Rekordan broj zaraženih u Evropi

Srna
Foto: Ilustracija

VARŠAVA– Poljska, Češka Republika, Mađarska, Bugarska i Rumunija su danas zabilježile najvišu stopu zaraze virusom korona, dok se širi visoko prenosivi soj omikron, ali ipak ne žele da uvedu potpuna ograničenja ili blokade kako bi ograničile širenje.

Ovaj region ima neke od najnižih stopa vakcinacije u Evropi, posebno u Rumuniji i Bugarskoj, i bilježila neke od najviših stopa smrtnosti od kovida 19 krajem prošle godine.

Poljska je danas prijavila 53.420 novih slučajeva infekcije, dok je Češka dva dana zaredom ove sedmice registrovala rekordan dnevni broj novih slučajeva zaraze, dostigavši juče gotovo 40.000.

Mađarska, zemlja sa 10 miliona stanovnika, bilježi više od 20.000 novih slučajeva infekcije dnevno, dok su najmanje vakcinisane zemlje EU, Rumunija i Bugarska, takođe, prijavile rekordno veliki broj zaraženih.

"Moramo biti spremni za dalji porast slučajeva, čak i iznad 60.000", rekao je portparol poljskog Ministarstva zdravlja na konferenciji za novinare.

Međutim, zemlje tek treba da postave stroža i sveobuhvatnija ograničenja, kao što su obavezna blokada, za razliku od ranijih talasa pandemije 2020. i 2021. godine, kada su uvedene stroge mjere.

Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ saopštila je 12. januara da omikron izaziva manje ozbiljne bolesti od ranijih sojeva virusa, ali da je i dalje "opasan virus", posebno za nevakcinisane.

Poljska je saopštila da stariji učenici osnovnih i srednjih škola od četvrtka moraju da pređu na učenje na daljinu, ali bi restorani, bioskopi i druga javna mjesta mogli da ostanu otvoreni.

Postoje neka ograničenja za nevakcinisane kupce ili klijente u Poljskoj, ali je primjena slaba.

U nastojanju da zaštiti preduzeća i minimizira obim učenja na daljinu, Bugarska je nedavno saopštila da će uvesti stroža ograničenja na osnovu popunjenosti kreveta u jedinicama za intenzivnu njegu, a ne na osnovu broja dnevnih infekcija.

Poljska je pojačala testiranje, izvršivši rekordnih 173.000 zvaničnih testova za 24 časa. Ipak, broj testova na hiljadu ljudi u zemlji od 38 miliona i dalje je mnogo manji nego u zapadnoevropskim zemljama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana