Dendijas: Nadamo se da će Ankara imati pozitivan stav oko pregovora

Srna
Dendijas: Nadamo se da će Ankara imati pozitivan stav oko pregovora

ATINA - Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas nada se da će Turska imati pozitivan pristup prema sastanku naredne sedmice organizovanog s ciljem da se obnove napori za pokretanje pregovora oko spornog polaganja prava na određene teritorije u Sredozemnom moru.

Grčka i Turska održale su između 2002. i 2016. godine šezdesetak rundi razgovora ali planove za nastavak dijaloga omelo je to što je Ankara poslala istraživački brod u sporne vode.

“Jedino što je sigurno jeste pozitivan pristup Atine, nadam se da će turska strana na razgovore doći u istom duhu”, naglasio je Dendijas.

Prema njegovim riječima, pripremni razgovori koji su obustavljeni u martu 2016. godine nisu pregovori već je njihov cilj pronalaženje da li ima dovoljno saglasnosti za mogućnost budućih pregovora po određenom pitanju.

Dendijas je naglasio da je to pitanje demarkacija ekskluzivne ekonomske zone i kontinentalnog dijela u Egejskom i na istoku Sredozemnog mora na osnovu međunarodnog prava.

On je dodao da, ukoliko pregovori počnu nakon pripremnih razgovora, a dvije strane i dalje ne budu u mogućnosti da postignu dogovor, onda će morati da postignu saglasnost o tekstu da se ovo pitanje preda Međunarodnom sudu u Hagu.

Atina traži da se pažnja obrati samo na demarkaciju pomorskih zona u Egejskom i Sredozemnom moru, Ankara traži da se razgovora o svim pitanjima, uključujući vazdušni prostor i status određenih grčkih ostrva u Egeju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana