Ruske trupe kontrolišu oko 70 odsto Artjomovska

GS/Agencije
Foto: Fondsk.ru

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 389 dana. Ruski predsjednik Vladimir Putin je prvi put od početka rata, a nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje od strane MKS-a, bio u zoni sukoba - u Marijupolju. Kineski predsjednik Si Đinping, koji stiže u Moskvu, izjavio je da prijedlog Pekinga kako da se postigne mirovno rešenje za Ukrajinu odražava globalne stavove i istakao da dolaženje do prihvatljivih rješenja nije lako.

Blinken: SAD očekuju da će Si u Moskvi predložiti prekid vatre u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države očekuju da će kineski lider Si Đinping tokom posete Moskvi promovisati ideju o prekidu vatre u Ukrajini, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Danas i tokom nedeljnje kineski lider je u posjeti Moskvi. Očekujemo da će Kina tu posjetu iskoristiti da ponovi poziv da se prekine vatra u Ukrajini", rekao je Blinken novinarima.

On je naglasio da bilo kakvo mirovno rješenje krize u Ukrajini mora da potvrdi suverentitet Ukrajine.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da su zemlje Evropske unije usaglasile isporuku milion jedinica municije Ukrajini tokom narednih 12 meseci, u vrijednosi od dve milijarde evra.

Rješenje je donijeto na zajedničkoj sjednici ministara inostranih poslova i odbrane zemalja EU, održanoj u Briselu.

Ruske trupe kontrolišu oko 70 odsto Artjomovska

Osnivač grupe „Vagner" Evgenije Prigožin saopštio je da ova grupa kontroliše oko 70 odsto Artjomovska (Bahmuta) i nastavlja ofanzivu do njegovog potpunog oslobođenja.

Prigožin je, obraćajući se ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu, naveo da, prema informacijama kojima raspolaže, krajem marta-početkom aprila očekuje se velika ofanziva Kijeva, čiji je cilj da se grupa „Vagner" odseče od glavnih rusih snaga.

S tim u vezi, Prigožin je zatražio od Šojgua da preduzme sve neophodne mjere kako bi se spriječilo da grupa „Vagner" bude odsječena od glavnih snaga ruske vojske, jer će to „dovesti do negativnih posljedica po specijalnu vojnu operaciju".

On je dodao da se u zatvorenom prilogu pisma nalazi informacije o planovima neprijatelja i prijedlog za protivdejstva.

Blinken: Novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 350 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države će Ukrajini dodijeliti novi paket vojne pomoći u iznosu od 350 miliona dolara, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Danas potpisujem 34. izdvajanje oružja i municije SAD Ukrajini u vrijednosti od 350 miliona dolara", navedeno je u saopštenju.

U novi paket pomoći ući će municija za višecjevne raketne sisteme HIMARS i oklopna vozila „bredli", artiljerijska municija, rakete HARM, protivtenkovska municija, riječni čamci i druga oprema.

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:

Ruske trupe su likvidirale oko 55 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;

- Ruska vojska je likvidirala oko 50 ukrajinskih vojnika i uništila haubicu D-20 u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;

- Ruske oružane snage su likvidirale 245 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;

- Ruske trupe likvidirale su više od 100 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine i uništile haubicu Msta-B na pravcu Krasnog Limana;

- Ruske trupe likvidirale su oko 40 ukrajinskih vojnika i uništile samohodnu artiljerijsku jedinicu „Paladin", američke proizvodnje u pravcu Hersona;

- Ruski lovci su oborili ukrajinski vojni helikopter Mi-8 u Harkovskoj oblasti.

 

Pistorijus: Zemlje EU saglasne da se Ukrajini pošalje artiljerijska municija

Zemlje članice Evropske unije postigle su sporazum o nabavci artiljerijske municije za Ukrajinu, izjavio je danas na marginama sastanka u Briselu ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus.

"Danas ćemo potpisati dokumenta o tom dogovoru", rekao je Pistorijus novinarima.

Naveo je da je Nemačka spremna da nacionalni ugovor sa svojom namenskom odbrambenom industrijom otvori i za druge partnere, jer je brzina od suštinskog značaja za pomoć zvaničnom Kijevu, prenosi Rojters.

U međuvremenu je i ministar odbrane Estonije Hano Pevkur, potvrdio na marginama današnjeg sastanka u Briselu da su zemlje članice EU postigle dogovor da se Ukrajini isporuči milion komada artiljerijske municije.

"Postigli smo politički konsenzus da pošaljemo u Ukrajinu milion komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetara", rekao je Pevkur i dodao da će ova pomoć biti isporučena u periodu od 12 meseci.

 

Ukrajina očekuje da Kina iskoristi uticaj na Rusiju da okonča rat

Ukrajina očekuje da Kina iskoristi svoj uticaj na Rusiju da okonča rat, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

"Ukrajina pomno prati posjetu kineskog predsjednika Rusiji", rekao je Nikolenko u izjavi Rojtersu, ubrzo nakon što je predsjednik Kine Si Đinping stigao u Moskvu gdje će razgovarati sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.   

Nikolenko je istakao da Ukrajina očekuje "da će Peking iskoristiti svoj uticaj na Moskvu da stavi tačku na agresivni rat protiv Ukrajine".

Očekuje se da će Si istaći ulogu Pekinga kao potencijalnog mirotvorca u sukobu nakon objavljivanja plana u 12 tačaka, navela je agencija.

Kijev navodi da svi mirovni potezi moraju uključivati potpuno povlačenje ruskih trupa i poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Spremni smo da se uključimo u bliži dijalog sa Kinom kako bi se obnovio mir u Ukrajini u skladu sa principima sadržanim u Povelji UN i najnovijoj rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o ovom pitanju", rekao je Nikolenko.

Rusija: Bez napretka u primeni memoranduma UN sledi suspenzija dogovora o žitu

Ukoliko ne bude napretka u primjeni memoranduma Rusije i UN o izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda, ruska strana će suspendovati učešće u ovoj inicijativi za izvoz žitarica iz crnomorskih luka, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Odluka o daljem produženju inicijative zavisiće od napretka u ispunjavanju uslova dogovorenih u memorandumu između Rusije i Ujedinjenih nacija, ističe se u saopštenju ruskog MSP, prenosi TAS S.

"Naše učešće u crnomorskoj inicijativi za žito biće prekinuto bez napretka u implementaciji navedenih zahtjeva, koji apsolutno nisu novi i trebalo bi da se rješavaju u okviru memoranduma Rusije i UN", ukazuje se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina nisu imale prigovore na produženje ugovora o izvozu žitarica iz crnomorskih luka za 60 dana, stoji u saopštenju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objašnjava da je odluka da se dogovor skrati na 60 dana doneta imajući u vidu izostanak napretka u postupku ukidanja ograničenja na ruski izvoz.

"Ovaj stav je zvanično saopšten i turskoj i ukrajinskoj strani Crnomorske inicijative, kao i predstavnicima UN i na njega nije bilo formalnih primjedbi", navodi se u saopštenju MSP Ruske Federacije.

Rusija: Proces protiv sudija i tužilaštva MKS zbog naloga za hapšenje Putina

Ruski istražni komitet saopštio je danas da je pokrenut krivični postupak protiv sudija i tužilaca Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji su prošlog petka izdali nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina po optužbi za ratne zločine.

Komitet, koji je nadležan za istraživanje teških zločina, saopštio je da nema osnova za Putinovu krivičnu odgovornost, jer šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država, prenosi Rojters.

-Postupci tužilaca MKS ukazuju na izvršenje krivičnog djela po ruskim zakonima, jer svjesno optužuju nedužno lice za zločin i pripremaju napad na predstavnika strane države koji uživa međunarodnu zaštitu, s ciljem da zakomplikuju međunarodne odnose – navodi komitet.

U izvještaju britanske novinske agencije se ocjenjuje da je odluka ruskih vlasti simboličan gest prkosa i odgovor na potjernicu izdatu za Putinom i poverenicom za prava djece u Rusiji zbog optužbi za ratni zločin deportovanja djece iz Ukrajine u Rusiju. Kremlj je taj potez MKS nazvao nečuvenim i pravno ništavnim, jer Rusija nije potpisnica sporazuma kojim je stvoren MKSSi: Kina spremna da sa Rusijom podrži međunarodni sistem u čijem su centru UN

Predsjednik Kine Si Đinping izjavio je danas u Moskvi da je Kina odlučno spremna da, zajedno sa Rusijom, podrži međunarodni sistem u čijem su centru UN u današnjem turbulentnom svijetu i da se zalaže za svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu.

Si Đinping u Moskvi: Drago mi je što sam ponovo kod našeg bliskog susjeda

Veoma mi je drago da, na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, ponovo dođem u državnu posjetu zemlji našeg bliskog susjeda, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.

- U ime kineske vlade i naroda izražavam iskrene pozdrave i najbolje želje vladi i narodu Rusije - rekao je Điping nakon dolaska u Moskvu.

Peskov: Putin će sa Sijem razgovarati o planu Kine za Ukrajinu

Plan koji je Kina predložila za rješavanje sukoba u Ukrajini i teme koje su u njemu formulisane biće dotaknute na ovaj ili onaj način tokom sastanka ruskog lidera Vladimira Putina i kineskog predsjednika Si Đinpinga, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Nesumnivo, Ukrajina će se naći na dnevnom redu- rekao je Peskov novinarima, prenosi list Izvestija.

Peskov je dodao da će predsjednik Ruske Federacije dati iscrpna objašnjenja, kako bi Si Đinping iz prve ruke dobio uvid u to kako ruska strana vidi aktuelnu situaciju.

Na pitanje da li bi Kina mogla da posreduje između Moskve i Vašingtona tokom sukoba u Ukrajini, portparol Kremlja je odgovorio da za to ne postoje nikakvi preduslovi sa strane SAD.

-Vidimo liniju usmjerenu na sprečavanje usporavanja borbenih dejstava. I Vašington i Stejt department i Savet za bezbjednost SAD govore o tome otvoreno i zvanično - rekao je Peskov.

Berbok: Putin je na sve diplomatske pokušaje odgovorio još brutalnijim napadima

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je tokom protekle godine bilo pokušaja da se „diplomatskim kanalima Rusija odvrati od brutalnog agresorskog rata, ali da je predsjednik te zemlje Vladimir Putin odgovorio još brutalnijim napadima”.

Berbok je u intervjuu za El Pais istakla da pacifizam ne znači tolerisanje nepravde.

-Na međunarodnom planu ne treba primenjivati pravo najjačeg, već snagu zakona. Ako Putin brutalno prekrši međunarodno pravo, izvrši invaziju na manju susjednu zemlju, hladnokrvno ubija ljude, mislim da je naša međunarodna odgovornost da podržimo žrtvu, a to je u ovom slučaju Ukrajina i njen narod... Zato i oružjem podržavamo Ukrajinu - poručila je Berbok.

Prema njenim riječima, „sve dok Putin bombarduje nevine, krši Povelju Ujedinjenih nacija i ne povlači svoje trupe, zapad će podržavati Ukrajinu koliko bude potrebno - isporukom oružja, novčanom pomoći, lijekovima, u rekonstrukciji školskih zgrada ili vodovoda i električne mreže“.

-Jasno je da se mir i sloboda ne mogu dugoročno postići samo vojnim sredstvima. Ali sve dok ruski predsjednik drži pištolj uz glavu Ukrajine, pregovori bi bili ucjena - oijcenila je njemačka ministarka.

Na pitanje o sankcijama EU, Berbok je podsjetila da je nedavno pokrenut deseti paket sankcija kako bi se pokrile pravne praznine i spriječilo da se sankcije zaobiđu.

Berbok je pozdravila reformske korake koje je Ukrajina preduzela usred rata kako bi omogućila brzo članstvo u EU. Međutim, kako je navela ministarka, „ne može biti ustupaka  kada je riječ o vladavini prava, slobodi izražavanja i zajedničkim evropskim vrijednostima“.

-Zbog toga pristupanje Evropskoj uniji zavisi od procesa reformi. NATO ima politiku otvorenih vrata; suverene države su te koje same odlučuju kom savezu žele da pripadaju. U slučaju Ukrajine, ovo pitanje se danas ne postavlja - naglasila je Berbok i dodala da je prioritet da se stane na kraj ovom strašnom ratu.

Ona je takođe ocijenila da je deo ruske strategije da destabilizuje društva koja idu evropskim putem, poput Gruzije i Moldavije.

-Posebno sada kada se Putinov vojni uspjeh u Ukrajini ne materijalizuje kako je planirano, nije slučajno što su pokušaji Rusije da izvrši uticaj u Moldaviji i Gruziji u porastu. Sa vladama koje se bore protiv nepotizma i korupcije da bi se odvojile od ruske zavisnosti dijelimo evropske vrijednosti i podržavamo njihovu želju da sami odluče da žive u miru i slobodi kroz perspektivu evropskog članstva - dodala je ona.

Govoreći o rastućim tenzijama između SAD i Kine, Berbok je rekla da je Kina postala jedna od najjačih industrijskih nacija, koja se, “nažalost, u isto vrijeme sve više udaljava od međunarodnih pravila”.

-I velike demokratije kao što su Indija, Brazil ili Nigerija danas igraju važnu ulogu - napominje Berbok, uz ocjenu da živimo u multipolarnom svijetu sa različitim igračima i globalnim izazovima koje možemo riješiti samo zajedno.

-Ne možemo zanemariti ni činjenicu da pojedinačni igrači poput Kine ili Rusije više ne dele u potpunosti međunarodne norme koje su oduvek povezivale svet .Danas su demokratije u sistemskoj konkurenciji sa autokratskim snagama - zaključila je njemačka ministarka.

Kina: Oružje šalju SAD, a ne mi

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je danas da Međunarodni krivični sud treba da zauzme pravičan stav u vezi sa nalogom koji je izdao za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Portparol Ministarstva Vang Venbin rekao je da će Kina nastaviti da ima objektivnu i pravednu ulogu u ukrajinskoj krizi i da će i dalje igrati konstruktivnu ulogu u mirovnim pregovorima.

Komentarišući američke optužbe da Rusija koristi kinesku municiju u Ukrajini, on je rekao da SAD, a ne Kina, šalju oružje tamo.

Kineski predsjednik Si Đinping doputovaće danas u trodnevnu posjetu Moskvi.

Ministri pravde tražiće dodatna sredstva za Međunarodni krivični sud

Ministri pravde iz više od 40 zemalja sastaće se danas u Londonu kako bi razgovarali o prikupljanju sredstava za Međunarodni krivični sud za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini koji se pripisiju Rusiji, piše "Gardijan".

Karim Kan, tužilac Međunarodnog krivičnog suda, čiju jurisdikciju Rusija ne priznaje, tražiće više novca jer budžet nije povećan iako ima 40 istražilaca koji rade u Ukrajini.

-Okupljamo se danas u Londonu ujedinjeni ciljem da ratne zločince pozovemo na odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini - rekao je zamjenik britanskog premijera Dominik Rab.

Konferenciju zajednički organizuju Vlade Velike Britanije i Holandije.

Međunarodni krivični sud je u petak, 17. marta, izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i komesara za prava djeteta Marije Lavove Belove, navodeći kao razlog "nezakonito preseljenje stanovništva, djece iz zona neprijateljstava u Ukrajini".

Rusija sve dokumente Međunarodnog krivičnog suda smatra ništavnim i nezakonitim, izjavio je ranije stalni predstavnik UN Rusije Vasilij Nebenzja.

Nebenzja je podsjetio da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i da taj sud nema jurisdikciju nad Rusijom i njenim građanima.

Medvedev: Odluka suda imaće užasne posljedice po međunarodno pravo

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je danas da će odluka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) o izdavanju naloga za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina imati užasne posljedice po međunarodno pravo.
-Oni su odlučili da sude predsjedniku jedne nuklearne sile koja ne učestvuje u tom Sudu po istoj osnovi, kao SAD i druge zemlje - napisao je Medvedev na “Telegramu”.
On je dodao da će posljedice po međunarodno pravo biti monstruozne.

Si Đinping: Prijedlog Pekinga za Ukrajinu odražava globalne stavove

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je da prijedlog Pekinga kako da se postigne mirovno rešenje za Ukrajinu odražava globalne stavove i istakao da dolaženje do prihvatljivih rješenja nije lako.

-Složeni problemi nemaju jednostavna rješenja - naveo je Si u članku  objavljenom u Ruskoj gazeti, uoči današnje posjete Moskvi.

Predsjednik Kine je podsjetio da je Rusija bila prva zemlja koju je posjetio nakon što je izabran za predsjednika Kine prije deset godina, kao i da je u protekloj deceniiji Rusiju posjetio osam puta i da je svaki put, kako je naveo, ''dolazio sa velikim očekivanjima i vraćao se sa plodnim rezultatima''.

Si je naveo da će njegova posjeta Rusiji biti ''putovanje prijateljstva, saradnje i mira'', i dodao da se raduje zajedničkom radu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom na zajedničkom usvajanju nove vizije.

-Važno je da povećamo međusobno povjerenje i iznesemo potencijal bilateralne saradnje kako bi se odnosi Kine i Rusije održali na visokom nivou - naveo je Si.

Kina je krajem prošlog mjeseca objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i početak mirovnih pregovora, podsjeća Rojters.

Prema tom dokumentu, naslovljenom ''Stav Kine o političkom rješavanju ukrajinske krize'', navodi se sljedećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rješavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbjednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdijevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

Putin pred posjetu Sija:Rusija zahvalna Kini na uravnoteženoj poziciji o Ukrajini

Rusija je otvorena za političko i diplomatsko rješenje situacije u Ukrajini i zahvalna je Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putin je u članku pod naslovom ''Rusija i Kina - partnerstvo okrenuto budućnosti'', objavljenom u kineskom listu "Ženmin žibao", istakao da je Rusija zahvalna Kini na njenoj uravnoteženoj poziciji u vezi sa događajima u Ukrajini, kao i na tome što razumije njihovu pozadinu i stvarne uzroke.

Ruski predsjednik je u članku, objavljenom povodom današnje posjete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji, pozdravio spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize, preneo je Interfaks.

Putin je ukazao da se Rusija i Kina dosljedno zalažu za formiranje pravednijeg, multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Ruski predsjednik je istakao da su Moskva i Peking duboko zabrinuti zbog, kako je naveo, neodgovornih i opasnih akcija koje bi mogle da potkopaju globalnu nuklearnu bezbjednost.

Putin je naglasio i da nelegitimne jednostrane sankcije nametnute Rusiji moraju biti ukinute.

-Kriza u Ukrajini, koju izaziva i podstiče Zapad, predstavlja manifestaciju namjere da se održi dominacija na međunarodnoj sceni i unipolarni svjetski poredak, kao i namjere NATO da prodre u azijsko-pacifički region - naglasio je Putin.

On je ocijenio da to niko neće moći da postigne.

Putin je izrazio uvjerenje da će prijateljstvo i partnerstvo između Ruske Federacije i NR Kine rasti i jačati, a da će posjeta Sija Rusiji tome doprinijeti, prenijela je agencija RIA Novosti.

-Siguran sam da će naše prijateljstvo i partnerstvo, zasnovano na strateškom izboru naroda dvije zemlje, nastaviti da raste i jača radi blagostanja i prosperiteta Rusije i Kine - naglasio je Putin.

Putin je ocijenio da su rusko-kineski odnosi dostigli najviši nivo u svojoj istoriji i da nastavljaju da jačaju i ukazao da je politički dijalog dvije zemlje postao izuzetno povjerljiv i da strateško partnerstvo ulazi u novu eru.

               

-Jedan od prioriteta je trgovinsko-ekonomsko partnerstvo - istakao je Putin, navodeći da se do kraja 2022. godine bilateralna trgovina udvostručila i dostigla 185 milijardi dolara, što je novi rekord.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana