Rusija: Zaustavljeno curenje goriva na Arktiku

Srna
Rusija: Zaustavljeno curenje goriva na Arktiku

MOSKVA - Rusija je uspjela da zaustavi curenje dizelskog goriva u rijeku na Arktiku, izjavila je danas portparol Ministarstva za vanredne situacije agenciji AFP.

 “Zaustavili smo širenje naftnih proizvoda. Zustavljeno je curenje u svim pravcima i oni sada nikuda ne teku”, rekla je osoba iz radne grupe zadužene za čišćenje terena.

Aktivisti za zaštitu okoline kažu da je curenje, koje se dogodilo prije sedam dana, najgora nesreća ove vrste koja se ikada desila u arktičkom regionu.

Incident se desio kada je naprsnuo rezervoar za gorivo u elektrani nedaleko od sibirskog grada Norilska. Elektrana je u vlasništvu firme koja pripada ruskom gigantu metalske industrije “Norils nikl”.

U obližnu rijeku je iscurilo 15.000 tona goriva, a 6.000 tona je otišlo u zemljište, saopštila je ruska agencija za zaštitu okoline.

Predsjednik Vladimir Putin proglasio je vanredno stanje u ovoj oblasti, a ministar za vanredne situacije Jevgenij Ziničev doputovao je na lice mjesta da bi rukovodio akcijom čišćenja u kojoj trenutno učestvuje oko 100 ljudi.

Ziničev će tokom dana podnijeti izvještaj Putinu.

“Grinpis” u Rusiji je saopštio da je ovo “prva nesreća ovih razmjera na Arktiku” i uporedio ovaj događaj sa katastrofom “Ekson Valdezovog” naftnog tankera u blizini obale Aljaske 1989. godine

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana