Eksplodirao auto šefa policije Marijupolja; Orlando Blum posjetio Kijev

GS/Agencije
Foto: Ria Novosti

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 396. dana.Šesnaest kuća djelimično je oštećeno u eksploziji koju je izazvala ukrajinska bespilotna letjelica u gradu Kirejevsku u ruskom regionu Tula, saopštila je pres služba regionalne uprave Direktor odjeljenja za ekonomsku saradnju u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Dmitrij Biričevski rekao je da Rusija ne isključuje nijednu opciju odgovora na sankcije Zapada.redsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je "okončanje rata u Ukrajini već ove godine zajednički zadatak civilizovanog svijeta".

Eksplodirao auto šefa policije Marijupolja; Orlando Blum posetio Kijev

Automobil šefa policije grada Marijupolja dignut je u vazduh, prenio je danas Tas pozivajući se na izvore iz samoproglašene Donjecke Narodne Repubike.

''Šef policije Moskvin je živ i sa njim je sve u redu'', naveo je izvor, i dodao da je auto eksplodirao u momentu kada se Moskvin nalazio na svega nekoliko metara udaljenosti od njega. 

Unicefov ambasador dobre volje i glumac Orlando Blum posjetio je dječije selo u Kijevu, što je njegovo prvo putovanje u Ukrajinu nakon 2016. godine.

Kako navodi Rojters, on se u Kijevu sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.  '
'Nikada ne bih očekivao da će rat eskalirati u zemlji koju sam posjetio prije mnogo godina. Ali danas, imao sam tu sreću da čujem dječiji smijeh u Spulno centru, toplom i brižljivom mjestu gde djeca mogu da se igraju, uče i steknu psihološku podršku'', rekao je Blum.

Spulno centri nalaze se širom Ukrajine i u posljednjih 13 meseci trajanja rata, više od pola miliona djece zatražilo je pomoć od tih centara.

Kako navodi agencija, najmanje 465 djece poginulo je u sukobu Ukrajine i Rusije.

''On (Blum) zna šta nam je donijela agresija, i koliko napora je potrebno da se rat zaustavi i da se Ukrajina obnovi nakon rata'', rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

Hemijska fabrika u Gorlovki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici sinoć je bila na udaru Ukrajinskih snaga, a postrojenje za azotnu kiselinu je teško oštećeno, saopštio je danas gradonačelnik Gorlovke Ivan Prihodko.

''Sinoć su neonacisti iz Ukrajine granatirali državno preduzeće Stirol u Gorlovkas Kalinjinskom okrugu. U napadu je teško oštećen blok azotne kiseline, a gasovod je djelimično uništen'', napisao je Prihodko na svom Telegram kanalu. 

Rusi pretvaraju ukrajinsko naselje Avdijvka u ''mesto iz postapokaliptičnih filmova'', tako što pojačava intenzitet granatiranja i primorava potpuno gašenje grada, saopštio je danas načelnik civilne administracije u tom gradu Vitalij Barabaš.

Avdijvka se nalazi na oko 90 kilometara jugozapadno od Bahmuta, i u njemu je preostalo još oko 2,000 civila, dok ih je prije početka rata bilo oko 30,000, prenosi Rojters.

''Tužan sam da to kažem, ali Avdijvka postaje sve više kao mjesto iz postapokaliptičnih filmova'', napisao je na aplikaciji Telegram Barabaš.

Ruske snage su u nedjelju granatirale dve zgrade u predgrađu Avdijvke, na svega 10 kilometara udaljenosti od Donjecka, koji je pod kontrolom Moskve od 2014. 

Ruski i ukrajinski zvaničnici danas su saopštili da je došlo do eksplozija u gradu Melitopolju u Zaporškoj oblasti u južnoj Ukrajini.

''Bilo je nekoliko eksplozija u gradu'', napisao je na Telegramu gradonačelnik Melitopolja Ivan Fjodorovan.

Ruski zvaničnik koji je na čelu teritorije Melitopolja koji kontroliše Moskva, Vladimir Rogov, izjavio je da je bilo ''glasno'' u gradu rano ujutru.

''Militanti oružanih ukrajinskih snaga pokušavaju da u nemoći napadnu civile, plašeći ih i granatirajući ih teškim naoružanjem'', rekao je Rogov.

On je dodao da je djelimično uništena i zgrada fakulteta, i to u trenutku dok su studenti bili u njoj, dok je Fjodorovan napisao da je u toj zgradi bilo smešteno ''moskovsko'' rukovodostvo grada. 

Sekretar savjeta za bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev smatra da su zemlje NATO-a strana u sukobu u Ukrajini.

''Zemlje NATO-a su od Ukrajine napravile jedan veliki vojni kamp, ne krijući svoj glavni cilj - poraziti Rusiju na bojnom polju, a zatim je rasparčati'', rekao je u Patruševu u intervjuu za Rusku gazetu.

''One (zemlje NATO-a) ukrajinskim trupama šalju oružje i opštinu, obezbjeđuju im obavještajne podatke, uključujući pomoć satelita i značajnog broja bespilotnih letjelica'', rekao je Patrušev, prenosi RIA Novosti.

Naveo je da NATO instruktori i savjetnici obučavaju ukrajinsku vojsku, dok se, kako je kazao, ''plaćenici bore u sastavu neonacističkih bataljona".

Patrušev je rekao i da su Sjedinjene Američke Države odavno postale ''šampion'' po broju ratova započetih u različitim dijelovima svijeta i narušavanju suvereniteta drugih država. 

Betričevski: Moskva bi mogla tražiti odštetu

Postoji mogućnost da Moskva zatraži odštetu za prošlogodišnje eksplozije na gasovodima “Sjeverni tok”, rekao je danas zvaničnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Betričevski.

U septembru prošle godine, na gasovodima, koji ispod površine Baltičkog mora povezuju Rusiju i Njemačku, odjeknule su eksplozije i Moskva je to nazvala činom “međunarodnog terorizma”.

-Ne odbacujemo mogućnost da će iznijeti pitanje odštete za štetu nastalu nakon eksplozija na gasovidima Sjeverni tok - rekao je Betričevski.

Naglasio je da su zapadne države protiv ruskog nacrta rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u kojoj se traži pokretanje nezavisne međunarodne istrage o eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok.

Glasanje o ruskom nacrtu rezolucije u kojem se od generalnog sekretara Antonija Guteresa traži da formira komisiju radi istrage o eksplozijama biće održana večeras u 18 časova.

Rusija je u februaru iznijela nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN radi provjera navoda koje je nagrađivani američki novinar Sejmur Herš iznio u tvrdnjama da su za eksplozije odgovorne SAD uz podršku Norveške.

Patrušev: Zemlje NATO su strana u sukobu u Ukrajini

Sekretar Savjeta za bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev smatra da su zemlje NATO-a strana u sukobu u Ukrajini.

-Zemlje NATO su od Ukrajine napravile jedan veliki vojni kamp, ne krijući svoj glavni cilj - poraziti Rusiju na bojnom polju, a zatim je rasparčati - rekao je u Patrušev u intervjuu za Rusku gazetu.

Dodao je da „one (zemlje NATO) ukrajinskim trupama šalju oružje i municiju, obezbjeđuju im obavještajne podatke, uključujući i pomoć satelita i značajnog broja bespilotnih letjelica”, prenosi RIA Novosti.

Naveo je da NATO instruktori i savjetnici obučavaju ukrajinsku vojsku, dok se, kako je kazao, “plaćenici bore u sastavu neonacističkih bataljona”. Patrušev je rekao i da su Sjedinjene Američke Države odavno postale „šampion” po broju ratova započetih u različitim dijelovima sijeta i narušavanju suvereniteta drugih država.

 

 

SB UN glasa o ruskoj rezoluciji o sabotaži Sjevernog toka, male su šanse da prođe

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o rusko-kineskom nacrtu rezolucije o istrazi povodom sabotaže gasovoda „Sjeverni tok 1 i 2“, prenio je TASS i napomenuo da su male šanse da dokument bude usvojen.

U nacrtu rezolucije se upućuje prijedlog generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da uspostavi nezavisnu međunarodnu komisiju da sprovede temljnu, transparentnu i nezavisnu istragu o svim aspektima sabotaže „Sjevernog toka 1 i 2“, uključujući i identifikovanje izvršioca sabotaže, finansijera, organizatora i njihovih saradnika.

Ruska novinska agencija navodi da se očekuje da Gutereš odredi tim stručnjaka u ove svrhe, odnosno, komisiju. Ukoliko rezolucija prođe, Gutereš mora da to sprovede u djelo u narednih 30 dana. Dokument takođe ohrabruje države da sprovedu sopstvene istrage i da potpuno sarađuju sa komisijom i deijle informacije.

Rusija je pripremila prvu verziju rezolucije o „Sjevernom toku“ krajem februara, ali je nije odmah dala na glasanje, pa je umjesto toga pozvala članove Savjeta bezbjednosti da razgovaraju o dokumentu, što je i urađeno.

Prema izvorima agencije TASS u UN, nema opšte saglasnosti oko ruskog nacrta, što znači da najvjerovatnije neće biti usvojen. Da bi bila usvojena, rezoluciju mora da podrži najmanje devet od 15 članova Savjeta bezbjednosti.

Jedna stalna članica može da stavi veto, ali samo ukoliko se odobri devet glasova za usvajanje rezolucije. Ukoliko rezoluciju podrži osam članica, a SAD glasaju protiv, to bi značilo da Amerika nije upotrijebila veto, ali ukoliko rezolucija dobije devet ili više glasova, sprečavanje usvajanja se može postići samo vetom.

-Ne radi se o broju glasova, već se radi o načinu na koji glasaju - rekao je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja. Prethodno, zapadne zemlje su tvrdile da je Rusija izolovana i da nema podršku unutar SB, jer se protivi inicijativama SB UN oko Ukrajine, dok ostale članice UN podržavaju rezoluciju ili su uzdržane.

Još ranije je bilo poznato da Kina podržava nacrt rezolucije, a ostale stalne članice SB - Velika Britanija, SAD i Francuska, najvjerovatnije neće da je podrže i mogu da glasaju protiv, budu sudržane kako bi bile optužene da opstruišu rad SB. Ostale članice zapadnog bloka SB, među kojima su Malta, Švajcarska, Japan i Albanija, najvjerovatnije će glasati isto kao i lideri tog bloka. Stavovi ostalih nestalnih članica nije poznat, uključujući Brazil, Gabon, Ganu, Mozambik i Ujedinjene Arapske Emirate, kao i Ekvador. Kao rezultat svega toga, dodaje TASS, zapadne zemlje možda neće ni morati da koriste veto da spijreče usvajanje rezolucije.

Biričevski: Rusija ne isključuje nijednu opciju odgovora na sankcije

Rusija ne isključuje nijednu opciju odgovora na sankcije Zapada, izjavio je direktor odjeljenja za ekonomsku saradnju u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Dmitrij Biričevski.

-Ne isključujemo nijednu opciju odgovora na nelegitimna zapadna ograničenja. Imamo odgovarajuće mogućnosti i instrumente. Spremni smo za svaki razvoj događaja - rekao je Biričevski za RIA Novosti.

Dodao je da Moskva, ipak, pokušava da izbjegne ekstremne mjere.

-Zbog toga ne bih želio da govorim o scenarijima ekonomske, prehrambene i energetske „apokalipse“do koje bi mogla da dovede spirala sankcija - rekao je Biričevski.

Izrazio je nadu da će zdrav razum ipak prevladati, a da će, kako je rekao, "zapadne neprijateljskie elite" konačno shvatiti da su sankcije protiv Rusije beskorisne i štetne.

Zelenski: Civilizovani svijet mora da zaustavi rat već ove godine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je "okončanje rata u Ukrajini već ove godine zajednički zadatak civilizovanog svijeta".

Zelenski je u video obraćanju rekao da je sada veoma važno da svi koji imaju uticaj na informisanje učestvuju u informacionom radu, prenosi Unian.

Kazao je da se to ne odnosi samo na novinare, već na "sve koji mogu da šire istinu o agresiji", odnosno koji mogu da "podsjećaju svijet na Ukrajince i Ukrajinke koji su prošli kroz okupaciju, kroz gubitke".

Oštećeno 16 kuća u Kirejevsku

Šesnaest kuća djelimično je oštećeno u eksploziji koju je izazvala ukrajinska bespilotna letjelica u gradu Kirejevsku u ruskom regionu Tula, saopštila je pres služba regionalne uprave.

-Prema ažuriranim izvještajima, deset privatnih kuća je djelimično oštećeno u incidentu, razbijeni su prozori na stambenim objektima. Lokalne službe za vanredne situacije i stručnjaci Ministarstva odbrane stigli su na lice mjesta - navodi se u saopštenju, prenio je TASS.

Ranije je saopšteno da su tri osobe lakše povrijeđene i da su van životne opasnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana