Moskva traži zaštitu za rusku kancelariju u Prištini

Tanjug
Moskva traži zaštitu za rusku kancelariju u Prištini

MOSKVA - Rusija je pozvala Misiju UN na Kosovu da garantuje bezbjednost zaposlenih u kancelariji Rusije u Prištini, naglasila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju objavljenom danas na sajtu Ministarstva.

-Pozivamo Misiju UN na Kosovu i međunarodne snage na Kosovu da u skladu sa svojim mogućnostima prema rezoluciji 1244 osiguraju pouzdanu bezbjednost i neophodne uslove za rad osoblja u Ruskoj kancelariji u Prištini. Čekamo pisane garancije od administracije UN –saopštila je Zaharova.

Dodala je da protjerivanje dvoje ruskih diplomata iz nepriznate države Kosovo neće imati posljedice po njihov pravni status, prenosi TASS.

Protjerane diplomate, prema riječima Zaharove, nemaju veze ni sa jednim organom samoproglašene države, jer su u skladu s međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, koja je osnov za normalizaciju situacije na Kosovu, oni akreditovani pri Misiji UN (UNMIK).

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocijenila je objavu tzv. kosovskih vlasti o tome da su dvojica ruskih diplomata u pokrajini nepoželjne osobe, kao namjernu grubu antirusku provokaciju.

Riječ je dvojici diplomata koji rade u prištinskom odeljenju ruske ambasade u Srbiji, a Priština je kao argument navela „opasnost po nacionalnu bezbjednost” i „ustavni poredak” koji, kako ističe Zaharova, u pokrajini faktički ne postoji.

Predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je ranije da su dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije u Prištini proglašena personama non grata zbog, kako je navela, njihove štetne aktivnosti “koje su narušile nacionalnu bezbjednost i ustavni poredak Kosova”.

Osmani je na „Fejsbuku“ napisala da je to bio njen zahtjev ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali koja je, kaže, danas donijela odluku o proglašenju dva zvaničnika za nepoželjne osobe.

Ubrazo nakon ovog poteza Prištine reagovala je ambasada Rusije u Srbiji saopštenjem u kojem se ističe da Rusija ne priznaje ni tzv. Kosovo ni odluke „vlade”.

-Mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, dakle ne priznajemo ni njihovu vladu kao ni druge strukture. Nijedna odluka Prištine nema za nas pravnu snagu. Mi sarađujemo sa misijom UNMIK, uključujući i ova pitanja, a na osnovu rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN  - saopšteno je iz ambasade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana