Francuska: Moguće do 10.000 žrtava seksualnog zlostavljanja djece u katoličkoj crkvi

Srna
Francuska: Moguće do 10.000 žrtava seksualnog zlostavljanja djece u katoličkoj crkvi

PARIZ - Žan-Mark Sove, šef nezavisne istražne komisije koja istražuje seksualno zlostavljanje djece u Katoličkoj crkvi u Francuskoj, rekao je danas da je od 1950. godine moglo biti do 10.000 žrtava.

Sove, šef komisije koju je osnovala Katolička crkva, rekao je da je prethodna procjena u junu prošle godine o 3.000 žrtava sigurno ispod realne.

“Moguće je da taj broj iznosi najmanje 10.000”, rekao je on na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio izvještaj o radu ove komisije.

Preko specijalne telefonske linije otvorene u junu 2019. godine za prijavljivanje zlostavljanja primljeno je oko 6.500 poziva u prvih 17 mjeseci.

“Za nas je veliko pitanje koliko žrtava je istupilo Da li je to 25, 10 ili pet odsto ili manje”, rekao je Sove, prenio je AFP.

Biskupska konferencija Francuske pristala je u novembru 2018. godine da formira komisiju nakon višestrukih skandala o seksualnom zlostavljanju djece od sveštenika Katoličke crkve kod kuće i u inostranstvu.

Ovaj potez izazvao je mješovite reakcije udruženja žrtava koje su ohrabrile žrtve da govore o tome, ali su mnogi postavili pitanje o spremnosti i sposobnosti francuskog tužilaštva da procesuira vinovnike.

Komisija, koju čini 20 ljudi pravne i medicinske struke, ali i akademika, novi rok septembar ove godine.

Optužbe protiv sveštenika i viših zvaničnika Katoličke crkve dovele su do slučajeva isplate odštete širom svijeta, kao i promjena crkvene doktrine.

U maju 2019. godine papa Franjo donio je mjeru prema kojoj je svako u Katoličkoj crkvi ko zna za slučaj seksualnog zlostavljanja dužan da to prijavi nadređenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana