EU priprema četvrti paket sankcija za Bjelorusiju

Tanjug
EU priprema četvrti paket sankcija za Bjelorusiju

BRISEL - Evropska unija priprema četvrti krug sankcija protiv visokih bjeloruskih zvaničnika kao odgovor na prošlogodišnje sporne predsjedničke izbore i mogla bi da sankcioniše čak 50 ljudi od juna, izjavile su četiri diplomate.

Ministri inostranih poslova EU razgovarali su danas o Bjelorusiji, a diplomate su rekle da veliki broj od 27 članica bloka sada podržava dalje sankcije, ali da Brisel treba da prikupi dovoljno dokaza za legalno solidne liste, prenosi Rojters.

„Radimo na sljedećem paketu sankcija, za koji se nadam da će biti usvojen u narednim nedjeljama", rekao je šef spoljne politike EU Žozep Borelj, koji je predsjedavao sastankom.

„Četvrti paket (sankcija) vjerovatno će biti u grupama (pojedinaca), ali to će biti značajan paket", rekao je jedan diplomata EU za Rojters.

Zajedno sa Sjedinjenim Državama, Britanijom i Kanadom, EU je već uvela zamrzavanje imovine i zabrane putovanja za gotovo 90 zvaničnika, uključujući predsjednika Aleksandra Lukašenka, nakon izbora u avgustu, za koje protivnici i Zapad kažu da su namješteni.

Poljska i Litvanija, u koje je opoziciona liderka Svetlana Tihanovska pobjegla nakon izbora na kojima tvrdi da je pobjedila, predvodile su pokretanje dodatnih sankcija usred frustracije zbog toga što su do sada uvedene mjere imale malo efekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana