Nastavljeni protesti protiv penzione reforme: Na ulicama 13.000 policajaca

GS
Nastavljeni protesti protiv penzione reforme: Na ulicama 13.000 policajaca

PARIZ - Protesti i štrajkovi protiv penzione reforme nastavljeni su danas širom Francuske, uz pojačano policijsko prisustvo zbog straha od nasilja i vladinih upozorenja da radikalni demonstranti namjeravaju da “unište, povrijede i ubiju”.

Zbog bojazni od nasilja, ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanin naredio je raspoređivanje 13.000 policajaca, od kojih se skoro polovina nalazi u francuskoj prestonici, prenio je AP.

Protesti su jutros počeli mirno u više francuskih gradova. U Parizu, štrajkači željezničari upali su i blokirali željezničke šine na jednoj od glavnih stanica Gar de Lion. Oni su marširali iza transparenta “Policija sakati. Ne praštamo!”.

Policija se, s druge strane, priprema na nasilje koje bi moglo da izbije kasnije tokom dana. Darmanin je rekao da bi više od 1.000 radikalnih huligana, od kojih pojedini iz inostranstva, moglo da učestvuje u marševima planiranim u Parizu i u drugim gradovima.

- Oni dolaze da uništavaju, ranjavaju i ubijaju policajce i žandarme. Njihovi ciljevi nemaju veze sa penzionom reformom. Njihovi ciljevi su da destabilizuju naše republičke institucije i da donesu krv i vatru u Francusku - kazao je ministar juče kada je govorio o detaljima policijskih mjera.

Lideri sindikata i politički protivnici predsjednika Emanuela Makrona, krive njegovu vladu za proteste i nasilje koje se rasplamsalo posljednjih nedjelja, smatrajući da je to izazvalo njegovo nastojanje da se podigne starosna granica za odlazak u penzije u Francuskoj sa 62 na 64 godine.

Kritičari navode i da su policajci koristili prekomjernu silu protiv demonstranata. Policijsko nadzorno tijelo istražuje više tvrdnji o prekršajima policajaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana