Masovni protesti u Izraelu zbog smjene ministra, sukobi sa policijom u Jerusalimu

Tanjug
Masovni protesti u Izraelu zbog smjene ministra, sukobi sa policijom u Jerusalimu

TEL AVIV - Više desetina hiljada Izraelaca izašlo je na ulice gradova širom zemlje u znak protesta zbog odluke izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da smijeni ministra odbrane Joava Galanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog plana o reformi pravosuđa.

Učesnici protesta blokirali su glavni autoput u Tel Avivu i zapalili veliku lomaču nasred autoputa, prenosi AP.

Policija je upotrijebila vodene topove protiv demonstranata, koji su se okupili ispred rezidencije Netanijahua u Jerusalimu, naveo je Tajms of Izrael.

Kako je prenio Rojters, demonstranti su ispred rezidencije Netanijahua u Jerusalimu probili bezbjednosni kordon.

Učesnici protesta u Jerusalimu šetaju od rezidencije Netanijahua do Kneseta i kabineta premijera.

Izraelski Kanal 12 prenosi, pozivajući se na nepotvrđene podatke, da je u protestima širom zemlje učestvovalo između 600.000 i 700.000 Izraelaca.

Galant je pozvao u subotu vladu da zaustavi donošenje zakona o promjenama u pravosuđu, ocenjujući da „ogorčeni spor u vezi sa tim mjerama predstavlja opasnost za zemlju“.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promjena ikada u sistemu vlasti u Izraelu, jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savjetnika u ministarstvima od strane državnog tužioca.

Netanijahu, kome se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov plan za reformu pravosuđa unaprijedio demokratiju.

U Izraelu se već mjesecima održavaju protesti građana protiv najavljene reforme.

Predsjednik Izraela Isak Hercog pozvao je danas vladajuću koaliciju da smjesta odustane od zakona o sudskoj reformi, prenio je "Džeruzalem post".

-Sinoć smo vidjeli neke veoma teške scene. Obraćam se premijeru, vladi i vladajućoj koaliciji: emocije su teške i bolne, narod je vrlo anksiozan. Bezbjednost, ekonomija, društvo - sve je ugroženo. Oči naroda Izraela su uprte u vas. Zarad jedinstva naroda, zarad odgovornosti, pozivam vas da obustavite donošenje zakona, smjesta - naveo je Hercog.     

Dodao je da se obraća svim partijskim liderima u Knesetu, u vladajućoj koalciji, opoziciji, „da stave građane na prvo mjesto i ponašaju se odgovorno i hrabro, bez daljeg odlaganja".

Premijer Benjamin Netanijahu će se kasnije u toku dana obratiti javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana