Savjet austrijskog ministarstva: Sastružite ostatke sa tanjira

Tanjug
Savjet austrijskog ministarstva: Sastružite ostatke sa tanjira

BEČ - Ministarstvo energetike Austrije građanima savjetuje kako da u narednom periodu, zbog moguće nestašice gasa, štede struju i gas. Tako preporučuju građanima da se kraće tuširaju, kako bi trošili što manje tople vode, i da koriste hladnu vodi za pranje ruku, zuba ili sudova.

Na sajtu Ministarstva može se pročitati i savjet građanima da za piće koriste hladnu umjesto tople vode. Pored toga, savjetuje se građanima da sastružu ostatke sa sudova umjesto da ih potapaju u toplu vodu.

"Energetski najefikasnije je koristiti mašinu za pranje sudova, ali ko je nema, ne bi trebalo sudove da toplom vodom potapa, već ostruže ostatke jela priborom za jelo", navodi se u preporuci.

I kod brijanja i tuširanja savetuje se građanima da ne puštaju toplu vodu da teče, već da je koriste racionalno, odnosno isključuju dok se nasapunjaju. I za kuvanje postoji preporuka, jer Ministarstvo savetuje da se ubuduće kuva sa poklopcem, jer se time uštedi do 40 odsto energije.

"To su sve mali, ali efikasni doprinosi da bi zajedno u trenutnoj situaciji uštedeli energije. Hvala", piše na sajtu Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana