Cilindar sa radioaktivnim sadržajem izazvao haos na Tajlandu

Srna
Cilindar sa radioaktivnim sadržajem izazvao haos na Tajlandu

BANGKOK - Tajlandski zvaničnici saopštili su da je u jednoj livnici za reciklažu pronađen metalni cilindar sa radioaktivnim sadržajem.

Nestanak je otkriven prije 10 dana.

Iz parne elektrane u provinciji Pračinburi, 165 kilometara istočno od Bangkoka, 10. marta nestao je metalni cilindar dužine 30 centimetara, koji sadrži radioaktivni cezijum-137, podsjeća se u izveštaju Rojtersa.

Guverner provincije Pračinburi, Narong Nakhončinda, rekao je da su tragovi cezijuma-137 otkriveni u nedjelju u livnici, koja je oko 10 kilometara udaljena od elektrane, u prašini iz peći kao nusproizvod procesa topljenja.

Rad u livnici je potom prekinut, a zaposleni radnici i stanovnici obližnjih naselja su pregledani.

Zdravstveni zvaničnici su saopštili da će zdravstveni kartoni u svim zdravstvenim ustanovama u provinciji biti provjereni, da bi se videlo da li su neki pacijenti imali simptome koji su prouzrokovani izlaganjem zračenju.

Produženi direktan kontakt sa radioaktivnim materijalom može izazvati osip na koži, gubitak kose, umor i povraćanje, a kratkotrajni kontakt sa cezijumom-137 možda neće pokazati trenutne simptome, ali može da poveća rizik od kancerogenih bolesti.

Cilindar koji je nestao težak je 25 kilograma i bio je povezan sa silosom visine 17 metara, koji se koristi za mjerenje sadržaja pepela.

Policija sumnja da je cilindar ukraden radi prodaje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana