SAD smanjile proizvodnju nafte, Rusija postigla sporazum sa OPEK-om

Tanjug
SAD smanjile proizvodnju nafte, Rusija postigla sporazum sa OPEK-om

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da su američki proizvođači nafte već umanjili proizvodnju ovog energenta i da ima na raspolaganju mnogo opcija ako Saudijska Arabija i Rusija ne smanje obim svoje proizvodnje.

- Mi smo već smanjili proizvodnju. Mislim da će oni to riješiti. Ostvaren je veliki napredak tokom posljednje sedmice i biće zanimljivo da se vidi šta će uraditi OPEK", rekao je Tramp novinarima na pitanje da li će SAD razmotriti koordinisano umanjenje.

Tokom dana će putem video-veze biti održan sastanak članica OPEK-a, Rusije i ostalih proizvođača nafte.

Proizvođači pokušavaju da se dogovore o smanjenju dnevne proizvodnje pošto je tržište trenutno prezasićeno usljed pada potražnje tokom pandemije virusa korona.

Ova situacija dovela je do velikog pada cijene nafte na svjetskim tržištima tokom prethodnih nekoliko sedmica.

U okviru sporazuma koji je postigla sa zemljama OPEK-a, Rusija je izrazila spremnost da za 14 odsto smanji proizvodnju nafte, odnosno za 1,6 miliona barela dnevno, saopštio je neimenovani zvaničnik ruskog ministarstva energetike, prenio je TAS.

- Potvrđujem našu spremnost da smanjimo proizvodnju ruske nafte za 1,6 miliona barela dnevno - rekao je juče zvaničnik Kremlja.

Prema nekim izvorima, u novi sporazum su uključene SAD, Meksiko, Norveška, Kanada i druge zemlje, a predviđeno je ukupno smanjenje globalne proizvodnje za 70 miliona barela dnevno.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije da je Rusija spremna da smanji proizvodnju nafte samo ako i drugi svjetski proizvođači nafte, uključujući i SAD, prihvate da urade isto.

Prethodni sporazum u okviru OPEK istekao je 31. marta, ali Rusija i Saudijska Arabija nisu postigle dogovor o njegovom produženju.

Zbog neuspješnih pregovora o produženju prethodnog sporazuma, zemlje OPEK-a su po inerciji povećale svoju proizvodnju, ali u trenutku širenja virusa korona u svetu i pada potražnje za naftom na svjetskim tržištima, cijena nafte po barelu pala je na 22 dolara, najniže u posljednje dvije decenije.

Krajem marta je dogovoren nastavak pregovora i upućen poziv svim zemljama proizvođačima "crnog zlata" da se uključe u njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana