Među njima i djeca: Objavljeni snimci američkog napada u kojem je ubijeno 10 avganistanskih civila VIDEO

GS
Foto: printskrin

Američka vojska objavila je video snimke napada dronom u Kabulu od 29. avgusta prošle godine u kojem je ubijeno 10 avganistanskih civila, uključujući sedmoro djece.

Na najnovijim snimcima se vidi Kabul iz vazduha dok vojska prati belu “tojotu korolu” kroz dijelove grada, vjerujući da je to automobil pripadnika terorističke grupe ISIS-K natovaren eksplozivom i praveći poziciju za gađanje sa jednim preventivnim napadom, prenosi CNN.

Na najdužem od tri video snimka, automobil se vidi kako se probija ulicama Kabula na crno-bijelim snimcima. Ubrzo automobil stiže na svoje konačno odredište i počinje polako da se kreće unazad do parking mjesta.

Sedam minuta i sedam sekundi od početka video snimka, pojavljuju se reči “LRD LASE DES”, što ukazuje da je laserski označivač identifikovao i označio metu.

Potom se vide najmanje dvije ili tri osobe na video snimku kako se kreću oko automobila. Trideset i tri sekunde kasnije, automobil nestaje ispod vatrene lopte.

Snimak drona se smanjuje dok se eksplozija povlači, a dim kulja iz uništenog automobila.

Pentagon je u početku branio napad, tvrdeći da je ubio operativca ISIS-K koji je planirao neposredan napad na američke snage tokom posljednjih dana evakuacije i povlačenja iz Avganistana.

U stvarnosti, vojska je pratila Zamaraija Ahmadija, Avganistanca koji je radio za “Nutrition and Education International”, nevladinu organizaciju fokusiranu na bezbjednost hrane.

Ahmadi je bio podneo zahtev za specijalnu imigrantsku vizu i namjeravao je da dovede svoju porodicu u Sjedinjene Države.

Tri nedjelje nakon napada, vojska je priznala da je to bila tragična greška u kojoj je stradalo 10 nevinih civila, dok je naknadnom analizom okolnosti u vezi sa napadom američka vojska utvrdila da“nije bilo kršenja zakona, uključujući zakona rata”, prenosi Srpska info. Niko nije odgovarao za grešku.

Predsjednik organizacije “Nutrition end Edukational Internašional” Stiven Kvon kritikovao je odluku da ne bude kažnjen niko od odgovornih.

– Kada Pentagon sebe oslobodi odgovornosti, on šalje opasnu i obmanjujuću poruku da su njegove akcije na neki način opravdane, povećavajući bezbjednosne rizike i čineći evakuaciju još hitnijom – poručio je Kvon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana