održan referendum o priključenju Rusiji, uporedo sa regionalnim izborima koji su već zakazani.

Zelenski je u nedjelju upozorio da, ako Moskva nastavi sprovođenje referendumima o priključivanju Rusiji na teritorijama pod svojom kontrolom, pregovori sa Ukrajinom ili njenim međunarodnim saveznicima neće biti mogući.

6.57 - Jevtušenko: Nikopolj ponovo pod udarom ruskih snaga

Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti ponovo se našao pod vatrom ruskih snaga, saopštio je na Telegram kanalu Jevhen Jevtušenko, načelnik Nikopoljskog RVA.

Jevtušenko je dodao da prema preliminarnim informacijama nema žrtava.


6.46- Mizincev: Šest stranih brodova isplovilo iz ukrajinskih luka

Turski tanker, dva broda iz Liberije i dva broda i tanker pod zastavom Maršalskih ostrva isplovili su iz ukrajinskih luka u okviru inicijative o međusobnom razumevanju o bezbjednom izvozu žita iz ukrajinskih luka, izjavio je u ponedjeljak načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

"Dana 7. avgusta 2022. godine, u okviru inicijative o međusobnom razumijevanju o bezbednom izvozu žita iz ukrajinskih luka, brod "Riva vinds" (Maršalska ostrva, natovaren kukuruzom) napustio je luku Odesa, tanker "Mustafa Nedžati (Turska, natovaren suncokretovim uljem), brod "Star Helen" (Maršalska ostrva, natovaren brašnom) i brod "Glori" (Maršalska ostrva, natovaren kukuruzom) isplovili su iz luke Černomorsk. Dana 8. avgusta 2022. brod "Arizona" (Liberija, natovaren kukuruzom) napustio je luku Černomorsk i brod "Sakura" (Liberija, natovaren sojom) isplovio je iz luke Južni", rekao je Mizincev, prenio je TASS.

Prema njegovim riječima, Rusija je striktno posvećena svojim obavezama po ugovorima u cilju obezbjeđivanja izvoza žitarica i mineralnih đubriva iz ukrajinskih luka.

Mizincev je kazao da je 61 brod iz 14 zemalja i dalje blokiran u lukama Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni.

"Rizici za plovidbu i ošstećenja lučke infrastrukture od lebdećih ukrajinskih mina i dalje su prisutni za crnomorske države", naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana