Putin zatražio garancije da se NATO neće širiti

GS
Putin zatražio garancije da se NATO neće širiti

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od predsjednika SAD Džozefa Bajdena pravno obavezujuće bezbjednosne garancije da se NATO neće širiti, saopštio je Kremlj poslije razgovora dvojice lidera putem video-veze.

Putin je tokom dvočasovnog razgovora rekao da NATO jača vojni potencijal nedaleko od granice Rusije i "vrši opasne pokušaje da pokori ukrajinsku teritoriju", navodi se u saopštenju.

"Zbog toga je Rusija ozbiljno zainteresovana da dobije pouzdane, pravno čvrste garancije koje će odbaciti mogućnost širenja NATO-a na Istok i razmještanje ofanzivnih napadačkih sistema u državama pored Rusije", objavio je Kremlj.

Putin je predložio da Rusija i SAD uklone sve restrikcije sa diplomatskih misija dvije zemlje, dodaje se u saopštenju.

Kremlj je ranije demantovao da Rusija planira invaziju na Ukrajinu i objavio da Moskva ima pravo da razmješta trupe na ruskoj teritoriji prema svom nahođenju.

Kremlj: Razgovor Putina i Bajdena bio iskren i poslovan

Razgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom bio je iskren i poslovan, saopštila je pres-služba Kremlja, nakon sastanka dvojice lidera putem video linka.

- Predsjednici su izrazili mišljenje da, uzimajući u obzir odgovornost za održavanje međunarodne bezbjednosti i stabilnosti, Rusija i SAD će nastaviti dijalog i potrebne kontakte. U cijelini, razgovor je bio iskren i poslovan - navodi se u saopštenju.

 Predsjednik Putin je predložio SAD da ponište nagomilana ograničenja za funkcionisanje diplomatskih misija, "što bi moglo da posluži i za normalizaciju drugih aspekata bilateralnih odnosa".

Dva predsjednika su razgovarala i o realizaciji dogovora, postignutih na junskom rusko-američkom samitu koji je održan u Ženevi.

Bajden poslije Putina razgovara sa zapadnim saveznicima

Američki predsjednik Džozef Bajden razgovaraće o ishodu današnjeg rusko-američkog video samita sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, italijanskim premijerom Mariom Dragim i premijerom Velike Britanije Borisom Džonsonom, saopštila je Bijela kuća.

Lideri Velike Britanije, Italije, SAD, Francuske i Nemačke izrazili su na sastanku u ponedeljak zabrinutost zbog „sve oštrije ruske retorike" u vezi sa Ukrajinom, pozvali Rusiju da deeskalira tenzije i složili se da je diplomatija posebno u okviru „Normandijskog formata", jedini način da se konflikt u Donbasu riješi primenom sporazuma iz Minska.

„Na jučerašnjem sastanku, lideri su se složili da ostanu u bliskom kontaktu u vezi sa koordinisanim i sveobuhvatnim pristupom kao odgovor na jačanje ruskih trupa na ukrajinskim granicama", navodi se u saopštenju, koje je preneo TASS.

Američki i ruski predsjednik, Džozef Bajden i Vladimir Putin, održali su danas video sastanak koji je trajao preko dva sata, tokom kojeg su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima u američko-ruskim odnosima.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana