Rezultati referenduma: Zaporožje i Herson za pripajanje Rusiji

GS/Agencije
Foto: Ria Novosti

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 216. dan. Ukrajinske i ruske snage vode teške borbe u različitim dijelovima Ukrajine, dok se danas privode kraju referendumi u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i oblastima Hersona i Zaporožja, ukrajinskim teritorijama koje namjeravaju da se pripoje Rusiji.

21.20 - I u Hersonskoj oblasti su prebrojani svi birački listići - 87,05 odsto građana je dalo podršku ulasku oblasti u sastav Rusije.

21.00 - Nakon prebrojanih 31,74 odsto biračkih listića u Donjeckoj Narodnoj Republici, 93,95 odsto je glasalo za ulazak republike u sastav Rusije, saopštila je Centralna izborna komisija.

20.55 - U Zaporožju 93,11 odsto za pripajanje Rusiji

Nakon obrade 100 odsto biračkih listića na referendumu u Zaporškoj oblasti za ulazak u sastav Rusije glasalo je 93,11 odsto, saopštila je Oblasna izborna komisija.

20.50 - U Harkovu tri eksplozije, dijelovi grada bez struje

U Harkovu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, danas su se čule tri eksplozije, a nestala je i struja, javio je Rojtersov izvor.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov na svom Telegram kanalu napisao je da za sada nema tačnih informacija o žrtvama.

"U nekim dijelovima grada nema svjetla", dodao je on.

Rojters navodi da Ukrajina smatra da je ovde riječ o osveti za uspjehe na bojnom polju.




20.26 - SAD će predložiti rezoluciju kojom se osuđuje referendum

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da će predložiti rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN kojom će se osuditi referendumi održani u okupiranim regionima Ukrajine.

Rezolucija će pozvati države članice da ne priznaju bilo kakav izmijenjeni status Ukrajine i obavezati Rusiju da povuče svoje jedinice iz susjedne zemlje.


19.14 - NATO upozorava Rusiju: Strašne posljedice u slučaju nuklearnog napada

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom da je neprihvatljiva upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije kao i da bi ona imala ozbiljne posledice.

"Bilo kakva upotreba nuklearnog oružja je apsolutno neprihvatljiva, i potpuno će promeniti prirodu konflikta i Rusija mora da zna da nuklearni rat ne može da bude dobijen i nikada ne sme da se vodi", rekao je Stoltenberg.

Kada iznova i iznova vidimo takvu vrstu retorike u Rusiji, to je nešto što moramo ozbiljno da uzmemo u obzir, poručuje šef Alijanse.

"Stoga šaljemo jasnu poruku - to bi imalo strašne posledice po Rusiju", poručio je Stltenberg.


18.48 - Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o daljoj pomoći Alijanse njegovoj zemlji.

Do telefonskog razgovora Zelenskog i Stoltenberga došlo je dok se prebrojavaju glasovi sa referenduma u četiri ukrajinske oblasti,

Zelenski je zahvalio šefu NATO-a što je osudio održavanje referenduma.

"Raspravljali smo o trenutnim dešavanjeima na bojnom polju i daljoj podršci država članica Alijanse Ukrajinskim oružanim snagama", naveo je Zelenski.


17.40 - Prebrojano više od 50 odsto glasova sa biračkih mjesta u Rusiji

Komisije za prebrojavanje objavile su rezultate referenduma o budućnosti DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti, navode ruske agencije.

Na biračkim mjestima u Rusiji glasovi stanovnika ovih regiona raspoređeni su na sljedeći način:

- 98,63 odsto birača podržalo je ulazak DNR u Rusiju (nakon obrade 51,83 odsto glasova);
- za ulazak LNR u Rusiju - 97,93 odsto (51,76 odsto glasova);
- za ulazak Zaporoške oblasti u sastav Rusije - 97,74 dosto (57 odsto glasova);
- za ulazak Hersonske oblasti u sastav Rusije - 96,3 odsto (53 odsto glasova).


17.35 - Spriječen teroristički napad u MarijupoljuU Marijupolju je uhapšena djevojka koja je spremala teroristički napad da referendumu, saopštilo je Sputnjiku Ministarstvo policije Donjecke Narodne Republike.

Kako se navodi, uhapšena devojka, Irina Navaljna, priznala je da je spremala teroristički napad po zadatku kijevskih specijalnih službi.

Ona je planirala da postavi eksplozivnu napravu u blizini zgrade lokalne uprave.


17.13 - Peskov: Izjava Medvedeva o nuklearnom oružju zasnovana na doktrini

Govoreći o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja, zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev se oslonio na dokumente ratne doktrine, izjavio je novinarima Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, na pitanje da li izjave Medvedeva predstavljaju zvanični stav Rusije.

"On se pozivao na naše doktrinarne dokumente. Zato je dovoljno ovde pomenuti relevantne odredbe (nuklearne) doktrine", rekao je Peskov, prenio je Tas.

Medevedev je ranije danas napisao na svom Telegram kanalu da Rusija ima pravo da upotrijebi nuklearno oružje ako je potrebno, u unaprijed određenim slučajevima.

"U strogom skladu sa Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja. Ako smo mi ili naši saveznici napadnuti tom vrstom oružja. Ili ako agresija upotrebom konvencionalnog naoružanja ugrozi samo postojanje naše države. To je nedavno direktno rekao predsjednik Rusije", naveo je Medvedev.

Istakao je da će Rusija, pored toga, učiniti sve da spriječi pojavu nuklearnog oružja kod, kako je napisao, "neprijateljskih susjeda", navodeći kao primer Ukrajinu, koju, prema njegovoj ocjeni, kontrolišu zemlje NATO.


17.05 - Ruski poslanici 4. oktobra o pripajanju četiri ukrajinska regiona

Iz Gornjeg doma ruskog parlamenta saopšteno je da bi poslanici mogli 4. oktobra da razmatraju pripajanje četiri ukrajinska regiona koja su pod kontrolom ruskih snaga.


17.00-  Prvi rezultati referenduma:Velika većina glasača za pridruživanje Rusiji

Izborne komisije objavile su danas prve rezultate referenduma o pridruživanju Rusiji samoproglašenih Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti.

Riječ je o glasanju na teritoriji Rusije, gdje su zatvorena biračka mjesta, prenijele su RIA Novosti.

Nakon obrade 18 odsto glasačkih listića, za pripajanje Zaporoške oblasti Rusiji izjasnilo se 98,19 odsto birača.

Poslije obrade 20,64 odsto glasova, za pripajanje DNR Rusiji izjasnilo se 98,27 odsto građana.

Nakon obrade 21,11 odsto glasačkih listića, za pripajanje LNR Rusiji izjasnilo se 97,83 odsto birača.

Poslije obrade 27 odsto glasova, za pripajanje Hersonske oblasti Rusiji izjasnilo se 97,63 odsto građana.

Javnost se obratila vlastima DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti da se odmah održe referendumi o njihovoj budućnosti.

Kako su izjavili predstavnici regiona, pridruživanje Rusiji bi obezbijedilo njihovu teritoriju i vratilo istorijsku pravdu.

Oni su istakli da je takva odluka neophodna u kontekstu stalnih terorističkih akata Ukrajine i članica NATO, koje je snabdijevaju oružjem za ubijanje civila.

Vladimir Putin je prošle sedmice rekao da će Rusija podržati rezultat izražavanja volje stanovnika Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti.

Petodnevno glasanje održano je od 23. do 27. septembra.


14.28 Kuleba pozvao EU da uvede ekonomske sankcije Rusiji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je danas Evropsku uniju da uvede ekonomske sankcije Rusiji, umjesto individualnih, kako bi je kaznila zbog organizovanja referenduma u četiri okupirana regiona koji imaju za cilj njihovu aneksiju.

On je rekao da potezi Moskve neće promijeniti djelovanje Ukrajine na bojnom polju, prenio je Rojters.

Nakon razgovora u Kijevu sa šeficom francuske diplomatije Katrin Kolonom, Kuleba je izjavio da individualne sankcije neće biti dovoljne kao kazna za referendume koje je Rusija najavila kao uvod u aneksiju samoproglašenih DNR i LNR, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti.

11.48 UN: Rat pogoršao situaciju sa ljudskim pravima u Ukrajini

Kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava saopštila je danas da je ruska invazija na Ukrajinu pogoršala situaciju sa ljudskim pravima u toj zemlji.

Kancelarija u izvještaju navodi da je posebno zabrinuta zbog mučenja i maltretiranja zatvorenika od strane ruske vojske i oružanih grupa povezanih sa Rusijom, ali je dodala da je bilo kršenja prava sa obe strane, prenosi Rojters.

Kancelarija izražava zabrinutost i zbog "ogromnih rizika" koji izazivaju sukobi u blizini nuklearnih elektrana i poziva na hitne korake za demilitarizaciju nuklearne elektrane Zaporožje koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Kijev i Moskva nisu odmah komentarisali izveštaj Kancelarije, koji je zasnovan na istraživanju Misije Ujedinjenih nacija za praćenje ljudskih prava u Ukrajini, sprovedenom između 1. februara i 31. jula.

Obje strane su negirale navode o kršenju ljudskih prava.

„Oružani napad Ruske Federacije na Ukrajinu i povezana neprijateljstva doveli su do strašne situacije sa ljudskim pravima širom zemlje. Sukob je doveo do širokog spektra kršenja ljudskih prava koja pogađaju i civile i borce“, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije saopštavaju da će nastaviti sa dokumentovanjem i istraživanjem kršenja ljudskih prava, kao i da će nastaviti da dokumentuju i istražuju nezakonita ubistva stotine civila stradalih tokom akcija ruske vojske u Kijevskoj, Harkovskoj i Sumi oblasti.

Navode i da su dokumentovali najmanje šest ubistava civila optuženih za izdaju i kolaboracionizam sa Rusima na okupiranim teritorijama.

Dodaju i da su dokumentovali kršenje ljudskih prava povezanih sa tretmanima ratnih zarobljenika, a da ti prekršaji uključuju vansudska pogubljenja, mučenje i zlostavljanje, seksualno nasilje, uskraćivanje pravičnog suđenja, uskraćivanje medicinske pomoći, nedostatak hrane i vode i loše sanitarne uslove.

"Neka od ovih kršenja mogu predstavljati ratne zločine", navode iz Kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava.

11:38 Cekov: Novi federalni okrug nakon referenduma

U Rusiji bi mogao da se pojavi novi federalni okrug koji će obuhvatati Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, Zaporošku i Hersonsku oblast, a moguće i Krim - smatra ruski senator Sergej Cekov.
"Ne sumnjam da će postojati novi federalni okrug. Ali kako će se zvati? Tu su opcije različite", naveo je Cekov za "Sputnjik".

Prema njegovim riječima, postoje dvije varijante kada u novi federalni okrug uđu teritorije koje su se na osnovu referenduma priključile Rusiji – to su republike Donbasa, Zaporoška i Hersonska oblast.

Istovremeno, on smatra da nije potrebno govoriti o Krimskom federalnom okrugu.

"To bi mogao biti i Tauridski i Novorosijski federalni okrug", zaključio je on.

Referendumi za prisajedinjenje Rusiji održavaju se u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti Ukrajine.

SAD, zajedno sa svojim saveznicima, odbijaju da priznaju njihov legitimitet i prijete Rusiji sankcijama ako ove zemlje budu pripojene.

Referendum je počeo 23. septembra. Glasanje će trajati pet dana, a rezultati će biti objavljeni sutra, navode ruski mediji. 

11:14 - Prijetnje članu izborne komisije u Marijupolju

Jedan od članova izborne komisije u Marijupolju u DNR dobio je prijetnje zbog svoje profesionalne djelatnosti na referendumu.

„Sve ide odlično. Sve je u redu. Čak i uprkos prijetnjama koje mi stižu. Te prijetnje su za mene veoma čudne. Nije jasno odakle cure povjerljive informacije o meni, kao što su lični broj i broj pasoša. Ali, bez obzira na sve, to mi nikako ne kvari raspoloženje. Radimo kao i obično. Svi su odlično raspoloženi. Sve će biti u redu", rekao je neimenovani član komisije za Sputnjik.

10.50 - Već danas prvi rezultati referenduma u Hersonskoj oblasti 

Prvi rezultati referenduma u Hersonskoj oblasti biće već danas, saopštio je zamjenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

„Danas ćemo prebrojavati i mislim da ćemo danas dobiti prve rezultate", rekao je Stremousov za „Prvi kanal".

10.32 - Ukrajinske snage ispalile su 194 rakete i granate iz višecjevnih raketnih sistema „Himars"

Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su 194 rakete i granate iz višecjevnih raketnih sistema „Himars" i BM-27 „Uragan", kao i cjevne artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi 12 naselja DNR. U napadima je ranjeno pet građana. Oštećeno je 29 zgrada i pet civilnih objekata.

Zajedničkim snagama pripadnika Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije uništena su dva sistema BM-21 „Grad", dve bespilotne letelice, sedam jedinica oklopne i specijalne tehnike. Ubijeno je više od 40 neonacista.

 

9.51 -  LNR: Uništena tri tenka, devet oklopnih transportera i šest specijalnih vozila

U protekla 24 časa tokom aktivnih ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije Luganske Narodne Republike ukrajinske snage pretrpjele su velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Uništena su tri tenka, devet oklopnih transportera, jedna bespilotna letjelica i šest specijalnih vozila, a ubijeno je do 60 pripadnika ukrajinskih snaga, saopštio je portparol Narodne milicije kapetan Ivan Filiponenko.

Tokom proteklog dana ukrajinske snage gađale su naselja Rubežno, Mostki i Starobeljsk na koje je ispaljeno 14 raketa iz višecjevnih bacača raketa M142 „Himars". U napadima je ranjeno pet civila, porušena je bolnica, nekoliko civilnih i stambenih objekata.

Na naselje Alčevsk ispaljeno je šest raketa iz „Himarsa".

9.36 - Medvedev: Moskva ima pravo da se brani nuklearnim oružjem

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je danas da Moskva ima pravo da se brani nuklearnim oružjem ako bude „gurnuta preko svojih granica“ i da to „sigurno nije blef“.

Medvedev, zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, upozorio je da Moskva ima pravo da odgovori „bez mnogo konsultacija“, u vrijeme kada rastu tenzije sa Zapadom zbog referenduma koji se održavaju na velikim dijelovima ukrajinske teritorije.

Glasanje posljednjeg dana referenduma o priključenju Rusiji počelo je danas u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

8.30- Proruske vlasti:Ukrajina granatira više naselja u DNR i LNR

Ukrajinska vojska granatirala je rano jutros devet naselja u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), ispalivši ukupno 53 projektila, saopštile su vlasti DNR, prenosi TASS.

Prema podacima proruskih vlasti, do šest časova jutros na Donjeck je ispaljeno deset projektila kalibra 152 milimetra i 11 kalibra 155 milimetara, a pod udarom je bilo više naselja u ovoj oblasti.

-Ukrajinska vojska snažno granatira teritoriju DNR u pokušaju da spriječi njen referendum o pridruživanju Rusiji - rekao je lider proruskih vlasti Denis Pušilin u subotu za TV kanal „Rosija-24“.

Ukrajinske oružane snage granatirale su i samoproglašenu Lugansku Narodnu Republiku (LPR) tri puta u protekla 24 sata, ispalivši 14 raketa uz upotrebu višenamjenskog raketnog sistema američke proizvodnje HIMARS, izvjestile su vlasti LPR, prenosi TAS S.

Precizira se da je ukrajinska vojska izvela udare sa 14 raketa na tri naseljena mjesta koristeći sisteme HIMARS, prema saopštenju proruskih vlasti, koje su navele i da je pet civila ranjeno u ovim napadima.

Izvještava se da je u raketnim napadima uništena jedna od srednjih škola u Rubežnoju, koja je takođe služila kao biračko mjesto na referendumu za pridruživanje Rusiji, a nanijeta je šteta i na četiri višespratne stambene zgrade i prijavljeno je da je oštećena bolnica u okolini Mostkog.


 

 

8.26 Tokio zahtijeva izvinjenje Moskve zbog privođenja konzula

Japansko ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protestnu notu ruskom ambasadoru u toj zemlji Mihajlu Galuzinu zbog privođenja japanskog konzula u Vladivostoku, Motoki Tacunora, prenosi Tass.

Ministar spoljnih poslova Japana Jošimasa Hajaši je izjavio da je Rusija prekršila Bečku konvenciju i da je potez Moskve „potpuno neprihvatljiv“, javlja japanska novinska agencija Kjodo.

Ministar dodaje da Tokio zahtijeva izvinjenje, jer zadržani diplomata nikada nije bio umiješan ni u jednu ilegalnu aktivnost.

Prema navodima ruske Federalne službi bezbjednosti (FSB), konzul je uhvaćen na krajnjem istoku zemlje dok je primao povjerljive informacije o efektima zapadnih sankcija na ekonomiju Rusije, prenio je Rojters.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je privedeni japanski diplomata proglašen „personom non grata“ i naređeno mu je da u roku od 48 sati napusti teritoriju Ruske Federacije.
 

6.54 -Ukrajina: U granatiranju Zaporožja ima povrijeđenih

U noćašnjem granatiranju Zaporožja ima povrijeđenih, a izbio je požar, saopštio je sekretar gradskog vijeća Anatolij Kurtev.

Prethodno je šef oblasne vojne administracije Oleksandar Staruh saopštio da su pogođeni infrastrukturni objekti u gradu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Staruh je pozvao građane da ne napuštaju skloništa jer postoji mogućnost ponovnih napada, navodi Unian.

7.54-Posljednji dan referenduma za pridruživanje Rusiji

Na teritorijama nepriznatih samoproglašenih republika Lugansk i Donjeck i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti pod kontrolom ruske vojske, u toku je posljednji dan referenduma za pridruživanje Rusiji.

Predstavnici izbornih komisija svih ovih ukrajinskih oblasti su već proglasili referendume validnim, jer je izlaznost, prema njihovim riječima, već premašila 50 odsto upisanih birača, prenosi Tass.

Navodi se da je do sada na teritoriji DNR-a glasalo 86,89 odsto upisanih birača, 83,61 odsto u LNR, 63,58 odsto u Hersonskoj oblasti, dok je izborna komisija Zaporoške oblasti prijavila izlaznost od 66,43 odsto.

Izborne komisije su se obavezale na transparentnost procesa glasanja, kao i da će dopustiti svim zainteresovanim stranim posmatračima da prisustvuju glasanjju.

Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) LNR Jelena Kravčenko objavila je prošle nedjelje da CIK prima i „razmatra“prijave stranih posmatrača iako nije navela njihova imena niti zemlje iz kojih dolaze.

Rusija je poslala svoje posmatrače da nadgledaju referendume, a Državna duma je saopštila da su poslanici svih stranaka dobijale pozive za učešće praćenje referenduma.

Glasanje o pridruživanju Rusiji počelo je u petak u tim regionima i trebalo bi da se završi danas, a ruski parlament bi mogao da odobri pridruživanje za nekoliko dana.

Kijev i većina zemalja odbacili su ove referendume i obećali da neće priznati njegove rezultate, prenosi Rojters.

6.50-Rogov: Zelenski je izdajnik i strani špijun

Član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je danas da protiv predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog treba pokrenuti krivični postupak za izdaju.

-Zelenski je izdao državne interese Ukrajine, prenijevši kontrolu nad zemljom na spoljne sile, posebno na SAD i Britaniju. Protiv Zelenskog i njegovih saučesnika trebalo bi da se otvori krivični postupak zbog izdaje odavno -rekao je Rogov za RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, Zelenski je, ustvari, „strani špijun“.

6.43 – Vode se borbe za nekoliko gradova

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je region Donjecka na istoku zemlje i dalje glavni strateški prioritet njegove zemlje, ali i Rusije, sa borbama koje se vode za nekoliko gradova dok ruske trupe pokušavaju da napreduju ka jugu i zapadu, navodi britanska agencija Rojters.

Došlo je i do sukoba u oblasti Harkova na sjeveroistoku, koji je bio fokus ukrajinske kontraofanzive ovog mjeseca.

Ukrajinske snage su nastavile sa naporima da stave van upotrebe četiri mosta i druge riječne prelaze kako bi poremetile linije snabdijevanja ruskih snaga na jugu.

Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da je u njenoj kontraofanzivi na Herson neprijatelj izgubio 77 vojnika, šest tenkova, pet haubica, tri protivvazdušna sistema i 14 oklopnih vozila.

Rojters navodi da nije mogao nezavisno da provjeri ove izvještaje sa ratišta.

Moskva veruje da će pripojiti oblasti Hersona, Luganska, Donjecka i Zaporožja, na istoku i jugu, koje čine oko 15 odsto Ukrajine, nakon izjašnjavanja na referendumu koje su tamo organizovale proruske snage.

Nijedna od ovih oblasti nije u potpunosti pod kontrolom Moskve i borbe su u toku duž cijele linije fronta, a ukrajinske snage izvještavaju o daljem napredovanju otkako su ranije ovog mjeseca porazile ruske trupe u u Harkovskoj oblasti, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana