Dvije osobe povrijeđene u eksploziji u Belgorodu

GS/Agencije
Foto: Taganrogprav

Rat u Ukrajini – 463. dan. Ukrajinski gradski zvaničnici saopštavaju da su ruske snage tokom noći izvele novi raketni napad na Kijev, dok ruski da su Ukrajinci granatirali grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Rusija ne planira da proglasi ratno stanje nakon napada dronova na Moskvu. Bijela kuća najavljuje novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti do 300 miliona dolara.

Dvije osobe povrijeđene u eksploziji u Belgorodu

Dvije osobe su povrijeđene prilikom eksplozije nepoznate naprave u ruskom gradu Belgorodu, saopštio je danas guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Nepoznata naprava je eksplodirala u Belgorodu. Prema preliminarnim informacijama, bespilotna letjelica se srušila na kolovoz", napisao je Gladkov na Telegramu.

On je naveo da je jedan muškarac prevezen kolima Hitne pomoći u gradsku bolnicu broj 2 zbog sumnje na potres mozga, a da je drugi muškarac, sa manjim modricama, odbio da bude hospitalizovan.

Gladkov je rekao i da je jedan automobil oštećen prilikom eksplozije.

"Na licu mjesta rade operativne službe i istražna grupa. Okolnosti incidenta se istražuju", dodao je guverner Belgorodske oblasti.

Zelenski: Veliki broj zemalja spreman da Ukrajini isporuči borbene avione

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je da je veliki broj zemalja spreman da Ukrajini isporuči borbene avione.

"Danas sam čuo moćnu podršku. Uvjeren sam da ćemo veliki broj država i, što je važno, veliki broj borbenih aviona, u najskorije vrijeme pod liderstvom Sjedinjenih Američkih Država ujediniti i napraviti koaliciju", rekao je on na konferenciji za novinare u okviru drugog samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

Zelenski je takođe istakao da je prije isporuke savremenih zapadnih borbenih aviona, Kijevu neophodno više sistema "patriot". 

Prema njegovim riječima, neophodno je formirati štit protivvazdušne odbrane za cijeli evropski kontinent.

Ranije je Zelenski pozvao da se ubrza formiranje koalicije protivvazdušnih raketnih sistema "patriot" i borbenih aviona u Ukrajini, jer bi, prema njegovim riječima, takva kombinacija zapadnog oružja, ubrzala okončanje borbenih dejstava.

Zelenski je takođe poručio da osnova za rješavanje sukoba u Ukrajini može biti samo ukrajinska "mirna formula".

Nad Belgorodom je aktiviran sistem PVO

Nad Belgorodom je aktiviran sistem PVO, operativne službe razjašnjavaju informacije o posljedicama na terenu, saopštio je guverner oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

Na mjestu pada bespilotne letjelice u Belgorodu nisu pronađene eksplozivne naprave, ulica u kojoj je dron pao biće uskoro otvorena za saobraćaj, saopštio je gradonačelnik Valentin Demidov.

On je dodao da su na licu mjesta stručnjaci za eksploziv, kao i pripadnici ministarstava za vanredne situacije i unutrašnjih poslova.

Stalni predstavnik Rusije pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Mihail Uljanov demantovao je objave brojnih medija da je Rusija, navodno, protiv inicijative generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija u vezi Zaporške nuklearne elektrane. 

Ranije je Grosi na sjednici SB UN predložio pet principa osiguranja bezbjednosti Zaporoške nuklearke: ne dozvoliti napade na stanicu ili sa njene teritorije; ne raspoređivati na teritoriji nuklearke teško naoružanje ni vojsku, koji mogu biti upotrebljeni za napad; ne dovoditi u opasnost snabdjevanje električnom energijom nuklearke; obezbjediti zaštitu svih struktura i sistema koji omogućavaju bezbjedan rad nuklearke; ne preduzimati nikakva dejstva koja podrivaju ove principe.

Kijev: Tri osobe poginule, 14 povrijeđeno u ruskom raketnom napadu
Tri osobe poginule, među njima dvoje djece, a povrijeđeno je njih 14 u današnjem ruskom raketnom napadu na Kijev, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Kijevska vojna uprava je u saopštenju navela da je na udaru bila oblast Desnjanski na istočnoj periferiji prestonice, kao i Dnjeprovski okrug, bliže centru, a bio je to 18. napad na prestonicu Ukrajine od početka maja, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, saopštio je da je devetoro ljudi hospitalizovano zbog povreda koje su zadobili u napadu, a da su vatrogasne službe gasile požare izazvane padanjem krhotina oborenih projektila u blizini mjesta udara.

Kličko je na Telegramu naveo da je pogođena zgrada zdravstvene ustanove, a na fotografijama objavljenim na sajtu grada vidi se da su izbijeni prozori na klinici i obližnjim stambenim zgradama.

Šebekino: Broj ranjenih porastao na osam
Broj ranjenih tokom granatiranja koje su ukrajinske snage izvršile na grad Šebekino u ruskoj Belgorodskoj oblasti porastao je na osam, saopštio je guverner te regije Vjačeslav Gladkov.

"Ukrajinske snage bez prestanka granatiraju područje Šebekina. Ranjeno je osmoro ljudi. Za sada nema izvještaja o poginulima", napisao je Gladkov na "Telegramu".

On je naglasio da su mještani Šebekina i okolnih sela u opasnosti, te da lokalne nadležne službe sklanjaju civile.

Gladkov je najavio da će se vršiti i hitne evakuacije, ukoliko to bude potrebno, javio je TASS.

Guverner je ranije naveo da je povrijeđeno petoro ljudi.

Zelenski u Moldaviji: Spremni smo za članstvo u NATO

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u Moldaviji da je Ukrajina spremna da bude u vojnom savezu NATO, kao i da Kijev čeka da blok bude spreman da primi njegovu zemlju.

Zelenski je razgovarao sa novinarima dok je stajao pored moldavske predsjednice Maje Sandu nakon što je došao na samit Evropske političke zajednice.

Ukrajinska vojska: Oboreni ruski "iskanderi" nad Kijevom

 Ruske snage napale su noćas Kijev sa 10 raketa tipa "iskander", iz Brjanske oblasti, ali je ukrajinska PVO sve oborila, saoptšilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine. 

"Iz sjevernog pravca Brjanske oblasti u Rusiji, ispaljeno je 10 balističkih i krstarećih raketa tipa 'iskander'. Svih 10 su uništile snage PVO Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine: sedam balističkih raketa Iskander-M i tri krstareće rakete Iskander-K", navedeno je u saopštenju koje prenosi Interfaks Ukrajina. 

Gardijan je u međuvremenu saopštio da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u više regiona Ukrajine, uključujući Kijev.

Zelenski iznenada stigao u Moldaviju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Moldaviju kako bi prisustvovao samitu Evropske političke zajednice. 

Pola sata prije početka dolaska gostiju, Zelenski se neočekivano pojavio, budući da nije bio na spisku lidera koji dolaze.

Ukrajinskog predsjednika dočekala je predsjednica Moldavije Maja Sandu, a potom su Sandu i Zelenski otišli na sastanak.

U Moldaviju stiže oko 50 lidera i visokih zvaničnika, a štitiće ih privremena protivvazdušna odbrana o kojoj će se starati britanski, francuski i rumunski vojnici.

Stoltenberg: Saveznici NATO-a saglasni da Ukrajina uđe u Alijansu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da su svi saveznici NATO-a saglasni su da Ukrajina postane članica Alijanse.

"Svi saveznici se slažu da Moskva nema veto protiv proširenja NATO-a", rekao je Stoltenberg novinarima, uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a.

Ruski zvaničnik tvrdi da su Ukrajinci grantirali grad u Belgorodskoj oblasti

Pet osoba je povrijeđeno u ukrajinskom granatiranju Šebekina u Belgorodskoj oblasti, izjavio je načelnik te oblasti Vjačeslav Gladkov. 

"Oružane snage Ukrajine gađale su centar i periferiju grada", napisao je ruski zvaničnik na svom Telegram kanalu.

Gradski zvaničnici: Ruski noćni napad na Kijev, stradale tri osobe

Ukrajinski gradski zvaničnici saopštili su da su poginule tri osobe usled ruskog noćnog raketnog napada na Kijev.

Kijevska gradska uprava navela je da je još 14 osoba povrijeđeno. Britanski list Gardijan navodi da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile u Kijevu.

Rojters podsjeća da je to 18. napad ovog mjeseca na prestonicu Ukrajine.

Bijela kuća najavljuje novi paket vojne pomoći Ukrajini

Bijela kuća je sinoć najavila najnoviji u nizu paketa vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, municiju i drugu odbrambenu opremu u vrednosti do 300 miliona dolara.

Pentagon je saopštio da ovaj paket predstavlja 39. prenos opreme Ukrajini iz inventara ministarstva odbrane SAD.

Paket obuhvata baterije za PVO sistem "patriot", protivvazdušne sisteme "stinger", tenkovsku municiju i drugu opremu.

SAD su do sada Kijevu isporučile vojnu pomoć u vrednosti od 38,3 milijardi dolara, navodi agencija Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana