Jekaterinburg: Novinar uhapšen zbog špijuniranja

Tanjug
Foto: Komersant

MOSKVA - Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je uhapšen novinar lista "Vol strit žurnal" Evan Gerškovič pod optužbom za špijunažu.

U saopštenju se navodi da je Gerškovič uhapšen u ruskom gradu Jekaterinbugru dok je pokušavao da sazna povjerljive informacije.

Gerškovič je prvi novinar "Vol strit žurnala" koji je uhapšen zbog špijunaže u Rusiji još od Hladnog rata. Njegovo hapšenje izvršeno je u vrijeme rasta tenzija između Moskve i Vašingtona zbog rata u Ukrajini.

FSB navodi da je Gerškovič djelovao prema naređenjima SAD kako bi prikupio podatke o aktivnostima jednog preduzeća koje pripada ruskom kompleksu vojne industrije koji se smatraju državnom tajnom, javio je AP.

Služba nije navela kada je uhapšen Gerškovič, koji bi mogao biti osuđen na kaznu zatvora do 20 godina.

Gerškovič pokriva Rusiju i Ukrajinu kao dopisnik moskovskog odjeljenja "Vol strit žurnala". FSB je napomenuo da on ima akreditaciju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Njegov najnoviji izvještaj iz Moskve, objavljen ranije ove sedmice, bio je usredsređen na usporavanje ruske ekonomije usljed sankcija koje je uveo Zapad nakon što je ruska vojska ušla u Ukrajinu prošle godine.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana