Dve osobe poginule u granatiranju Hersona; Italija šalje PVO u Ukrajinu

GS
Rat u Ukrajini ušao je u 344. dan
Foto: Agencije | Rat u Ukrajini ušao je u 344. dan

MOSKVA KIJEV- Rat u Ukrajini ušao je u 344. dan. Najviši zvaničnici EU stigili se u Kijev na samit Ukrajina-EU. MUP Ukrajine: Troje poginulih, 18 ranjenih u raketnom napadu na Kramatorsk. Šef ruske diplomatije kaže da Moskva želi kraj rata, ali da to zavisi i od podrške Zapada Kijevu.

Dve osobe poginule u granatiranju Hersona

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage porazile ukrajinske trupe u sukobima oko naselja Vasilivka u Donjeckoj oblasti, sjeverno od Bahmuta koji je već mjesecima žarište intezivnih borbi, prenosi Rojters.

Portparolj Kremlja Dmitrij Peskov pojasnio je danas izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da kako Rusija ima potencijal da odgovori na isporuke novog zapadnog oružja Ukrajini.

 ''To znači da Rusija ima potencijal i što više se Zapad bude dopremao novo oružje Ukrajini, Rusija će nastaviti da koristi sav svoj raspoloživi potencijal da odgovori'', rekao je Peskov.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će ruski dobavljači oružja “značajno” povećati svoje isporuke vojne opreme tokom 2023, i dodao da će nove zalihe Rusiji pomoći da Ukrajini nanese ''stravičan poraz'' na bojnom polju, preno je TAS S.

Medvedev trenutno obavlja funkciju zamjenika šefa Savjeta bezbjednosti i predvodi vladinu komisiju za proizvodnju oružja.

Gardijan prenosi da su dve osobe poginule u ruskom granatiranju Hersonske oblasti u Ukrajini.

Stanovnike Hersona probudila je eksplozija, objavila je na kanalu za razmjenjivanje poruka Telegram regionalna vojna uprava Hersona.

 U granatiranju su poginuli 25-godišnji muškarac i 44-godišnja žena.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka izjavio je da bi najkraći period tokom kojeg bi jedan piolot mogao da nauči da upravlja britanskim vojnim avionom trajao 35 mjeseci.

Komentarišući razloge zbog kojih Britanija smatra da trenutno ''nije praktično'' da pošalje avione Ukrajini, on je naveo da program obuke za pilote u Britaniji traje pet godina.

''Nastavićemo da slušamo Ukrajince i razmatramo šta je ispavno na duži rok, ali ako će pomoći da se razume trenutna situacija, najbrži program obuke za novog pilota traje 35 mjeseci'', rekao je portparol.

Italija šalje PVO u Ukrajinu

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da će italijanski PVO sistem SAMP/T biti u funkciji u Ukrajini u naredna dva mjeseca.

''Vjerujem da će biti operativan u roku od sedam do osam nedelja'', rekao je šef italijanske diplomatije.
 Kako navodi Rojters, italijanski PVO sistem može da prati na desetine ciljeva i presretne njih 10 odjednom, što ga čini jedinim sistemom evropske proizvodnje koji može da presreće balističke rakete.

Na zahtjev Rusije 8. februara sjednica Savjet bezbjednosti UN o Ukrajini

Nakon zahtjeva Rusije, Savjet bezbjednosti UN je danas odobrio da 8. februara bude održana sjednica posvećena Ukrajini, potvrdio je u razgovoru sa novinarima dobro obaviješten izvor.

-Sastanak Savjeta bezbjednosti UN, koji je zatražila Rusija o izgledima za mirno rješenje ukrajinske krize u kontekstu sve većih količina zapadnog naoružanja u Ukrajini, zakazan je 8. februar u 10 časova po lokalnom (njujorškom) vremenu - izjavio je neimenovani izvor iz UN, prenosi TAS S.

Prvi zamjenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski, juče je pojasnio da bi sastanak trebalo da bude posvećen “perspektivama mirnog rješavanja ukrajinske krize u kontekstu sve većih isporuka zapadnog naoružanja režimu u Kijevu”, prenijela je ranije agencija RIA Novosti.

Ukrajinski ministar odbrane: Kijev i Zapad očekuju veliku rusku ofanzivu 24. februara

Ukrajinske vlasti i zapadni izvori tvrde da će Rusija 24. frebruara početi veliku i žestoku ofanzivu na ukrajinskom ratištu.

Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, tvrdi da Rusija priprema novu veliku ofanzivu na godišinjicu otpočinjanja specijalne vojne operacije.

Kako Reznikov navodi, "Moskva je mobilisala oko 500.000 vojnika".

Osvrćući se na rusku mobilizaciju od 300.000 vojnika u septembru prošle godine, on ocjenjuje da bi stvarna brojnost "mogla biti bliža 500.000".

Prema procjenama Kijeva, ofanziva bi mogla tada da uslijedi i zbog Dana branitelja otadžbine, koji se obilježava 23. februara.

Ruske snage su zadnjih sedmica napredovale u Donbasu, nakon zauzimanja Soledara.

Bahmut /Artjomovsk/ je skoro okružen, a ruske jedinice napreduju i u oblastima Zaporožja i prema Seversku, prenose agencije.

Lavrov: Varšava želi da anektira zapadnu Ukrajinu

Određeni članovi poljske elite imaju bolesne ambicije i kuje ekspanzionističke planove, uključujući aneksiju zapadne Ukrajine, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Poljska ima, rekao bih, komplikovanu i morbidnu istoriju, kao i ništa manje morbidne i komplokovane ambicije, koje pokazuju da sama elita, odnosno određen dio nje, i dalje promoviše takve ekspanzionističke planove, kao što je `Inicijativa tri mora` i konstantno nagovještava aneksiju onoga što je sada zapadni dio Ukrajine. Zatim, tu je, naravno, rusofobija", rekao je Lavrov za agencije "Rusija 24" i RIA Novosti.

Lavrov je istakao da se protiv Rusije aktivno koristi termin "dekolonizacija".

"Zapadne zemlje eksploatišu predstavnike malih autohtonih naroda radi promovisanja ideje stvaranja niza nezavisnih država unutar ruskih oblasti, iako u zemlji apsolutno nema diskriminacije prema njima, dok autohtoni narodi SAD i Kanade žive u rezervatima", napomenuo je Lavrov.

Zelenski: Potrebno ubrzano primenjivanje sankcija Rusiji

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas izjavio da insistira na novoj i bržoj primjeni sankcija EU protiv Rusije, na zajedničkom brifingu sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu.

"Razgovarali smo o novim sankcijama protiv Rusije, posebno o desetom paketu sankcija. Ovo je zajednički evropski zadatak - smanjiti sposobnost Rusije da zaobiđe sankcije, i što se taj zadatak brže i bolje izvršava, to ćemo biti bliže porazu Rusije", izjavio je Zelenski, javlja Ukrinform.

Ocijenio je da je tempo uvođenja sankcija Rusiji usporen, a da Rusija povećava brzinu kojom se prilagođava sankcijama, i ukazao na potrebu da se to ispravi.

U Kijevu se danas održava sastanak članova EK i predsjednice Ursule fon der Lajen sa vladom Ukrajine, a teme za diskusiju su podrška Ukrajini u ratu, koordinacija napora za obnovu Ukrajine, nastavak ključnih reformi i približavanje Ukrajine članstvu EU.

Sutra će u Kijevu biti održan 24. Samit EU-Ukrajina.

Fon der Lajen: Nove sankcije Moskvi 24. februara

EU će uvesti 10. paket sankcija Rusiji 24. februara, izjavila je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je na konferenciji za novinare u Kijevu rekla da će EU, zajedno sa partnerima iz Grupe sedam /G7/, uvesti dodatno ograničenje cijena ruskih naftnih derivata.

"Uvešćemo dodatna ograničenja cijena ruskih naftnih derivata, zajedno sa našim partnerima iz G7, a do 24. februara želimo da uvedemo 10. paket sankcija", istakla je Fon der Lajenova, podsjećajući da je ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini počela upravo 24. februara.

Brisel će obučiti ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika

Misija vojne pomoći EU obučiće ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika, saopštio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem premijeru /Ukrajine Denisu Šmihalu/ da će Misija vojne pomoći EU obučiti dodatnih 15.000 ukrajinskih vojnika, čime će ukupan broj obučenih u okviru Misije dostići 30.000", napisao je Borelj na "Tviteru".

On je rekao Šmihalu i to da će EU obezbijediti 25 miliona evra podrške operacijama deminiranja u ugroženim područjima.

"Prioritet je zaštita civila i njihovih sredstava za život", dodao je Borelj.

Lideri institucija EU stigli su u Kijev, gdje će se sutra održati Samit EU i Ukrajine, podsjeća TASS.

Kijev: Troje poginulih, 18 ranjenih u raketnom napadu na Kramatorsk

Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine rekao je da su u raketnom napadu rusih snaga na Kramtorsk u sredu uveče poginule tri osobe, 18 ranjeno, od dojih je osmoro hospitalizovano.

U napadu na Kramatorsk na istoku Ukrajine uništena je jedna stambena zgrada a još nekoliko je oštećeno.

Moskva: SAD direktno umiješane u eksploziju na Sjevernom toku

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tvrdi da su SAD bile direktno umiješane u eksplozije koje su prošle godine ozbiljno oštetile gasovod Sjeverni tok ispod Baltičkog mora.

Vladimir Putin je ranije optužio Britaniju za dizanje gasovoda u vazduh, što je London negirao.

Lavrov je rekao da nisu istiniti navodi Zapada da Rusija ne želi da pregovara o Ukrajini, a da Zapad pokušava da okrene Moldaviju, Gruziju i bivše sovjetske države u centralnoj Aziji protiv Moskve.

Britansko Ministarstvo odbrane: Pad ruskog izvoza oružja počeo prije napada na Ukrajinu

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je uloga Rusije kao "pouzdanog izvoznika oružja" "vrlo verovatno" potkopana napadom na Ukrajinu i međunarodnim sankcijama.

U najnovijem ažuriranju obaveštajnih podataka, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je i pre napada na Ukrajinu ruski udeo na međunarodnom tržištu oružja počeo da opada.

Istorijski gledano, Velika Britanija i Francuska su se takmičile sa Rusijom za drugo ili treće mesto iza SAD, prema navedenim statistikama.

Međutim, 2021. godine SAD su držale 32 odsto globalnog izvoza naoružanja i opreme,  Francuska dva, Rusija 12 a Velika Britanija sedam.

Lavrov: Želimo kraj rata, ali to zavisi i od podrške Zapada Kijevu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će ruske snage odgovoriti na isporuku zapadnog oružja većeg dometa Kijevu tako što će pokušavati da potisnu ukrajinske trupe dalje od linija fronta i time stvore bezbjednu tampon-zonu.

U intervjuu državnoj televiziji, Lavrov je istakao da svi žele da se sukob u Ukrajini okonča, ali da podrška Zapada Kijevu igra važnu ulogu u tome kako Rusija pristupa "specijalnoj vojnoj operaciji".

Rusija zatražila sjednicu SB UN o Ukrajini

Rusija je zatražila da se 8. februara održi sjednica Savjeta bezbjednosti UN posvećena Ukrajini, izjavila je Vanesa Frejzer stalna predstavnica Malte, zemlje koja u februaru predsjedava Savjetu bezbjednosti.

Prvi zamjenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski je pojasnio da će sastanak biti posvećen perspektivama mirnog rješavanja ukrajinske krize u kontekstu sve većih isporuka zapadnog naoružanja režimu u Kijevu, prenose RIA Novosti.

- Nećemo propustiti godišnjicu potpisivanja Minskih sporazuma - dodao je ruski diplomata.

Pored toga Poljanski je nagovijestio da će "kijevski režim i njegovi zapadni sponzori" u februaru organizovati događaj na Generalnoj skupštini UN povodom prve godišnjice specijalne vojne operacije.

Fon Der Lajenova stigla u Kijev

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Kijev radi sastanaka sa ukrajinskim zvaničnicima.
"Ovo je četvrti put da sam u Kijevu, ali ovog puta sa evropskim komesarima", navela je Fon der Lajenova na "Tviteru".

Članovi Evropske komisije sastaće sa sa članovima ukrajinske Vlade.

Fon der Lajenova i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel sastaće se sutra sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim

Ukrajina i Francuska potpisale memorandum o nabavci radara MG-200

MinistrI odbrane Ukrajine i Francuske, Aleksij Reznikov i Sebastijen Lekornu, potpisali su u Parizu memorandum sa Tales grupom o isporuci radara MG-200 za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

„Ova oprema će nam pomoći da uočimo neprijateljske dronove i rakete, uključujući balističke. Naše nebo će biti zaštićeno od smrtonosnih napada Rusije“, rekao je Reznikov, prenosi agencija Unian.

Lekornu je ranije rekao da će zajedno sa Reznjikovim održati sastanak sa direktorom vojne fabrike Nekter, koja proizvodi artiljerijska sredstva CAESAR koje Pariz isporučuje Kijevu i najavio isporuku 12 dodatnih haubice ovog tipa Ukrajini.

Pariz će u februaru u Ukrajinu poslati prve tenkove na točkovima AMKS10-RC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana