Postavljena bomba ispod vozila policajca koji je trebao da obezbjeđuje Erdoganov skup

Tanjug, Anadolija
Postavljena bomba ispod vozila policajca koji je trebao da obezbjeđuje Erdoganov skup

ISTANBUL - Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenose turski mediji.

Eksplozivna naprava pronađena je ispod vozila policajca koji je trebalo da obezbjeđuje skup podrške Erdoganu u gradu Sirtu na jugoistoku zemlje.

Ručno izrađena eksplozivna naprava postavljena je ispod parkiranog automobila policijskog službenika u Odjelu interventne policije u Nusajbinu, u Mardinu. Nakon što je eksploziv otkriven, na mjesto događaja upućeni su stručnjaci za uklanjanje bombi. Timovi su kontrolisano uništili eksploziv.

Naknadno je utvrđeno da je policajac trebao da obezbjeđuje skup u Sirtu, na kojem se danas obratio Erdogan.

Timovi za uviđaj na mjestu zločina skenirali su napravu i vozilo, te uzeli otiske prstiju zbog potrage za osumnjičenima. Za osobama koje su postavile eksploziv aktivno se traga.

Doznaje se da je policajac, pod čiji automobil je postavljen eksploziv, bio dio tima koji je trebao biti poslan kao pojačanje za obezbjeđenje programa turskog predsjednika u Sirtu.

Utvrđeno je da je policijski službenik napustio mjesto boravka, krenuo po svog kolegu koji je takođe trebao na zadatak izvan grada, a upravo njegov kolega je primijetio da se ispod vozila nalazi sumnjiv predmet.

Zamjenik predsjednika Erdoganove Partije pravde i razvoja Hamza Dag rekao je za CNN Turk da je bomba bila namenjena mitingu Erdogana.

- Htjeli su da sabotiraju miting.  Oni pokušavaju da ugroze mir - rekao je on.

Erdogan je tokom posjete Sirtu govorio na skupu sa predstavnicima nevladinih organizacija tog grada. U fokusu Erdoganovog obraćanja prisutnima bila je borba protiv terorizma.

-U budućnosti ni Turske ni regije nema mjesta terorizmu i politici koja se kroji u Kandilu.Kako vrijeme bude odmicalo, sve jasnije će biti da je teroristička organizacija PKK-a krdo ubica i marioneta imperijalista s prljavim ambicijama prema našoj zemlji  rekao je Erdogan.

Podvukao je da niti jednog mladog čovjeka neće prepustiti divljim zubima terorizm.

-Nikada nećemo ove prostore prepustiti onima koji djeci ovoga grada nude smrt i ubijanje, dok njihova djeca žive u luksuzu - zaključio je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana