Njemačka policija zaustavila 50 desničara na granici sa Poljskom, pokušali da patroliraju da bi zaustavili migrante

Tanjug
Njemačka policija zaustavila 50 desničara na granici sa Poljskom, pokušali da patroliraju da bi zaustavili migrante

BERLIN- Njemačka policija saopštila je danas da je zaustavila više od 50 pripadnika ekstremno desničarske grupe, naoružane biber sprejom, bajonetom, mačetom i palicama, koja je pokušala da patrolira poljskom granicom kako bi spriječila migrante da uđu u zemlju.

Kako prenosi Rojters, oni su pratili poziv krajnje desničarske stranke “Treći put”, za koju se sumnja da je povezana sa neonacističkim grupama, da njeni članovi zaustave ilegalne prelaze u blizini grada Guben na nemačko-poljskoj granici.

Portparol policije saopštio je da je policija zaplijenila oružje koje je nosilo 50 osumnjičenih i naterala ih da napuste područje Gubena.

Neki od osumnjičenih desničara, kako se navodi, doputovali su na poljsku granicu iz drugih dijelova Njemačke.

A u subotu je desetine ljudi protestovalo u gradu Gubenu da pokažu svoje protivljenje planiranim patrolama krajnje desnice.

-Njemačka je postavila dodatnih 800 policajaca na poljskoj granici kako bi kontrolisala protok migranata koji pokušavaju da uđu u Evropsku uniju iz Belorusije - rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

-Stotine oficira trenutno tamo dežuraju danonoćno. Ako bude potrebno, spreman sam da ih dodatno pojačam - rekao je ministar Zehofer za list “Bild”.

Zehofer je kazao da je ove godine već bilo 6.162 nelegalnih ulazaka u Njemačku iz Belorusije i Poljske.

Prošle nedelje, ministar je rekao da Njemačka nema namjeru da zatvori granicu sa Poljskom, ali je danas naveo da će zemlja možda morati da razmotri ponovno uvođenje kontrole.

-Ukoliko se situacija na njemačko-poljskoj granici ne smiri, moraćemo i da razmotrimo da li je potrebno da se preduzme ovaj korak u koordinaciji sa Poljskom i pokrajinom Brandenburg – dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana