Serija zemljotresa pogodila Krit: Zgrade se tresle, ruševine na ulicama, poginuo radnik koji je obnavljao crkvu

Agencije
Foto: Tviter

ATINA - Zemljotres jačine 5,8 stepeni pogodio je jutros oko 9.15 grčko ostrvo Krit, a pratila su ga još dva manja potresa, saopštio je u Geodinamički institut Nacionalne opservatorije u Atini.

Najmanje jedna osoba je poginula.

Prva žrtva je građevinski radnik koji je radio na obnovi crkve u selu Arkalohori, prenosi Katimerini.

Prema geodinamičkim podacima, epicentar je prijavljen 23 kilometra sjeverozapadno od mesta Arvija. Žarišna dubina jake vibracije bila je 10 kilometara.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) prethodno je saopštio da je magnituda zemljotresa bila 6,5, a Američki institut za geološka istraživanja (USGS) izmjerio je magnitudu 6,0.

Nakon početnog potresa, isto područje ponovo je „uzdrmalo“ zemljotres jačine 3,7 stepeni, praćen trećim zemljotresom od 4,5 stepena.

Zemljotres je izazvao veliku zabrinutost stanovnika ostrva, koji su izašli na ulice, piše grčki Sputnjik.
Novinar ERT -a u Heraklionu primjetio je da su se zgrade jako tresle, dok je zemljotres, kako je rekao, dugo trajao.

Prema portalu Krit lajv, šteta je nastala u oblasti Arkalohori. Radi se se i o obrušavanju kamenih nasipa, ali i značajnim oštećenjima na zgradi.

Za sada nema izvještaja o povrijeđenima, saopštile su grčke vlasti. Gradonačelnik naselja Arkalohori rekao je televiziji „Skaj“ da su dvije crkve i drugi objekti oštećeni i da su dvije osobe blokirane - jedna u crkvi kada se urušila kupola tokom izvođenja radova održavanja, a druga u svojoj kući.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana