Države i kompanije širom svijeta u borbi protiv koronavirusa

Tanjug
Države i kompanije širom svijeta u borbi protiv koronavirusa

LONDON - Brojne države i kompanije upozorile su svoje državljane i zaposlene da ne putuju u Kinu kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, koji je za sada odnio više od 100 života.

Kineska Nacionalna uprava za imigraciju ohrabrila je građane da preispitaju vremenski okvir za prekomorska putovanja, kako bi smanjili prekogranično kretanje radi suzbijanja širenja koronavirusa, navodi se u saopštenju te uprave objavljenom na Vičet nalogu.

Filipinski Zavod za imigraciju privremeno će prestati da izdaje turističke vize kineskim državljanima, kako bi pomogao da se osigura da koronavirus ne prodre u tu zemlju, saopštio je direktor tog zavoda.

Čarter letovi koji bi trebalo da prevezu japanske državljane iz Vuhana, koji je u žarištu epidemije, neće danas funkcionisati kao što je prvobitno planirano zbog postojećih dogovora sa kineskim vlastima, prenosi Rojters pozivajući se na osobu upoznatu sa situacijom.

Japanska vlada saopštila je da sarađuje sa lokalnim vlastima kako bi se pomoglo u povratku njihovih državljana iz Vuhana.

S druge strane, Južna Koreja planira da pošalje čarter letove ove sedmice kako bi evakuisala svoje građane iz Vuhana, najavio je danas premijer Čung Sje-kjun.

Avioni će u Vuhan sleteti već danas, rekao je on na ministarskom sastanku koji je imao za cilj razgovaranje o naporima za sprečavanje širenja koronavirusa.

Kazahstan će zahtevati medicinska uvjerenja od kineskih državljana koje traže vizu i prekinuo je da im izdaje elekstronske vize po dolasku u znak predostrožnosti zbog širenja koronavirusa, rekao je zamjenik šefa diplomatije te zemlje.

Kompanija Fejsbuk i druge svjetske kompanije, poput LG Electronics i Standard Chartered PLC ograničile su putovanja u Kinu.

Fejsbuk je zatražio od zaposlenih da suspenduju putovanja u Kinu koja nisu neophodna kako bi sprečili širenje koronavirusa, a zaposlenika koji su otputovali u Kinu savjetovala je da rade od kuće.

Južnokorejski LG Electronics u potpunosti je zabranio putovanje u Kinu i savetovao zaposlenima koji su na službenom putu u Kini da se vrate u svoju domovinu što je prije moguće, rekao je potparol kompanije.

Južnokorejska kompanija SK Hynix Inc pozvala je zaposlene da izbegavaju sva putovanja u Kinu koja nisu neophodna, dok je Standard Chartered ograničila putovanja u kopnani dio Kine i Hongkong.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana