Ofanziva ruske vojske kod Artjomovska, grad pred opkoljavanjem

GS/Agencije
Foto: RiA Novosti

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u 278. dan. Nuklearna elektrana u Zaporožju ostaje pod ruskom kontrolom, saopštila je ruska vojna administracija grada Energodara. Deficit u energetskom sistemu Ukrajine jutros je povećan na 27 odsto i vanredna isključenja na snazi su u cijeloj zemlji.

16.10 - Pušilin: Ukrajinska vojska prebacuje rezerve sa hersonskog na donjecki pravac

Ukrajinska vojska prebacuje rezerve s hersonskog na donjecki pravac, ali to su uglavnom rezervisti stariji od 55 godina, koji i ne žele da se nađu na prvoj liniji fronta, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

On je dodao da ukrajinske snage trpe ozbiljne gubitke zbog nedovoljne borbene spremnosti rezervista.


16.04 - Putin i Tokajev: Nuklearni rat nikada ne treba pokrenuti

Rusija i Kazahstan polaze od toga da nuklearni rat nikada ne treba da bude pokrenut, navodi se u zajedničkoj deklaraciji povodom 30. godišnjice diplomatskih odnosa između dve zemlje, koju su potpisali predsjednici Vladimir Putin i Kasim-Žomart Tokajev.

"Ruska Federacija i Republika Kazahstan polaze od toga da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti", navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Kremlja, prenijela je agencija Tas.

Zajedničku deklaraciju predsjednici Rusije i Kazahstana potpisali su u Moskvi nakon njihovih razgovora.

U deklaraciji se navodi da i te dve zemlje nameravaju da nastave saradnju između oružanih snaga u različitim formatima.

14.10 - Pušilin: Artjomovsk pred opkoljavanjem

Ofanziva u okolini Artjomovska ide uspješno, bliži se opkoljavanje grada, rekao je Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR.

On je istakao i da se borbe vode u centru Marinke.

Sa druge strane, Vladimir Rogov, predsednik pokreta "Zajedno sa Rusijom" i član zaporoške administracije saopštio je da je preventivnim napadom na željezničku infrastrukturu u Krivom Rogu, Dnjepropetrovska oblast, spriječeno prebacivanje ukrajinske tenkovske brigade na zaporoški dio fronta.

„Preventivni napad je izveden na železničku infrastrukturu u Krivom Rogu, čime je sprečeno prebacivanje 17. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, kijevske vlasti su planirale da prebace u Zaporošku oblast „veliku količinu vojne tehnike i pojačanje za organizovanje ofanzivnih operacija“.

14.10 Novčana sredstva EU pokriće pola deficita u ukrajinskom budžetu
 Novčana sredstva EU pokriće gotovo polovinu deficita u ukrajinskom budžetu za sljedeću godinu, izjavila je zamjenik ministra finansija Ukrajine Olga Zikova.

"Sredstva EU pokriće gotovo polovinu deficita u državnom budžetu", rekla je Zikova.

Ukrajinski kabinet usvojio je u septembru nacrt budžeta za 2023. godine sa deficitom u iznosu od 20 odsto od bruto domaćeg proizvoda. Premijer Ukrajine Denis Šmihal izjavio je da je nacrtom predviđen prihod od 34 milijarde evra i
66 milijardi evra potrošnje, uz mjesečni deficit od oko tri milijarde evra koji Ukrajina planira da pokrije zaduživanjem u inostranstvu.

Šef odbora za budžet u Parlamentu Ukrajine Jurij Aristov izjavio je 27. septembra da je prijedlog budžeta sastavljen polazeći od pretpostavke da se rat u Ukrajini nastavi u 2023. godini. 

13.46 Šefovi diplomatija sedam zemalja u Kijevu

Ministri spoljnih poslova sedam baltičkih i nordijskih zemalja otputovalo je danas u Kijev u znak podrške Ukrajini koja se suočava sa nestancima struje izazvanim ruskim vazdušnim udarima na energetsku infrastrukturu.

„Mi ministri spoljnih poslova Estonije, Finske, Islanda, Letonije, Litvanije, Norveške i Švedske, danas smo u Kijevu kako bismo izrazili solidarnost s Ukrajinom“, napisao je na Tviteru litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

„Uprkos ruskim bombama i varvarskoj brutalnosti, Ukrajina će pobijediti,“ napisao je on uz fotografiju ministara na železničkoj stanici u Kijevu.

Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo saopštila je ranije danas da je deficit u energetskom sistemu te zemlje povećan na 27 odsto i da su vanredna isključenja na snazi su u cijeloj zemlji.
 

13.00  FSB: Ukrajinci pokušali da aktiviraju eksploziv u Melitopolju
Ukrajinske vlasti planirale su da aktiviraju bombu na pijaci u Melitopolju, u Zaporoškoj oblasti, saopštila je ruska Federalna služba bezbjednosti /FSB/.

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni privedeni i da su priznali da su postojali planovi za aktiviranje bombe.

Iz FSB-a ističu da su trojica Ukrajinaca sa ranijim krivičnim presudama privedena dok su se kretala ka mjestu na kojem je trebalo da se postavi eksploziv.

Privedena lica prevezena su u Moskvu i oštužena za terorizam i protivzakonito posjedovanje oružja, javio je TASS.

FSB je objavio video-zapis na kojem su prikazana dvojica muškaraca, čija su lica zamagljena, kako priznaju da su ih angažovale ukrajinske specijalne službe. Jedan od osumnjičenih rekao je da su mu ukrajinske vlasti obećale da će mu biti dozvoljeno "da se izvuče" za pljačku koju je počinio ukoliko pristane da otputuje u Melitobolj i aktivira bombu na javnom mjestu u tom gradu.

Osumnjičeni je dodao da mu je rečeno gdje se nalazi tajno skladište oružja, odakle je uzeo dva pištolja, bombu i eksploziv sa detonatorom.

12.32 Kremlj pozdravlja inicijativu Vatikana za pregovore s Ukrajinom
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Moskva pozdravlja napore nekih zemalja, uključujući i Vatikan, da pomognu u rješavanju situacije u Ukrajini, ali da takvi prijedlozi nisu mogući zbog stava Kijeva.

"Znamo da određeni broj stranih zvaničnika i vlada izražava spremnost da obezbede platformu za razgovore. Takvu političku volju, nesumnjivo, pozdravljamo. Ali u situaciji koju sada imamo de fakto i de jure od strane Ukrajine, takve platforme ne mogu biti tražene", rekao je Peskov, komentarišući inicijativu Vatikana da organizuje pregovore između Ukrajine i Rusije, prenio je Interfaks.

Šef spoljnopolitičkog odjeljenja Katoličke crkve nadbiskup Pol Ričard Galaher izjavio je juče da je Vatikan ponudio da organizuje pregovore izmedu Ukrajine i Rusije na svojoj teritoriji.

On je napomenuo da su Vatikan i papa uvijek bili otvoreni za pregovore od početka sukoba, ali da "još nije dobijen konkretan odgovor", prenijeli su ukrajinski mediji.

10.20- Vanredna isključenja struje u cijeloj Ukrajini

Deficit u energetskom sistemu Ukrajine jutros je povećan na 27 odsto i vanredna isključenja na snazi su u cijeloj zemlji, saopštila je kompanija Ukrenergo.

Do povećanja deficita došlo je zbog vanrednih isključenja blokova u nekoliko elektrana, a istovremeno potrošnja struje nastavlja da raste zbog pogoršanja vremenskih uslova, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajina se suočava sa isključenjima struje nakon što su ruske snage 10. oktobra počele da izvode napade na infrastrukturne objekte, uglavnom energetske, u toj zemlji.
 

10.01 - Kličko: Kijev se sprema za sve

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da se glavni grad Ukrajine sprema za sve i da se razmatra i evakuacija stanovnika.

Kličko je u intervjuu za RBC-Ukrajina zamolio svakog građanina Kijeva da uzme u obzir različite scenarije i bude spreman, pošto, kako je naveo, podaci vojske pokazuju da ruske snage planiraju da nastave napade na infrastrukturu Ukrajine.

Kličko je rekao da bi bila velika greška ne pripremati se za različite scenarije, prenosi Unian.

Istakao je da vlasti Kijeva čine sve da spriječe potpuni prekid u snabdijevanju strujom, ali da je važno shvatiti da se mora pripremati za sve.

Kličko je napomenuo da već postoji plan djelovanja, čak i za slučaj evakuacije.

-Ne isključujem najgori scenario. Neće biti potpune evakuacije, možda delimične, ali se to ne može nazvati evakuacijom. To je privremeno preseljenje određenih kategorija ljudi u prigradska naselja, gdje mogu da rade službe - rekao je Kličko.

Kličko je poručio građanima Kijeva da je neophodno da obezbijede tehničku i pijaću vodu, hranu, toplu odjeću, kao i da napune telefone i laptopove.

 

9.00- „Gaspromneće smanjiti isporuke gasa Moldaviji, ali...

Ruski državni gasni gigant „Gasprom” odlučio je da ne smanji isporuke gasa Moldaviji, ali je u današnjem saopštenju upozorio da zadržava pravo da smanji ili prekine snabdevanje ako Kišinjev ne izvrši dogovoreno plaćanje gasa, javlja Rojters.

“Gasprom” je prošle nedjelje optužio Ukrajinu da zadržava dio gasa koji se preko te zemlje šalje Moldaviji, zaprijetivši da bi mogao da počne da smanjuje protok kroz Ukrajinu.

Kijev je negirao da zadržava ruski gas namijenjen Moldaviji.

 

8.58- Jenjin:Ostećeno 32.000 civilnih objekata i 700 infrastrukturnih

U napadima ruskih snaga na Ukrajinu oštećeno je oko 32.000 civilnih objekata i više od 700 vitalnih infrastrukturnih objekata, izjavio je prvi zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Jevgenij Jenjin.

Jenjin tvrdi da ruske snage gađaju civilne ciljeve i da je svega tri odsto napada bilo na vojne ciljeve.

Naveo je da u oko 520 naseljenih mjesta postoje problemi u snabdijevanju strujom, prenosi Ukrinform.

 

8..43-Pentagon razmatra s „Boingom” isporuke dodatnog oružja Kijevu

 

Dok se Zapad bori da zadovolji ukrajinsku potražnju za dodatnim oružjem Pentagon razmatra prijedlog kompanije „Boing” da se Ukrajini isporuče jeftine, male precizne bombe koje se postavljaju na rakete kojih ima u dovoljnom broju, što bi Kijevu omogućilo da dejstvuje i daleko iza ruskih linija, javlja Rojters.

Vojni inventari SAD i saveznika se smanjuju, a kako se rat produžava, Ukrajina se suočava sa sve većom potrebom za sofisticiranijim oružjem.

Sistem koji je predložila kompanija „Boing”, nazvan GLSDB, jedan je od desetak planova za proizvodnju nove municije za Ukrajinu i ostale američke istočnoevropske saveznike, potvrdili su britanskoj agenciji izvori iz vojne industrije.

Prema dokumentu u koji je Rojters imao uvid, GLSDB bi mogao da bude isporučen već u proljeće 2023. godine.


07:39 - Vojna uprava Energodara: Nuklearka Zaporožje ostaje pod ruskom kontrolom

Nuklearna elektrana u Zaporožju ostaje pod ruskom kontrolom, saopštila je ruska vojna administracija grada Energodara, nakon što je visoki ukrajinski zvaničnik sugerisao da se ruske snage spremaju da napuste.

-Mediji aktivno šire lažne podatke da Rusija navodno planira da se povuče iz Energodara i napusti nuklearnu elektranu. Ova informacija nije tačna” - saopštila je ruska administracija u aplikaciji za razmenu poruka „Telegram”.

Šef ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju rekao je u nedjelju da postoje znaci da se ruske snage možda spremaju da napuste ogromnu nuklearnu elektranu u Zaporožju koju su zauzele u martu ubrzo po početku rata.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u ponedjeljak da su ukrajinske snage krajem prošle nedjelje uništile šest jedinica ruske vojne opreme i da je oko 30 ruskih vojnika povrijeđeno u borbama kod Energodara.

6.00 - Zelenski: Rusija će opet izvesti raketni udar na Ukrajinu

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će Rusija sigurno pokrenuti novi raketni napad na njegovu zemlju i upozorio protivvazdušnu odbranu i građane da se pripreme da rade zajedno kako bi izdržali posljedice.

-Razumijemo da teroristi planiraju nove napade. Znamo to kao činjenicu. Dokle god imaju rakete, oni se, nažalost, neće smiriti . rekao je Zelenski u noćom video obraćanju, prenio je Rojters.

Predsjednik Ukrajine je rekao da će predstojeća nedjelja biti teška kao i prethodna, kada je meta napada bila infrastruktura elektrodistribucije Ukrajine, zbog čega je došlo do najvećih isključenja struje od počeetka rata 24. februara.

-Naše odbrambene snage se spremaju. Cijela zemlja se sprema. Radili smo na svim mogućim scenarijima, a u to su bili uključeni i naši partneri -  dodao je Zelenski.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana