Evropski sud pravde: Kupci mogu da tuže Folksvagen tamo gdje su ga kupili

Srna
Evropski sud pravde: Kupci mogu da tuže Folksvagen tamo gdje su ga kupili

BERLIN - Evropski sud pravde donio je danas presudu da kupci automobila Folksvagen u kojima je bio instaliran softver za varanje na testovima emisije gasova, mogu da tuže proizvođača automobila u zemlji gdje su ga kupili, umjesto da traže odštetu u Njemačkoj.

Slučaj je stigao na sud EU nakon što je austrijski sud postupao na osnovu zahteva austrijskog udruženja potrošača VKI koji je tražio u ime 574 vlasnika manipulisanih vozila da utvrdi da li je nadležan po tom pitanju, prenio je Rojters.

Sud pravde je saopštio da na osnovu zakona EU, podnosioci treba
u principu da podnesu tužbu tamo gde optuženi ima prebivalište.

Sud EU je utvrdio da je mjesto gde je nastala šteta bilo to gdje su automobili kupljeni od treće strane - u ovom slučaju u Austriji, preneo je AP.

U saopštenju je navedeno da proizvođač motornih vozila sa sjedištem u jednoj državi članici koji vrši nedozvoljeno varanje na vozilima koja se prodaju u drugim državama članicama može opravdano očekivati pokretanje postupka pred sudovima tih država.

Folksvagen je priznao da je 2015. godine koristio nelgalni softver da bi varao na testovima američkih dizel motora, što ga je koštalo više od 30 milijardi dolara za popravke vozila i novčane kazne.

Ovaj proizvođač automobila pregovara u Njemačkoj kako bi rešio parničnu tužbu u toj zemlji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana