Dvije balkanske zemlje bjesne, "to ide preko Srbije..."

GS
Dvije balkanske zemlje bjesne, "to ide preko Srbije..."

BRISEL - Više od deset godina Rumunija i Bugarska su u čekaonici za Šengen, a tu će ostati još, uprkos svim uloženim naporima da ispune sve kriterijume Brisela.

Zbog toga neki analitičari smatraju i upozoravaju da obema zemljama prijeti porast evroskepticizma jer su ostale van zone slobodne od graničnih kontrola.

Rumunski premijer Nikolaj Ciuca rekao je da je "duboko razočaran" pošto je Austrija blokirala ulazak njegove zemlje. 

U Bugarskoj je predsjednik Rumen Radev izrazio žaljenje zbog "unutrašnjih granica" koje se podižu unutar bloka.

Njihov neuspeh da uđu u šengensko područje slobodnog kretanja znači da će se duga čekanja na graničnim prelazima nastaviti.

U jednom gradu na rumunsko-bugarskoj granici od zore se stvorila kolona kamiona duga nekoliko kilometara i vozači su nezadovoljni zbog dugih čekanja na carinsku kontrolu pre ulaska u Bugarsku.

Evropska komisija odavno je izrazila želju za proširenje šengenske zone, ali je u četvrtak zeleno svjetlo dobila turistička Hrvatska, a Rumunija i Bugarska su odbijene.

Obije zemlje pristupile su EU još 2007., šest godina pre Hrvatske i obe su ispunile tehničke uslove koje je postavio Brisel. 

Obije su napredovale u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, ali kad je proces završio, Austrija se usprotivila ocjenom da dve zemlje ne čine dovoljno kako bi zaustavile ilegalne migracije te strahuje da će se priliv migranata još pojačati ako bi one ušle u Šengen.

Mediji u obe zemlje takav potez nazivaju - diskriminacijom.

"Migrantski talas ne prolazi Rumunijom", već uglavnom preko Srbije, rekao je rumunski ministar unutarašnjih poslova Lucian Bode. Upozorio je na gotovo 140.000 migranata na zapadnobalkanskoj ruti koliko je zabilježile evropska agencija Fronteks, od januara.

Zato rumusnki premijer tvrdi da se austrijska računica temelji na neistinitim podacima.

Bugarski nedeljnik je odbijanje EU da primi tu zemlju u Šengen komentarisao riječima: "Očekujemo nemoguće od najsiromašnije i najkorumpiranije zemlje u EU: ne dopustite prolazak migranata kroz vašu zemlju, već dajte azil svakom migrantu koji uđe".

Rumunski predsjednik Klaus Iohanis takođe je upozorio da odbijenica "može ugroziti evropsko jedinstvo i koheziju, koji su nam tako potrebni, posebno u sadašnjem geopolitičkom kontekstu", prenosi B92.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana