Krovovi od cinka u Parizu kandidat za listu nematerijalnog nasljeđa Uneska?

Tanjug
Foto: Times

PARIZ- Sezan i Van Gog su ih slikali, Džin Keli je plesao na njima, Džejsona Borna su jurili preko njih, a sada sivi krovovi koji definišu horizont Pariza čekaju na slavu u Ujedinjenim nacijama, piše Tajms.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je, prema informacijama koje su procurjele, a na koje se poziva list, odabrao ručno rađene kose krovove od cinka u prestonici za sljedećeg kandidata za listu djela svjetskog nematerijalnog naslljeđa Uneska (Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu), sa sjedištem u Parizu.

   Oko 70 odsto krovova obloženo je ručno kovanim cinkom koji je postao pravilo kada je Žorž-Ežen Osman preoblikovao srce Pariza po naredbi cara Napoleona III sredinom 19. veka, obloživši ga istovetnim kamenim fasadnim blokovima na zgradma koje su imale maksimalno šest spratova.

  Nakon što je Unesko dao bagetu, koji je Makron opisao kao "250 grama magije i savršenstva", status svetske baštine u novembru 2022. godine, proizvođači konjaka sa jugozapada Francuske nadali su se da će biti sledeći na listi, međutim, kako se navodi, predsjednik je uništio njihove nade.

Nije bilo zvaničnog saopštenja, ali je Ministarstvo kulture saopštilo vijest francuskim proizvođačima konjaka. 

"Razočarani smo, ali nismo iznenađeni. Prijava konkurenata je bila solidna", saopštilo je Udruženje Le Savoar-fer di konjak.   

Uneskova lista nematerijalnog kulturnog naslijeđa zbunjuje mnoge u engleskom govornom području.

Britanija, SAD, Kanada i Australija nisu potpisnice konvencije iz 2003. koja priznaje izuzetne tradicije. 

Lista od 600 "praksi", od "francuskog gastronomskog obroka" do Kraljevskog baleta Kambodže, se, međutim, ozbiljno shvata u Francuskoj, južnoj i istočnoj Evropi i velikom dijelu svijeta.
    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana