Mateo Salvini: Ričard Gir dolazi iz Hiolivuda da u sudu kaže koliko sam loš

Tanjug
Mateo Salvini: Ričard Gir dolazi iz Hiolivuda da u sudu kaže koliko sam loš

PALERMO - U Palermu je danas održano ročište na suđenju lideru italijanske desničarske stranke Liga Mateu Salviniju zbog optužbi za otmicu, jer je 2019. sprečio pristajanje spasilačkog broda s migrantima u italijanskim vodama.

-Odbrana granice zemlje, bezbjednost, čast i dostojanstvo nije samo dužnost ministra već i svih ostalih. Suđenje zbog toga što sam obavljao svoju dužnost je nadrealno - rekao je Salvini, tadašnji ministar unutrašnjih poslova.

On je naglasio da je samo vršio svoju dužnost i ocienio da je sudski postupak protiv njega krajnje neozbiljan, jer će svjedočiti i holivudski glumac Ričard Gir, prenosi Rojters.

Sud je danas odobrio listu svedoka među kojima će biti nekadašnji premijer Đuzepe Konte, drugi visoki političari, kao i holivudski glumac Ričard Gir koji je tada bio u Italiji i pridružio se španskoj nevladinoj organizaciji “Proaktiva open arms” koja je pomagala migrantima.

-Recite mi sad koliko može da bude ozbiljno suđenje na kojem Ričard Gir dolazi iz Holivuda da svjedoči o tome koliko sam ja loš . rekao je Salvini.

Španska nevladina organizacija tvrdi da će Gir moći da posvjedoči o uslovima na brodu koji je bio 19 dana kod ostrva Lampeduza, pre nego što je tužilaštvo naložilo evakuaciju migranata.

Salvini je ponovio da je samo vršio svoju dužnost i naveo da je španski brod, koji je odbio da ode u Španiju, počinio krivično djelo.

-Ako Španija da svoju zastavu brodovima a ne uspjeva da ih kontroliše, onda je tu problem - rekao je on.

Ako bude proglašen krivim Salvini bi mogao da bude osuđen na 15 godina zatvora, a presuda bi mu donela i zabranu obavljanja javne funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana