Erdogan naredio da ih proglase nepoželjnim osobama: Turska protjeruje 10 ambasadora

Agencije
Erdogan naredio da ih proglase nepoželjnim osobama: Turska protjeruje 10 ambasadora

ISTANBUL - Turski predsjednik Tajip Erdogan izjavio je danas da je naredio Ministarstvu spoljnih poslova da proglasi deset ambasadora nepoželjnim osobama, uključujući diplomatske predstavnike SAD, Njemačke i Francuske.

Erdogan se osvrnuo na stavove 10 stranih ambasadora u Turskoj u vezi sa slučajem Osmana Kavale, koji je jedan od ukupno 52 optuženih u sudskom postupku vezanom za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku.

-Dao sam potrebne upute našem ministru spoljnih poslova (Mevlutu Čavušogluu) da se 10 ambasadora što prije proglasi personama non grata. Trebaju poznavati, razumjeti i znati Tursku. U onom momentu kada ne budu poznavali i razumjeli Tursku, otići će odavde – rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao da je „Osman Kavala podružnica Soroša u Turskoj”, a izjave ambasadora okarakterisao je kao izraz nevaspitanja.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda oglasile su se ovih dana putem profila na društvenim mrežama tvrdeći kako „sudski proces protiv Osmana Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj” te pozvale na oslobađanje Kavale.

Nakon objava na društvenim mrežama, Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je na razgovor ambasadore pomenutih zemalja, a na sastanku im je preneseno kako su njihove izjave pretjerane i neprihvatljive.

Kavala je prvi put uhapšen zbog krivičnih prijava povezanih s protestima Gezi 2013. godine, manjim brojem demonstracija u Istanbulu koje su se kasnije pretvorile u proteste širom zemlje u kojima je poginulo osam demonstranata i policajac.

Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine, a optužen je da je finansirao proteste 2013. i učestvovao u pokušaju puča 2016. Prošle godine oslobođen je optužbi za proteste, ali je presuda preinačena ove godine i spojena sa optužbama u drugom slučaju vezanom za pokušaj puča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana