Reznikov: Ukrajina neće gađati teritoriju Rusije oružjem većeg dometa

GS/Agencije
Reznikov: Ukrajina neće gađati teritoriju Rusije oružjem većeg dometa

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 347. dan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je situacija na frontu sve teža, ali da ukrajinske snage neće predati Bahmut. Osnivač privatne vojne kompanije “Vagner” Jevgenij Prigožin tvrdi da se vode žestoke borbe za svaku ulicu u sjevernom dijelu Artemovska.

Zelenski: Žestoke borbe u Donjecku

KIJEV - Žestoke borbe vode se u regionu Donjecka, na istoku Ukrajine, pošto Rusija pojačava pritisak uoči prve godišnjice od početka vojne akcije, rekao je večeras ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.
"Situacija je teška u regionu Donjecka - vode se žestoke borbe. Ali koliko god bilo teško i koliki god je pritisak, moramo izdržati. Nemamo alternativu osim da se branimo i pobijedimo", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

On je dodao da Rusija pojačava pritisak "da bi nadoknadila prošlogodišnje poraze".

"Vidimo to u raznim sektorima na frontu, a i pritisak u smislu informacija", rekao je ukrajinski predsjednik.

Kijev planira eksplozije u Kramatorsku

Kijev planira kontrolisane eksplozije u medicinskim objektima u Kramatorsku, koji je pod ukrajinskom kontrolom u Donbasu, da bi optužio Rusiju za namjerne udare na civilne objekte, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.
U saopštenju ruskog Koordinacionog centra za humanitarnu pomoć u Ukrajini navodi se da, prema nezavisnim izvorima, ukrajinske tajne službe planiraju veliku provokaciju u skorije vvrijeme da bi optužile Rusiju za "ratne zločine".

U tekstu se dodaje da Kijev planira eksplozije u lokalnoj državnoj bolnici da bi optužio Moskvu za namjerno gađanje civilnih objekata, prenio je "Sputnjik".

Centar navodi da je osoblje medicinske ustanove evakuisano i da su u Kramatorsk stigli reporteri zapadnih medija.

Cilj provokacije je da se ubrza isporuka zapadnog naoružanja Ukrajini, dodaje se u saopštenju.

Reznikov: Ukrajina neće gađati teritoriju Rusije oružjem većeg dometa

Ukrajina neće koristiti oružje većeg dometa koje su obećale SAD da gađa teritoriju Rusije, već samo ruske jedinice na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

SAD su u petak potvrdile da su nove rakete, koje će udvostručiti opseg udara Ukrajine, uključene u paket vojne pomoći od 2,175 milijardi dolara Kijevu da uzvrati na napad ruskih snaga, prenio je Rojters.

-Mi uvijek zvanično kažemo našim partnerima da nećemo koristiti oružje koje isporučuju strani partneri za gađanje ruske teritorije. Mi samo gađamo ruske jedinice na privremeno okupiranoj ukrajinskoj teritoriji - rekao je Reznikov novinarima na konferenciji za novinare.

Ukrajinski mediji najavljuju razrješenje ministra odbrane Reznikova

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov vjerovatno će biti razriješen dužnosti tokom sljedeće nedjelje, javila je danas ukrajinska novinska agencija Ukrajinska pravda, pozivajući se na vladine i vojne izvore.

Pretpostavlja se da će njegova vjerovatna zamjena biti Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije HUR, potvrdili su dobro obijavešteni izvori londonskog Gardijana.

-Nisam vodio nikakve razgovore o svojoj ostavci na položaj ministra -  rekao je Reznikov u intervjuu koji je najavila Ukrajinska pravda.

Neimenovani izvor potvrdio je i kijevskom izvještaču britanskog Independenta da će Reznikov vrlo vjerovatno biti smijenjen u vrlo bliskoj budućnosti.

U članku Ukrajinske pravde se navodi da bi Reznikov mogao da bude imenovan na novu funkciju ministra pravde, jer “niko u predsjedničkoj kancelariji nema sumnje” da bi Reznikov trebalo da ostane u vladi.

Prigožin: Žestoki sukobi u Artemovsku

Osnivač privatne vojne kompanije “Vagner” Jevgenij Prigožin potvrdio je danas da se vode žestoke borbe za svaku ulicu u sjevernom dijelu Artemovska.

-Razjašnjavam situaciju. Ukrajinske oružane snage se ne povlače. Bore se do posljednjeg. U sjevernim dijelovima Artemovska vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stepenište - rekao je Prigožin, prenosi TASS.

On je u objavi na “Telegramu” dodao da je “lijepo što mediji žele da se ukrajinske oružane snage povuku”, ali je napomenuo da se to “ne dešava” ni u sjevernom, niti južnom ili istočnom dijelu grada.

Prigožin je odgovorio na pitanje novinara o izvještajima o povlačenju ukrajinskih jedinica iz sjevernih gradskih okruga.

Prethodno je vršilac dužnosti šefa administracije Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio da ruske snage sistematski rade na prekidanju linija snabdiejvanja ukrajinskih trupa u regionu Artemovska i da se žestoke borbe vode u predgrađu.

Šolc:Dogovor sa Zelenskim da se zapadno oružje ne koristi za napade na Rusiju

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da postoji dogovor sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da se oružje koje Zapad isporučuje koristi samo na teritoriji Ukrajine i da neće biti korišćeno za napade na teritoriju Rusije.

Šolc je, u intervjuu za Bild, na pitanje da li postoji dogovor sa Zelenskim da se oružje sa Zapada koristi samo na teritoriji Ukrajine i da njime neće biti napada na teritoriju Rusije, odgovorio da “o tome postoji konsenzus”.

Njemački kancelar je izjavu predsjednika Rusije Vladimira Putina da  Rusiji „opet prijete njemački tenkovi” ocijenio kao “dio niza nejasnih istorijskih poređenja kojima Putin opravdava napad na Ukrajinu”.

Šolc je ocijenio da Rusija vodi nemilosrdan rat protiv Ukrajine i da ništa ne može opravdati taj rat.

Govoreći o isporuci njemačkih tenkova Ukrajini, Šolc je rekao da je Njemačka pažljivo odmjeravala svaku isporuku oružja, tijesno je koordinirajući sa saveznicima, prije svega sa Amerikom.

Vazdušna opasnost u nekoliko regiona

Upozorenja na vazdušnu opasnost izdata su jutros u nekoliko regiona širom Ukrajine, saopštile su nadležne službe.

Sirene su se oglasile oko 11 časova po lokalnom vremenu u regionima Černjihiv, Sumi, Poltava, Harkov, Čerkasi, Kirovohrad, Dnjipropetrovsk i dijelu Zaporožja koji je pod kontrolom Kijeva.

Prethodno je guverner regiona Harkov Oleh Sinjehubov obavijestio stanovnike o eksplozijama i zatražio od njih da odu u skloništa, prenio je “Sputnjik”.

Rusija je pokrenula udare na ukrajinsku infrastrukturu 10. oktobra 2022. godine, dva dana poslije napada na ruski Krimski most.

Prema navodima iz Moskve, mete napada su energetska i odbrambena postrojenja, vojni komandni položaji i linije komunikacija širom Ukrajine.

Zelenski: Teška situacija duž linije fronta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio da je situacija duž linije konfrontacije na istoku Ukrajine postala ozbiljnija, jer je Rusija uvela dodatne trupe u borbene aktivnosti.

Ruske snage su opkolile Bahmut, gdje se vode borbe za kontrolu nad gradom i ključnim saobraćajnicama za snabijevanja ukrajinskih snaga, prenio je Rojters.

Ruske trupe pokušavaju i da zauzmu rudnik uglja nadomak grada Vuhledara, udaljenog oko 120 kilometara jugozapadno od Bahmuta, takođe u Donjeckoj oblasti.

-Često sam ranije morao da kažem da je situacija na frontu teška i da postaje sve teža. Sada je ponovo došao taj trenutak. Osvajač angažuje sve više svojih trupa za razbijanje naše odbrane. Veoma teško je u Bahmutu, Vuledaru, Limanu i na drugim pravcima - rekao je Zelenski u nocćnom video obraćanju.

Predsjednik Ukrajine je nešto ranije donio odluku da se oduzme ukrajinsko državljanstvo nekolicini bivših uticajnih političara koji imaju dvojno ukrajinsko-rusko državljanstvo, u pokušaju da “očisti” zemlju od proruskog uticaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana