Jens Špan: Ograničenja putovanja važna dok se na sazna više o omikronu

Srna
Foto: Tanjug

BRISEL - Odlazeći ministar zdravlja Njemačke Jens Špan izjavio je danas da su ograničenja putovanja koja ograničavaju dolaske u Evropsku uniju važna dok se ne sazna više o omikron soju virusa korona.

Krajem novembra, države EU pristale su da uvedu ograničenja putovanja u sedam južnoafričkih zemalja nakon što su prijavile nekoliko slučajeva soja omikron, koji se smatra veoma zaraznim.

"Dok ne saznamo više, moramo da budemo oprezni i zato su ograničenja putovanja važna da bi broj ulazaka u Evropu i Njemačku bio što manji", rekao je Jens Špan novinarima po dolasku na sastanak ministara zdravlja EU u Briselu.

Izvori iz EU naglasili su juče da nema trenutnog plana za ublažavanje ograničenja, poništavajući medijski izveštaj koji je citirao diplomatu koji kaže da bi to mogao biti slučaj.

"Suočavamo se sa veoma izazovnom epidemiološkom situacijom u svim državama članicama sa pandemijom kovid 19, koja je postala posebno izazovna pojavom varijante omikron", rekla je evropski komesar za zdravstvo Stela Kirijakides uoči današnjeg sastanka.

Ona je istakla da će apelovati na ministre da pojačaju vakcinaciju i, kada je potrebno, da promovišu druge nefarmaceutske mjere, kao što su nošenje maski i socijalno distanciranje.

Malteški ministar zdravlja Kristofer Fern rekao je novinarima, prije sastanka, da želi da farmaceutske kompanije proizvedu modifikovanu verziju svojih vakcina za manje od 100 dana.

"Fajzer" i "Biontek", glavni dobavljači vakcina protiv kovida u EU, rekli su da će im trebati 100 dana.

"Sto dana je vjerovatno predugo da bismo čekali na modifikovanu vakcinu", naveo je Fern, napominjući međutim da u ovom trenutku nema izvjesnosti da će varijanta omikron zahtijevati prilagođenu vakcinu, uz pretpostavku da će buster doze možda biti dovoljne u borbi protiv nove mutacije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana