Rusija: NATO sve više prisutan na istoku Evrope, sljedeći u redu je Balkan

Tanjug, Kliks
Rusija: NATO sve više prisutan na istoku Evrope, sljedeći u redu je Balkan

MOSKVA - Iluzija je da prisustvo NATO u regionima širom svijeta povećava njihovu bezbjednost, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusko ministarstvo je, u komentaru publikacije NATO koja se bavi odnosom između saveza i Rusije, poručilo da Alijansa samo širi regionalne konfrontacije i nameće svoju viziju svjetskog poretka.

U NATO dokumentu “Mitovi u odnosima Rusije i Alijanse” navodi se da „Prisustvo NATO pomaže u jačanju regionalne bezbjednosti”, a rusko ministarstvo pobija ovu konstataciju, nazivajući je iluzijom, prenosi TAS S.

U ruskom saopštenju se kao argumentacija za to navode posljedice NATO bombardovanja bivše Jugoslavije i kolapsa državnosti u Libiji i kao poslednji primjer, situacija u Avganistanu.

“Dvadesetogodišnje prisustvo kontingenata NATO u Avganistanu i njihovo potonje ishitreno bjekstvo nisu postigli nijedan od postavljenih ciljeva, a situacija u ovoj zemlji se samo pogoršala”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

U opsežnoj analizi Rusija se osvrnula i na širenje NATO saveza na istočnoevropske zemlje, ali i zemlje Balkana.

“U istočnoevropskim državama NATO saveza grade se poligoni i objekti za skladištenje teške vojne opreme. Pružaju se mogućnosti za strano vojno prisustvo na teritoriji ovih država, što je u konačnici čin koji je na ivici kršenja Osnivačkog akta NATO-a i relacija s Rusijom iz 1997. godine”, navodi se.

Ističu kako je naredni cilj NATO saveza širenje na Balkan.

“Više od 200 američkih i NATO objekata nalazi se u Evropi, naročito u zemljama istočne i srednje Evrope, baltičkim državama i crnomorskoj regiji. Sljedeće na redu su balkanske zemlje. Istovremeno, NATO uskraćuje Rusiji pravo da preduzme akcije u cilju osiguranja nacionalne sigurnosti čak i na sopstvenoj teritoriji. Sve to ne može, a da ne izaziva našu zabrinutost i neminovno povlači s naše strane odbrambene odgovore”, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, prenosi Kliks.

Prema mišljenju ruske strane, NATO ciljano „testira čvrstinu” Rusije slanjem vojnih brodova i aviona u zone u neposrednoj blizini njenih granica, primoravajući Moskvu da reaguje.

„Pritom, naše mjere reagovanja su adekvatne, srazmerne i uzdržane” naglašava se u saopštenju.

Kaže se još i da Alijansa danas ponovo nastoji da izađe van granica svoje tradicionalne zone odgovornosti i da nametne svoju viziju svjetskog poretka drugim regionima, kao i da NATO uvek nudi svojim partnerima „da budu prijatelji protiv nekoga”.

Kako primjer za to rusko ministarstvo navodi da novi talas geografskog širenja sfere interesa NATO u azijsko-pacifičkom regionu ima otvoreno konfrontacijski karakter.

“Alijansa nastoji da ovaj dio sveta pretvori iz prostora saradnje u zonu aktivne geopolitičke konkurencije”, saopštilo je ministarstvo.

Prema Ministarstvu, NATO proglašava i sajber prostor i svemir svojim „domenom operacija” i podriva međunarodne napore ka stvaranju pravno obavezujućih mehanizama za spriječavanje upotrebe ovih sfera u vojne svrhe.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana