Putin: Staljingrad - simbol nepobjedivosti ruskog naroda

GS
Putin: Staljingrad - simbol nepobjedivosti ruskog naroda

VOLGOGRAD - Staljingrad će uvijek simbolizovati nepobjedivost ruskog naroda, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na svečanosti povodom 80 godina od pobjede u Staljingradskoj bici.

- Naša moralna dužnost, prije svega prema vojnicima-pobjednicima, jeste da čuvamo sjećanje na ovaj podvig, da ga prenesemo budućim generacijama, i ne dozvolimo nikome da omalovažava ili iskrivljuje ulogu Staljingradske bitke u pobjedi nad nacizmom i u oslobađanju cijelog svijeta od tog monstruoznog zla. Staljingrad je postao vječiti simbol nepobjedivosti našeg naroda, suština života - rekao je Putin.

Putin je podsjetio da je grad i okolinu cijela zemlja morala da obnavlja bukvalno od nule, jer do februara 1943. u Staljingradu praktično nije ostalo nijedno drvo, nijedna zgrada čitava.

Putin je rekao da “izuzetna nepokolebljivost i požrtvovanost branilaca Staljingrada sada izgledaju duboko zapanjujuće i izazivaju osjećanja najiskrenije zahvalnosti i poštovanja”.

On je rekao da je Staljingradska bitka zasluženo ušla u istoriju kao događaj koji je preokrenuo tok Velikog otadžbinskog rata.

- Zajedno sa porazom nacista i njihovih satelita, poražena je i volja cijele nacističke koalicije. Evropski vazali i poslušnici nacističke Njemačke počeli su grozničavo da traže načine da pobjegnu, da izbjegnu odgovornost i svu krivicu prebace na svoje bivše gospodare - rekao je Putin.

On je podsjetio da su se predstavnici skoro svih zemalja pokorene Evrope borili u Staljingradu.

Staljingradska bitka trajala je od 17. jula 1942. do 2. februara 1943. godine i bila je jedna od najvećih bitaka Velikog otadžbinskog rata po svom trajanju i broju vojnika. To je bila ključna tačka u ratu i nagovijestila je sovjetsku pobjedu nad nacističkim snagama, podsjeća TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana