Politikolog Kas Mude:Bajden će unutrašnji sukob prenijeti izvan SAD

Tanjug
Politikolog Kas Mude:Bajden će unutrašnji sukob prenijeti izvan SAD

BEOGRAD - Predstojeći izbori u SAD imaće velike nacionalne i globalne efekte, rekao je danas na Beogradskom bezbjednosnom forumu Kas Mude sa Univerziteta u Džordžiji.

- Izbori u SAD su definišući i za SAD i šire. One mogu pružati tihu podršku, ili aktivan otpor - rekao je politikolog na današnjem panelu Beogradskog bezbjednosnog foruma "Populizam u 2020-im, izvan populističkog cajtgajsta".

Mude tvrdi da, ako Bajden dođe na vlast, verovatno se neće vratiti na politiku koju su SAD imale ranije, zbog unutrašnjih borbi koje SAD trenutno imaju između liberalne demokratije i desnog populizma.

- On će taj sukob prenijeti u inostranstvo. Već je u svojoj kampanji nagoveštavao da će se suprotstaviti Orbanu u Mađarskoj, stranci Pravo i Pravda u Poljskoj, Bolsonaru itd - navodi Mude.

Populizmu pomaže prelazak na privatne sa domaćih medija, tvrdi stručnjak čija je najnovija knjiga "Populizam: Vrlo kratak uvod" prevedena na skoro 20 jezika.

- U Evropi su mnogi bili vezani za određene partije, ili za crkvu...od 80-ih, 90-ih, većina medija su biznisi. Znači moraju da prave novac, novac prave skandali, skandale prave populisti - kaže Mude.

On je primijetio i da Donald Tramp nije pobijedio na prošlim predsjedničkim izborima zbog „Tvitera“, nego što su „Njujork Tajms“ i CNN "kupili priče s „Tvitera".

- Dosta medija misli da je „Tviter“ pravi život, što srećom nije - kaže on.

Ipak, dodaje da živimo u doba populizma, koji se nije pojavio sa Trampom, „pa neće s njim ni umrijeti“.

Poredeći polarizaciju u Evropi i SAD, Mude je rekao da ne treba pretjerivati sa tim i da je u SAD polarizacija problem jer ima dvije partije.

- U većini zapadnoevropskih zemalja, i pored sve pažnje koju dajemo teoretičarima zavjere i glasnim manjinama, velika većina ljudi nije polarizovana - navodi Mude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana