Suđenje Trampu: Usvojena rezolucija protiv pozivanja novih svjedoka

Srna
Suđenje Trampu: Usvojena rezolucija protiv pozivanja novih svjedoka

VAŠINGTON - Američki Senat usvojio je rezoluciju o osnovnim pravilima suđenja u procesu opoziva predsjednika SAD Donalda Trampa, kojom se blokiraju pokušaji Demokratske stranke da se tokom suđenja iznose novi dokumenti i pozivaju novi svjedoci.


Plan koji je iznio lider republikanske većine Mič Mekonel podržala su 53 senatora, dok je protiv glasalo njih 47.

Usvajanjem rezolucije se omogućuje takozvanim menadžerima, koji na suđenju imaju ulogu tužilaca, da tokom dana održe uvodne riječi, a do polovine sudskog procesa se odgađa debata u vezi sa pozivanjem svjedoka.

"Sputnjik" napominje da su pojedini senatori nagovijestili da bi se mogli predomisliti do polovine suđenja i dozvoliti dodatna svjedočenja.

Rapublikanci su se saglasili da ublaže ranije planove da se uvodna obraćanja obje strane izvrše u samo 24 časa, te će vrijeme predviđeno za to biti produženo na tri dana.

Suđenje Trampu zvanično je počelo juče u američkom Senatu.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je prošle godine dva člana optužbe za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa.

Postupak je pokrenut nakon istrage protiv Trampa zbog izvještaja o tome da je 25. jula izvršio pritisak na predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da istraži slučaj potencijalne korupcije u Ukrajini u koji su, navodno, uključeni bivši potpredsjednik SAD Džozef Bajden i njegov sin.

Predsjedavajući Doma Nensi Pelosi prošle sedmice je imenovala sedmoro takozvanih menadžera, koji će vršiti funkciju tužilaca tokom suđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana