Izricanje presude Stanišiću i Simatoviću 30. juna

Srna
Izricanje presude Stanišiću i Simatoviću 30. juna

HAG - Izricanje presude u slučaju protiv bivših čelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Franka Simatovića i Jovice Stanišića zakazano je za 30. jun, saopšteno je danas iz Međunarodnog mehanizma krivične sudove (MMKS).

U saopštenju, koje je potpisao predsjedavajući sudija Barton Hol, navodi se da se Simatoviću i Stanišiću ukida uslovna sloboda i da se moraju vratiti u pritvornu jedinicu UN u Hagu.

Iz Mehanizma su pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije da imenuje zvaničnika ili zvaničnike koji će putovati sa Stanišićem i Simatovićem do jednog od aerodroma u Holandiji.

U saopštenju se Ministarstvo poziva da osigura bezbjednost Stanišića i Simatovića dok ih ne predaju holandskim vlastima.

Osim toga, Ministarstvu je poručeno da što prije dostavi spisak imena zvaničnika koji će bivše čelnike Službe državne bezbjednosti Srbije pratiti u Holandiju.

Kada je riječ o zemljama kroz koje će proći bivši čelnici Službe, vlastima je naređeno da ih zadrže u pritvoru onoliko koliko traje njihovo putovanje do destinacije, te da ih uhapse u slučaju da pokušaju da pobjegnu.

Tužilac Mehanizma Daglas Stringer zatražio je 12. aprila doživotnu kaznu zatvora za bivše čelnike Službe državne bezbjednosti Srbije.

Stanišića i Simatovića, koji su optuženi za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje Hrvata i muslimana u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine, uhapsile su i u Hag izručile vlasti Srbije s proljeća 2003. godine.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je 29. maja 2013. godine Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice. Međutim, Apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je 15. decembra 2015. godine ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo, poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana