Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev posjetio Nagorno-Karabah

Tanjug
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev posjetio Nagorno-Karabah

DžABRAIL– Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev posjetio je grad Džabrail u Nagorno-Karabahu gdje je obišao građevinske radove, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Alijev je posjetio Džabrail nekoliko dana nakon što su azerbejdžanske snage u munjevitoj vojnoj akciji ponovo preuzele kontrolu nad planinskim regionom, prenosi Rojters.

Džabrail, koji su zauzele separatističke jermenske snage 1990-ih tokom raspada Sovjetskog Saveza, vratio se pod kontrolu Azerbejdžana tokom kratkog rata 2020.

Predsjedništvo Azerbejdžana nije preciziralo kada je posjeta realizovana, ali je vjerovatno to prvi odlazak  Alijeva u Nagorno Karabah od azerbejdžanske ofanzive.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu, nazvavši je "antiterorističkim mjerama lokalne prirode" za obnavljanje ustavnog poretka u regionu.

Predsjednik samoproglašene Republike Nagorno-Karabah Samvel Šahramanjan potpisao je danas ukaz o raspuštanju svih institucija od 1. januara iduće godine, saopštile su danas vlasti tog većinski jermenskog regiona.

Ta samoproglašena republika će od tog datuma prestati da postoji, navodi se u ukazu, prenosi agencija RIA Novosti.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan vjeruje da u Nagorno-Karabahu za nekoliko dana neće više biti Jermena, ,a prema posljednjim podacima njih preko 68.000 napustilo je region nakon azerbejdžanske ofanzive.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana