Starovojt: Tokom ukrajinskog granatiranja poginuo građevinski radnik

GS/Agencije
Starovojt: Tokom ukrajinskog granatiranja poginuo građevinski radnik

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušaoje u 458. dan. Ukrajina je spremna da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, kaže jedan od najviših bezbjednosnih zvaničnika u zemlji Aleksij Danilov. Rusija i Bjelorusija, u uslovima hibridnog rata koji je pokrenuo Vašington, imaju pravo da osiguraju svoju bezbjednost, uključujući i vojno-nuklearnu sferu, saopštila je ruska Ambasada u SAD.

Starovojt: Poginuo građevinski radnik tokom ukrajinskog granatiranja

Jedan građevinski radnik poginuo je u blizini ruskog sela Plehovo, nekoliko kilometara od granice sa Ukrajinom, nakon granatiranja sa ukrajinske strane, saopštio je guverner Kurske oblasti Roman Starovojt.

-Nedaleko od Plehova izvode se radovi na utvrđivanju odbrambenih linija za državnu granicu -napisao je Starovojt na "Telegramu".

Komersant: Dvije bespilotne letjelice napale ruski gasovod Družba

Dva drona napala su ruski gasovod Družba u Tverskoj oblasti u blizini sela Erokino, a u napadu nema povrijeđenih.

Operativne službe su na licu mjesta i situacija je pod kontrolom, izjavio je guverner te oblasti Igor Ruden, navodi se na sajtu regionalne vlade, prenosi Komersant.

Prema kanalu Baza Telegram, dronovi su napali stanicu koja opslužuje naftovod Družba. Prva bespilotna letjelica udarila je u zgradu naftne stanice u 3.15 sati i eksplodirala, oštetivši krov i zid objekta.                               

Drugi dron je udario pola sata kasnije, pao i takođe eksplodirao, a požar su ugasili sami radnici.

Ranije danas, u napadu dve bespilotne letjelice oštećena je i upravna zgrada naftovoda u Pskovskoj oblasti. Incident se dogodio na pumpnoj stanici Transnjefta, a povređeniһ takođe nije bilo.

Zelenski dekretom uveo sankcije protiv 220 ruskih i bjeloruskih kompanija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izdao je danas dekret kojim je uveo sankcije protiv 51 osobe i 220 pravnih lica povezanih sa ruskim i bjeloruskim transportom, komunikacijama i industrijskim zonama, objavljeno je na sajtu predsjednika Ukrajine.

 

Kompanije koje se nalaze na novoj listi sankcija uključuju mobilnog operatera MTS, podružnice Ruskih železnica, Državni istraživački institut za hemijske proizvode i Automobilski kombinat Minsk, prenosi TASS.

Lavrov: Ukrajina je teroristička država

Ukrajina je teroristička država, oni sami sebe predstavljaju kao takve, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući prijetnje Kijeva na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina.

On je u emisiji "Moskva.Kremlj.Putin", čiji je dio na svom Telegramu objavio novinar Pavel Zarubin, rekao da SAD i Velika Britanija u svjetlu izjava da je Putin meta za odstrel počinju da se pitaju koliko je kijevski režim adekvatan.

- Nimalo ne sumnjam da oni koji povlače konce u Vašingtonu i Londonu počinju da se pitaju koliko su ti ljudi adekvatni. Nadam se da će uslijediti sankcije tim tzv. rukovodiocima. Sve te izjave, da treba ubijati Ruse širom svijeta (savjetnik šefa kancelarije predsjednika Ukrajine i sekretar SNBO Aleksej Danilov), a sada i lične prijetnje prema rukovodiocima suverene države Rusije – to su ozbiljne stvari - rekao je Lavrov i dodao da i Zapad mora da odgovara zbog tih riječi.

Vedernikov: Dronovi izazvali eksploziju kod upravne zgrade naftovoda

Napad dvije bespilotne letjelice izazvao je eksploziju u ruskoj oblasti Pskov u blizini granice sa Bjelorusijom, u kojoj je oštećena upravna zgrada naftovoda, saopštio je danas lokalni guverner Mihail Vedernikov.

Vedernikov nije optužio Ukrajinu za ovaj događaj, ali je Moskva ranije okrivila Kijev za slične incidente, od kojih je u nekima nanesena šteta ljudima i imovini stotinama kilometara od granice Rusije sa Ukrajinom.

-Zgrada je privremeno oštećena kao rezultat napada dvije bespilotne letjelice - napisao je Vedernikov na "Telegramu".

On je dodao da nema povrijeđenih i da na licu mjesta radi operativna grupa koja će donijeti konačne zaključke.

Incident se dogodio u blizini sela Litvinovo, manje od deset kilometara od granice Rusije sa Bjelorusijom.

Iz Ukrajine za sada nema komentara.

Ekspllozija oštetila administrativnu zgradu naftovoda

U eksploziji u ruskoj oblasti Pskov u blizini granice sa Bjelorusijom oštećena je administrativna zgrada naftovoda, saopštio je danas lokalni guverner Mihail Vedernikov na "Telegramu".

On je rekao da nema povrijeđenih i da su na licu mjesta operativne službe.

Kijev traži od Njemačke krstareće rakete "taurus" dometa 500 kilometara

Ukrajina je zatražila od njemačke vlade isporuku krstarećih raketa "taurus" dometa 500 kilometara, javila je novinska agencija DPA pozivajucći se na neimenovanog predstavnika nemačkog ministarstva odbrane.

Nisu poznati detalji o tome koliko je projektila Kijev zatražio.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je o isporuci raketa "taurus" sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom tokom posjete Berlinu 14. maja zahtijevajući hitne isporuke, prenijeli su njemački mediji.

Prije desetak godina Bundesver je nabavio oko 600 projektila "taurus", od kojih je oko 150 trenutno spremno za upotrebu.

Danilov: Ukrajina spremna za kontraofanzivu

Ukrajina je spremna da pokrene svoju dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, rekao je za BBC jedan od najviših bezbjednosnih zvaničnika u zemlji.

Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine nije želio da potvrdi datum, ali je rekao da bi napad radi preuzimanja teritorije od okupacionih snaga predsednika Vladimira Putina mogao da počne "sutra, prekosutra ili za nedjelju dana", prenosi BBC.

On je upozorio da ukrajinska vlada "nema pravo na grešku" u vezi sa odlukom jer je ovo "istorijska prilika" koju ne smemo da izgubimo".

Kao sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine, Danilov je član ratnog kabineta predsednika Vladimira Zelenskog.

Njegov rijedak intervju za BBC prekinula je telefonska poruka predsjednika Zelenskog u kojoj ga je pozvao na sastanak kako bi razgovarali o kontraofanzivi.

Tokom intervjua, on je takođe potvrdio da se Vagnerove plaćeničke snage povlače iz grada Bahmuta, mjesta najkrvavije ratne bitke do sada, ali da bi se pregrupisale na još tri lokacije i, kako je rekao "ne znači da će prestati da se bore sa ukrajinskim snagama".

Ambasada Rusije u SAD: Moskva i Minsk imaju pravo na bezbjednost

Rusija i Bjelorusija, u uslovima hibridnog rata koji je pokrenuo Vašington, imaju pravo da osiguraju svoju bezbjednost, uključujući i vojno-nuklearnu sferu, saopštila je ruska Ambasada u SAD.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je novinarima juče da je imao "izuzetno negativnu" reakciju na izvještaje da je Rusija odlučila da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji, prenosi "Sputnjik".

-Primjećujemo sve češće komentare posljednjih dana iz Bijele kuće i Stejt departmenta u vezi sa vojno-nuklearnom saradnjom Rusije i Bjelorusije. Oni su nas još jednom optužili za neodgovorno i provokativno ponašanje - navodi se u saopštenju ruske Ambasade.

U tekstu se dodaje da je "suvereno pravo Rusije i Bjelorusije da osiguraju svoju bezbjednost sredstvima koja smatramo neophodnim usred hibridnog rata velikih razmjera koji je Vašington pokrenuo protiv nas".

Ambasada je istakla da su nedavne mjere u vezi sa nuklearnim oružjem u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravnim obavezama Rusije.

-Prije nego što okrivi druge, Vašington bi mogao da pogleda sebe. SAD decenijama održavaju veliki arsenal svog nuklearnog oružja u Evropi. Zajedno sa svojim saveznicima iz NATO-a učestvuju u aranžmanima o dijeljenju nuklearnog oružja i vrše obuku prema scenariju upotrebe nuklearnog oružja protiv naše zemalje - saopštila je ruska Ambasada.

Bajden negativno reagovao zbog raspoređivanja nuklearnog naoružanja u Beolorusiji

Predsjednik SAD Džo Bajden izjavio je da je imao "izuzetno negativnu" reakciju zbog izvještaja da je Rusija napredovala sa planom za raspoređivanje taktičkog nuklearnog naoružanja u Bjelorusiji.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je u četvrtak dogovor sa Bjelorusijom, što je nešto kasnije potvrdio i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, rekavši da je nuklearno taktičko oružje već krenulo prema Bjelorusiji, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Početkom godine, Moskva i Minsk su se dogovorili da u Bjelorusiji rasporede taktičko nuklearno oružje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će izgradnja skladišta za pomenutu vrstu oružja na teritoriji Bjelorusije biti završena 1. jula, prenio je ranije Sputnjik.

Ruski lider je takođe kazao da Rusija neće prekršiti međunarodne obaveze i da će uraditi isto što Amerika čini već decenijama, razmeštajući svoje taktičko nuklearno oružje u Evropi.

Zalužni nagovještava početak kontraofanzive?

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni objavio je video snimak koji nagovještava početak kontraofanzive protiv ruskih snaga, prenosi Unian.

Agencija navodi da je video objavljen na Telegram kanalu Zalužnog i da se na njemu vide ukrajinski vojnici kako se spremaju za bitku, a na kraju snimka je poziv za pridruživanje Oružanim snagama Ukrajine.

-Vrijeme je da vratimo ono što je naše - napisao je Zalužni uz snimak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana