Samo visokokvalifikovani i zaposleni će moći na britansko ostrvo

Srna
Samo visokokvalifikovani i zaposleni će moći na britansko ostrvo

LONDON- Stanovnici EU koji se u budućnosti odluče da žive u Velikoj Britaniji obavezno će morati da znaju engleski jezik, a biće im potrebna i (dobra) ponuda za posao od nekog tamošnjeg poslodavca.

Te mjere predlaže britanska vlada, koja nakon "Bregzita" želi da ograniči zavisnost zemlje od jeftine radne snage iz Evrope, navodi "Dejli mejl". 

Ubuduće će stanovnici EU koji nemaju vizu u Velikoj Britaniji moći da borave na Ostrvu najviše šest mjeseci 

Novim stanovnicima biće zabranjeno da primaju državnu pomoć i podsticaje, a turisti iz EU moći će da koriste dosadašnje ulaze na aerodromima, iako će se i to nadgledati. 

Svi novi stanovnici moraće da uplaćuju 400 funti godišnje u zdravstveni sistem. 

Predviđeno je i uskraćivanje dozvole boravka u Britaniji svim EU državljanima koji imaju policijski dosije. 

Postupno će biti ograničeno korištenje "nesigurnih" EU ličnih karata kao putnih isprava. 

Useljavanje niskokvalifikovane i slabije obrazovane radne snage postaće praktično nemoguće, jer će o svemu odlučivati bodovni sistem. 

Da bi se dobila dozvola za život i rad u Velikoj Britaniji biće potrebno najmanje 70 bodova. Znanje enegleskog donosiće deset, a ponuda za posao 20 ili 40 bodova. 

Ako ponuda za godišnju bruto platu bude manja od 23.000 funti, može se desiti da takva osoba ne dobije dozvolu za boravak. 

Sve ove mjere trebalo bi da stupe na snagu iduće godine, nakon što prođe prelazni period u kojem Britanija još može da koristi pogodnosti EU tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana