Šef ukrajinskih obavještajaca: U Marijupolju bio Putinov dvojnik, jedan dio tijela sve otkriva

GS
Foto: Skrinšot

MARIJUPOLj - Znamo konkretno za tri osobe koje se pojavljuju u javnosti umjesto Putina“, rekao je šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kiril Budanov.

Dvojnici su prije zamjenjivali Putina samo u posebnim prilikama, ali od invazije na Ukrajinu postali su uobičajna praksa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ovog vikenda iznenada posjetio istočna područja Ukrajine, a tako je opet podgrijao sumnje da to zapravo nije bio pravi Putin već njegov – dvojnik.

Kritičari ukazuju da jedan dio tijela to potvrđuje - njegove uši.

Petro Andrjuščenko, savjetnik gradonačelnika Marijupolja, grada kojeg je Putin posjetio, napisao je na Telegramu da je „Putin ili jedan od njegovih dvojnika“ bio u noćnoj posjeti ovom mjestu.

Članak je objavio Vašington Post, ali kasnije ga je ažurirao uklonivši sumnje da je u Marijupolju zapravo bio Putinov dvojnik. Međutim, Post nije prva publikacija koja spominje mogućnost da Putin ima dvojnika, a sada se time pozabavio i Biznis Insajder.

Iako sve zvuči prilično suludo, nije zapravo tajna da javne osobe ponekad koriste dvojnike za određene nastupe.

U intervjuu za Dejli Mejl, šef ukrajinske vojne obavještajne službe general-pukovnik Kiril Budanov sugerisao je da ruski predsjednik koristi cijeli tim dvojnika kako bi prikrio gubitak kontrole u Kremlju. Dvojnici su, rekao je Budanov, prije zamjenjivali Putina samo u posebnim prilikama, ali od vojne operacije u Ukrajini postali su uobičajena praksa.

„Znamo konkretno za tri osobe koje se stalno pojavljuju, ali ne znamo koliko ih je ukupno“, rekao je Budanov za list u jesen. „Sve su bile na plastičnim operacijama kako bi ličili na Putina.“

Dodao je kako je jedna od stvari koja ih odaje njihova visina.

„To je vidljivo na snimcima i slikama. Takođe je tu i gestikulacija, govor tijela i ušne resice, jer su jedinstvene za svaku osobu“, pojasnio je Budanov.

Ušne resice kao otisak prsta

Tvrdi se da je ušna resica kod svake osobe jedinstvena. Od 1950-tih su forenzičari koristili merenja ušiju za identifikaciju osumnjičenih, a uši identifikovane softverom mogle bi biti još bolji identifikator od otisaka prstiju.

„Kako starite, vaše se uho ne menja - samo postaje veće“, rekao je za BBC Mark Nikson, stručnjak za računarni vid na Univerzitetu Soutempton i vodeći istraživač u prepoznavanju uha.

Napredak u tehnologiji 3D skeniranja omogućuje identifikaciju nekoga, čak i iz nejasne slike, merenjem udaljenosti od resice do dve točke na gornjem rubu uha, s 99,6% tačnosti u samo 0,02 milisekunde.

Prošlog mjeseca Njuzvik je izvještavao i glasinama da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i sam koristio dvojnika dok se sastajao s predsjednikom Sjedinjenih Država Džoom Bajdenom tokom Bajdenove posjete Ukrajini, prenosi B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana