Kremlj: Rusija treba da oslobodi dijelove Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja

GS/Agencije
Rat u Ukrajini ušao je u 288 dan
Foto: Agencije | Rat u Ukrajini ušao je u 288 dan

MOSKVA/KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 288. dan.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će se Moskva truditi da odbrani svoje interese "svim raspoloživim sredstvima", kao i da raste rizik od nuklearnog rata, ali da Moskva drži konce u svojim rukama. Ukrenergo: Ruske snage ispalile više od 1.000 raketa na elektromrežu Ukrajine.

14.43 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, slijedi iz podataka ukrajinskog Ministarstva za digitalizaciju.

13.50 - Konašenkov: Eliminisano 90 poljskih plaćenika u oblasti Harkova

Vazdušno-kosmičke snage Rusije eliminisale su tokom proteklog dana više od 90 poljskih plaćenika u visoko-preciznom napadu u oblasti Harkov, tvrdi portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"U naselju Borovskoje u Harkovskoj oblasti, ruske Vazdušno-kosmičke snage su eliminisale preko 90 poljskih plaćenika u udaru visokopreciznim oružjem", rekao je portparol, prenio je Tas.

13.12 - Putin dodijelio ordenje Herojima Rusije: Za mene ste svi heroji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je u Kremlju nosiocima zvanja Heroja Rusije orden „Zlatna zvezda".

Među odlikovanima su vojnici i kosmonauti. 

Ceremonija je održana povodom Dana heroja otadžbine.

Obraćajući se prisutnima, Putin je rekao da se osjećaj ljubavi prema otadžbini prenosi sa kolena na koljeno i da je svetinja, kao i da su građani Rusije ponosni na one koji sada učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini i brane pravo zemlje na nezavisnost.

On je napomenuo da je Rusija uvijek odavala počast onima koji su svojom hrabrošću i nesebičnošću zaslužili visoko zvanje heroja.

12.17 - U udaru visoko preciznim oružjem ruska avijacija je u Harkovskoj oblasti likvidirala više od 90 poljskih plaćenika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

11.56 - Godina 2022. neće ući u istoriju kao godina kulturnog nasleđa ruskih naroda, kao što je objavljeno u decembru prošle godine, već kao godina početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini i prisajedinjenja četiri nova regiona, izjavio je načelnik Odjeljenja za javne projekte predsednika Rusije Sergej Novikov.

„Nismo mi započeli rat, mi smo započeli specijalnu vojnu operaciju da bismo okončali rat koji je započet 2014. godine", naglasio je Novikov.

11.46 - Kremlj: Rusija treba da oslobodi dijelove Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja

Kremlj je saopštio danas da su ruske snage i dalje raspoređene radi zauzimanja dijelova istočne i južne Ukrajine koje Moskva smatra svojom teritorijom. 

Upitan o ciljevima ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija treba da oslobodi dijelove regiona Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, prenio je Rojters.
 
Rusija je proglasila pripajanje ta četiri ukrajinska regiona nakon održavanja referenduma krajem septembra u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u regionima Hersona i Zaporožja na kojima su se građani izjasnili za pripajanje Ruskoj Federaciji.

Rezultate referenduma ne priznaju Ukrajina, zapadne zemlje, kao i vecćina članica Ujedinjenih nacija.

11.03 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da kriterijumi američkog časopisa „Tajm", koji je Vladimira Zelenskog proglasio čovjekom godine, ne izlaze iz okvira zajedničkog evropskog mejnstrima, da imaju zaslepljeni i pomahnitali rusofobni karakter.

„Časopis 'Tajm' ima svoje kriterijume, s njima se možemo slagati ili ne slagati – to je redakcijska politika lista. U ovom slučaju vidimo da redakcijska politika lista ne izlazi iz okvira zajedničkog evropskog mejnstrima koji ima apsolutno zaslepnjeni antiruski i pomahnitalo rusofobni karakter", rekao je Peskov.

Američki časopis „Tajm" proglasio je ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog čovekom godine, ukazavši pritom da on demonstrira autoritarizam i da se obračunava s političkim oponentima.

10.13 - Zalihe oružja u Evropskoj uniji koje se isporučuje Ukrajini su iscrpljene, jer evropski vojno-industrijski kompleks godinama nije finansiran na odgovarajući način, izjavio je šef evropske diplomatije Jozep Borelj.

„Ono što šaljemo Kijevu ne uzimamo iz skladišta, već od naših armija", precizirao je Borelj.

Međutim, kako je naveo, situacija se ubrzano poboljšava.

Prema njegovim riječima, ukupni vojni rashodi zemalja EU porasli su za šest odsto u 2021. godini i iznose 214 milijardi evra.

9.09 - Donjeck je od jutros ponovo na udaru ukrajinske artiljerije. 

Zbog toga su pet bez struje dijelovi Petrovskog, Kijevskog, Kirovskog, Kujbiševskog i Vorošilovskog okruga .

8.27 - U protekla 24 časa u ofanzivnim dejstvima Narodne milicije LNR ubijeno je do 75 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno tri tenka, pet oklopnih vozila, četiri bespilotne letjelice i 17 specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.

7.44 - Potpuna obnova energetskog sistema Ukrajine trenutno je nemoguća, saopštio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u svojoj video-poruci na Telegramu.

„Održao sam sastanak o stabilizaciji energetskog sistema i zaštiti naših elektrana. Stalno povećavamo proizvodnju i snabdjevanje električnom energijom... Ali ne treba zaboraviti da je trenutno nemoguće u potpunosti obnoviti energetski sistem... potrebno je vreme", objasnio je Zelenski.

On je dodao da iz tog razloga u većini naselja i okruga ostaju na snazi planirane restrikcije struje.

7.31 - Dežurni brod Crnomorske flote oborio je bespilotnu letjelicu iznad Crnog mora, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev na svom Telegramu.

7.29 - Grad Tavrijsk na lijevoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, u blizini Kahovske hidroelektrane, ostao je bez struje nakon jutrošnjeg minobacačkog napada ukrajinskih trupa, saopštile su vlasti okruga.

Na licu mjesta nalaze se radnici koji rade na otklanjanju posledica granatiranja.

7.24 - Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da će se sukob u Ukrajini okončati sledeće godine.

„Vjerujem da će Ukrajinci takođe biti najuticajniji sledeće godine, ali već u mirnodopskim uslovima", rekao je on za „Politiko".

Ovaj list proglasio je Zelenskog za najuticajnijeg čoveka u Evropi, napominjući da je on „ubedio veliki dio Evrope da je njena budućnost povezana sa budućnošću Ukrajine". 

Istovremeno, list naglašava da je Ukrajina zemlja sa široko rasprostranjenom korupcijom, slabom ekonomijom i socijalnom podelom na stanovnike koji govore ukrajinski i one koji govore ruski.

7.17 - Prilikom novog pokušaja ofanzive na svatovskom delu fronta u Donbasu ukrajinske snage su se našle pod vatrom sopstvene artiljerije, izjavio je za Sputnjik oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

Maročko nije isključio mogućnost da se to moglo dogoditi zbog neusaglašenosti dejstava sa artiljerijskim jedinicama, ili problema sa komunikacijama na ovom delu fronta.

„Komandant jurišne jedinice je praktično izložio ljudstvo napadu ukrajinskih trupa. Kao rezultat toga, deo neprijateljskih snaga i sredstava je uništen, a ostatak se vratio na početnu liniju", objasnio je oficir.

Situacija na svatovskom pravcu u Donbasu zaoštrila se pre nekoliko meseci. 

Ukrajinske snage redovno granatiraju sam grad „Himarsa" i pokušavaju da probiju odbranu u ovom delu koji je važan za potencijalni prodor u druga naselja DNR.

7.15 - Evropska komisija predložila uvođenje devetog paketa sankcija Rusiji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana