Patrušev: Tokio vodi rusofobičnu politiku kao vazal SAD

Tanjug
Foto: Agencije

TAŠKENT- Sekretar Savjeta za bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev ocijenio je danas da Tokio vodi rusofobičnu politiku "kao lojalni vazal Vašingtona", ali da, kako je rekao, treba zapamtiti da su Sjedinjene Američke Države bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

"Amerikanci i njihovi vazali pribjegavaju ciničnim lažima, uključujući pokušaje prekrajanja istorije, u pokušaju da opravdaju svoje spoljnopolitičke avanture. Primjer za to je Japan koji želi da zauzme vodeću poziciju u globalnom rusofobičnom pokretu", poručio je Patrušev u Taškentu na godišnjem sastanku sekretara savjeta za bezbjednost članica Šangajske organizacije za saradnju, a prenijela je agencija TAS S.

S tim u vezi, podsjetio na ceremonije obilježavanja bombardovanja Hirošime i Nagasakija 6. i 9. avgusta kada su, kako je rekao, iznijeti navodi o spremnosti Moskve da upotrebi nuklearno oružje.

"Čak ni generalni sekretar UN Antonio Gutereš nije pomenuo da su SAD jedina zemlja koja je koristila nuklearno oružje. Na osnovu ove logike, bombe su padale na japanske gradove iz vedra plavog neba. Međutim, svi znamo ko ih je ispustio i to nikada nećemo zaboraviti", istakao je on.

Ove godine vlasti u japanskim gradovima Hirošima i Nagasaki odlučile su da ne pozivaju predstavnike Rusije i Belorusije na godišnje ceremonije sjećanja na žrtve atomskog bombardovanja, zbog situacije u Ukrajini, podsjeća ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana