Nasilna smrt afroamerikanca „zapalila“ Ameriku: Poginuli policajac i mladi demonstrant, vojska u pripravnosti

Agencije
Nasilna smrt afroamerikanca „zapalila“ Ameriku: Poginuli policajac i mladi demonstrant, vojska u pripravnosti

DETROIT, OKLAND - Jedan policajac izgubio je život tokom protesta u Oklandu, u državi Kalifornija, koji su izbili nakon ubistva tamnoputog Džordža Flojda prilikom privođenja, dok su četiri povrijeđena u Hjustonu u Teksasu.

Devetnaestogodišnji mladić ubijen je tokom protesta u Detroitu a vojska je u stanju pripravnosti zbog sve intenzivnijih protesta i nereda širom SAD.

Nasilna smrt afroamerikanca tokom policijske intervencije u Mineapolisu "zapalila" je Ameriku, u mnogim gradovima širom zemlje održani su oštri protesti, bilo je nasilja, žestokih sukoba sa policijom i hapšenja desetina učesnika.

Osim inicijalnih demonstracija gnjevnih građana u Mineapolisu, u državi Minesoti, gde je juče raspoređena Nacionalna garda SAD i uvedeno privremeno vanredno stanje sa policijskim časom, danas je uhapšeno još 50-ak ljudi, hiljade građana izašle su na ulice i u Čikagu, Detroitu, Kentakiju, Njujorku, Vašingtonu, Atlanti, Denveru, Kolambusu, Memfisu, Los Anđelesu, Ouklandu i San Hozeu.

Mladić je ubijen u Detroitu kada su ispaljeni hici u masu. 

Najmanje 7.500 demonstranata izašlo je na ulice Oklanda, a prijavljeni su i vandalizam, pljačka, napadi na policiju.

- Dva policajca u Oklandu zadobila su povrede od vatrenog oružja. Jedan od njih je podlegao povredama - saopštila je policija Oklanda.

Protesti su jutros nastavljeni i u mjestu Linkoln u Nebraski gdje je uhapšen veći broj ljudi.

-Skupovi više nisu mirni. Bilo je hapšenja i biće ih za sve one koji krše zakon - saopštila je policija Linkolna.

Demonstranti su iza sebe ostavili pravu pustoš u Feniksu u Arizoni.

U Vašingtonu je i Bijela kuća je bila nakratko pod blokadom, opkoljena demonstrantima koji su uzvikivali "...nema mira bez pravde", a situacija je bila na ivici sukoba zbog toga što su pripadnici policije zaprijetili suzavcem jednom dječaku.

Veliki broj ljudi demonstrirao je u Njujorku, na Menhetnu, uzvikujući "ne možemo da dišemo" i tražeći da se policijska brutalnost zauvijek stavi van zakona.

U nekoliko navrata protesti u Atlanti izmakli su kontroli i postajali nasilni i haotični, a Si-En-En je izvjestio da je nedaleko od glavnog sjedišta ove informativne mreže izbio veliki požar u kome su gorjela i brojna policijska vozila.

Zbog nasilnih protesta u Atlanti, guverner američke savezne države Džordžije Brajan Kemp proglasio je ovoga jutra vanredno stanje i pozvao Nacionalnu gardu da bude pripravna.

Bernis King (57), najmlađa ćerka Martina Lutera Kinga, ubijenog aktiviste i borca protiv rasizma, ikone novije afroameričke istorije, održala je nadahnut govor u Atlanti pred velikim brojem učesnika protesta, koji su blokirali saobraćaj i u gradu i na prilaznom autoputu.

U međuvremenu, policija je uhapsila policajca Dereka Šovina, koji je koljenom stao na vrat Flojda, koji je bio nenaouržan. Policajac je optužen za ubistvo trećeg stepena. U privođenju i ubistvu Flojda prije četiri dana učestvovala su četiri policajca. Trojica su dobila otkaz.

Policija Mineapolisa saopštila je da je protiv Šovina ranije podnijeto 18 prijava. Za sada nije jasno na šta tačno se odnose prijave protiv policajca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana