Neredi i bezvlašće u SAD, Tramp zaprijetio vojskom

Agencije
Neredi i bezvlašće u SAD, Tramp zaprijetio vojskom

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp objavio je mobilizaciju pripadnika oružanih snaga kako bi zaustavio nerede i bezvlašće.

Prethodno su policija, Tajna služba i vojska raščistili su okolinu Bijele kuće od demonstranata.

- Ja sam vaš predsjednik mira i reda i saveznik svih miroljubivih demonstranata. Dok ovo govorim, raspoređujem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i pripadnika snaga reda da zaustave nerede, pljačke, vandalizam, napade i uništavanje imovine - rekao je Tramp, navodeći da je Amerika "pod opsadom aktera loših namjera".

On je odmah poslije obraćanja naciji otišao do obližnje crkve Svetog Džona, koja se prethodne noći našla na meti demonstranata.

Tramp se, sa nekolicinom saradnika, nakratko zadržao ispred crkve držeći u ruci primjerak Biblije.

Tramp je ovu odluku donio u skladu sa Zakonom iz 1807. godine, kojim se omogućava raspoređivanje američke vojske na teritoriji SAD i protiv američkih državljana. Posljednji put, vlasti su posegnule za ovim aktom 1992. godine u pokušaju da zaustave nerede poslije ubistva Rodnija Kinga.

Patrone suzavca i policajci u opremi za razbijanje demonstracija bili su dovoljno ubjedljiv argument za učesnike protesta da se udalje od Bijele kuće, neposredno pred početak Trampovog govora.

Tokom akcije policije nije bilo ozbiljnijih sukoba, jer su demonstranti jednostavno ustuknuli pred silom.

Policijskim snagama i Tajnoj služni upomoć je, neposredno pred početak akcije, stiglo i osam kamiona u kojima se nalazilo po 20 pripadnika vojne policije.

Istovremeno, Pentagon je saopštio da u prestonicu SAD stiže između 600 i 800 pripadnika Nacionalne garde.

 Četiri policajca pogođena u pucnjavi u Sent Luisu

Četiri policajca pogođena su u pucnjavi u Sent Luisu u saveznoj državi Misuri, saopštile su gradske vlasti.

- Ranjeni policajci prevezeni su u oblasnu bolnicu. Svjesni su i dišu. Veruje se da njihove povrede nisu opasne po život. I dalje traje pucnjava u gradu, a objavićemo više informacija, čim to bude moguće - piše na Tviter nalogu Sent Luisa, prenosi Bi-Bi-Si.

Protesti u SAD zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda nastavljeni su sedmi dan i pored toga što je u 40 gradova uveden policijski čas.

U 23 države i prestonici Vašingtonu razmješteni su pripadnici Nacionalne garde. U pojedinim gradovima protesti su bili mirni, ali bilo je incidenata.
Petnaest minuta nakon što je počeo policijski čas demonstranti su se mirno okupili u Mineapolisu, na mestu gde je Džordž Flojd ubijen, prenosi Si-En-En.

U Vašingtonu je vojni helikopter nadijeletao veoma nisko iznad demonstranata i tako ih rastjerao, a demonstarnti su podizali ruke u znak prkosa.

U Los Anđelesu demonstranti su se okupili u Holivudu. U početku je sve bilo mirno, ali su se potom razdvojili u grupe koje su počele da pljačkaju prodavnice i restorane razbijajući prozore.
I u Bruklinu su protesti nastavljeni uprkos policijskom času.

U Ouklandu, u Kaliforniji, mirni demonstranti su privedeni i uhapšeni zbog toga što su bili na ulicama poslije početka policijskog časa.

U Njujorku je policijski čas uveden poslije 17 godina. Većina protesta u tom gradu bili su mirni marševi, ali kad je počela da pada noć bilo je i sve više slučajeva uništavanja imovine i pljačke. Pljačka je ponekad izgledala izvanredno organizovano, javio je dopisnik Si-En-En-a.

Policija u Sijetlu saopštila je da su demonstranti bacali kamenje, flaše i vatromete na snage reda.

U Bufalu u državi NJujork vozilo je naletjelo na dvojicu policajaca kad su protesti postali nasilni.

Jedan policajac je zaradio povrede opasne po život, a drugi je u stabilnom stanju.

Guverner Njujorka: Tramp pokušava da prekroji stvarnost

Guverner države Njujork Endrju Kuomo poručio je "Hvala, ali ne" Trampovoj prijetnji da će mobilisati vojsku kako bi se izborili sa neredima.

- Predsjednik pokušava da prekroji stvarnost. To su mirni protesti. Uglavnom su to mladi ljudi, bijelci, koji su uvrijeđeni onim što su videli kada je ubijen Flojd, što i treba da budu"- rekao je Kuomo i dodao da se čak i u Vašingtonu ima ljudi na ulicama koji protestuju-  rekao je Kuomo za Si-En-En.
Kuomo inisistira na tome da su to sporadični slučajevi destruktivnog ponašanja i da čine neznatnu manjinu demonstranata.
- Kriminalne aktivnosti ne možemo tolerisati i moraju se zakonski sankcionisati, ali pljačkaši su se umiješali sa demonstrantima. Međutim, ono što je predsjednik danas uradio jeste da je pozvao američku vojsku protiv američkih državljana - rekao je Kuomo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana