Donald Tramp napustio Bijelu kuću, Vašington pred inauguraciju pretvoren u "tvrđavu"

Agencije
Donald Tramp napustio Bijelu kuću, Vašington pred inauguraciju pretvoren u "tvrđavu"

VAŠINGTON - Odlazeći američki predsjednik Donald Tramp napustio je danas Bijelu kuću.

Kako prenosi CNN, Tramp se prvo uputio ka vazduhoplovnoj bazi Endruz, gdje je održana kratka oproštajna ceremonija.

U kratkom obraćanju novinarima, Tramp je rekao da je postigao mnogo tokom svog mandata i poručio da on i njegova supruga Melanija vole američki narod, dodaje Gardijan.

Rekao je da je za njega bila velika čast da bude 45. predsjednik SAD.

Tramp je rekao da je to bila "čast života" i da samo želi da ode i kaže "zbogom", ali je naglasio da se nada da to neće biti zbogom na duže vrijeme, prenosi CNN Melanija Tramp, izjavila je da je za nju bila najveća čast da bude prva dama SAD.

- Biti vaša prva dama bila je moja najveća čast. Hvala vam na ljubavi i podršci. Bićete u mojim mislima i molitvama. Bog vas blagoslovio. Bog blagoslovio vaše porodice. I Bog blagoslovio ovu prekrasnu zemlju. Hvala vam - poručila je Melanija Tramp.

Trampvo su potom je službenim avionom otputovali na Floridu.

Tramp je ušao u predsjednički avion uz zvuke pjesme "Moj način" (My Way) Frenka Sinatre, koja je emitovana i tokom njegovih mitinga u kampanji, prenio je "Gardijan".

Tramp je u jednom trenutku prišao svojim pristalicama i rukovao se sa njima, a potom je prošao pored postrojenih pripadnika vojske iz različitih rodova.

Uoči njegovog obraćanja ispaljen je počasni plotun.

Vojnici su nosili zaštitne maske na licima, ali Tramp i članovi njegove porodice nisu. Svi članovi Trampove porodice potom su ušli u avion.

Tramp neće prisustvovati današnjoj inauguraciji Džoa Bajdena za predsednika SAD.

Glavni grad SAD je pretvoren u "ratnu zonu", pošto su na snazi mjere kakve "nikada u istoriji Amerike nisu viđene u Vašingtonu na dan inauguracije američkog predsjednika", preneo je Jahu njuz.

Izabrani predsednik Džo Bajden treba da preuzme dužnost u podne (18 časova po srednjoevropskom vremenu), a kako piše "Glas Amerike", više hiljada pripadnika Nacionalne garde čuva sve "utvrđeniji" Vašington.

Brojne ulice oko Kapitola su zatvorene za saobraćaj, dok je središte Nacionalnog mola, koje se proteže od spomenika Abrahamu Linkolnu do zapadne strane Kapitola zatvoreno za posjetioce.

Podižu se privremene barijere, dok je američka tajna služba, zadužena za planiranje bezbjednosti za inauguraciju, za tu priliku stvorila vlastitu "zelenu zonu" u Vašingtonu, upozoravajući da će svako vozilo koje pokuša da uđe biti pretraženo na eksploziv i oružje.

Kako se navodi, Dikstrikt podsjeća neke zvaničnike na gradove pod opsadom, poput Bagdada ili Kabula, umesto na sjedište vlade lidera slobodnog sveta.

Za proteste Trampovih pristalica priprema se i svih 50 američkih država.

Vojni zvaničnici saopštili su u petak da se očekuje da će 18.000 naoružanih pripadnika Nacionalne garde biti danas u Vašingtonu i tokom narednih dana, pored 7.000 koji su već dovedeni nakon nereda i upada Trampovih pristalica u zgradu Kongresa.

Pojačano obezbjeđenje u oštroj je suprotnosti sa predsjedničkom inauguracijom prije četiri godine, kada je u pomoć pozvano 8.000 vojnika Nacionalne garde, zaključio je Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana