"Ljekari bez granica" spasili blizu 600 migarnata kod obala Sicilije

Srna
Foto: Ilustracija

RIM- Brod kojim upravlja dobrotvorna organizacija Ljekari bez granica /RSF/ spasio je danas blizu 600 migranata koji su plovili na prepunom brodu koji se našao u problemima kod ostrva Sicilija, objavila je ova grupa na "Tviteru".

"Nakon tri sata operacije, 599 preživjelih, uključujući žene i djecu, sada je bezbjedno na brodu i medicinski tim se brine o njima", objavio je RSF uz napomenu da je njegov brod "Geo Barenc" provodio aktivnosti obuke kada je bio pozvan da krene u spasavanje.

Migranti će biti iskrcani u južnoj luci Bari, kako su odredile italijanske vlasti, navodi se u objavi i dodaje da će im biti potrebno oko 40 sati da stignu do luke.

Dobrotvorne organizacije kritikovale su vladu italijanskog premijera Đorđe Meloni, koja se oštro protivi ilegalnoj imigraciji, zbog toga što brodovima često dodjeljuje luke previše udaljene od oblasti u kojima se vrši spasavanje.

U Italiji je ove godine zabilježeno više od 47.000 iskrcavanja migranata, u odnosu na oko 18.000 u istom periodu 2022, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.
-

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana